Lengvarský pripustil povinné očkovanie. Otázka je, ako potrestať ľudí, ktorí sa aj tak nezaočkujú

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pripúšťa sprísnenie protipandemických opatrení.

26.09.2021 12:38
debata (539)

Naznačil to v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Tvrdí, že zatiaľ nie je politická vôľa na zavedenie povinného očkovania, pričom za otázny vidí spôsob jeho vynucovania.

„Nechceme ľudí obmedzovať ani zavádzať núdzový stav. Chceme, aby si uvedomili, že je to na ich rozhodnutí,“ zdôraznil s tým, že zaočkovaním chránia ľudia seba, svoje okolie a prispievajú k tomu, aby sa nenaplnili nemocnice. Povedal, že niektorí si to neuvedomujú, a aj preto asi bude musieť prísť k sprísneniu opatrení. Nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 na Slovensku ho pri súčasnom percente zaočkovanosti neprekvapil.

V súvislosti s možným zavedením povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 vidí dve roviny. „Prvá je právna, kde by nemal byť problém. Druhá je vynútiteľnosť očkovania. Pokiaľ sa niekto z tých skupín, ktoré určíme, nedá zaočkovať, napríklad zdravotníci, akým spôsobom ich budeme penalizovať,“ pýta sa.

Miera zaočkovanosti u zdravotníckych pracovníkov je približne 70 percent. „V prípade ľudí, ktorí sú prioritne v kontakte s pozitívnymi pacientmi, je to u lekárov viac ako 90 percent, u sestier cez 80 percent,“ podotkol. Vyhlásil, že antiočkovacia kampaň stále naberá na sile. „Ľudí, ktorí sa nechcú zaočkovať, asi ťažko presvedčíme. V niektorých obciach prišlo k napadnutiu našich mobilných očkovacích tímov,“ povedal. Spresnil, že aktívne očkuje aj 418 všeobecných lekárov.

Očkovaciu lotériu vníma ako odmenu pre zaočkovaných. Efekt sprostredkova­teľského bonusu je podľa neho ten, že približne 100 000 ľudí doteraz motivovalo minimálne jedného ďalšieho človeka k zaočkovaniu. V súvislosti s efektom očkovania uviedol, že Veľká Británia a Portugalsko vďaka vysokému percentu zaočkovanosti rušia protipandemické opatrenia.

539 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus