Heger aj o Kollárovi: Dám prednosť spravodlivosti pred ústavnou väčšinou

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) neúčasťou v pracovnej skupine pre obnovu dôvery v právny štát nedodržal dohodu. Počas nedeľnej diskusnej relácie TV Markíza Na telo to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

26.09.2021 15:09 , aktualizované: 18:47
debata (13)

Šéf vládneho kabinetu zdôraznil, že preskúmanie zúženia sporného paragrafu 363 Trestného poriadku vyplýva z programového vyhlásenia vlády. „Ak sa nezúčastňuje na preskúmavaní, myslím si, že nedodržal dohodu a nie je to podľa mňa korektný prístup,“ povedal.

Ďalej vyhlásil, že ak si má vybrať spravodlivosť bez ústavnej väčšiny alebo ústavnú väčšinu, vyberie si prvú možnosť. Tvrdí, že urobí všetko pre to, aby mala koalícia dostatočnú parlamentnú podporu a aby bola obnovená dôvera v právny štát. Naznačil, že v tejto súvislosti komunikoval aj s nezaradeným poslancom Tomášom Valáškom.

„Keď sa s Kollárom rozprávam, hovorí mi, že chce dovládnuť. Ešte ani raz som od neho medzi štyrmi očami nepočul, že chce z koalície odísť alebo, že by nebol za spravodlivosť,“ dodal Heger. Nesúhlasí s tvrdením, že by bol generálny prokurátor bez sporného paragrafu 363 štatista. „Úloha generálneho prokurátora nemôže stáť na jednom paragrafe,“ zdôraznil.

Prezidentka sa stretne s premiérom

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok v Prezidentskom paláci stretne s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Diskutovať majú o situácii v bezpečnostných zložkách. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Čaputová toto stretnutie avizovala ešte 14. septembra. Vtedy zároveň vyzvala všetkých aktérov kauzy v Policajnom zbore na objasnenie svojho konania.

VIDEO: Kollár v Ide o pravdu: Ak byty odmietnu, nebudeme s koalíciou hlasovať.

Video
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #Hegerova vláda