Rodičia nechcú rúška. Škodia svojim deťom

Sú školy bezpečným miestom? Podľa hygieničky z Dolného Kubína Márie Varmusovej môže byť medzi deťmi najviac infikovaných a najvyššia premorenosť. Napriek tomu sa mnohí rodičia sťažujú, že ich deti musia práve v školách nosiť rúška.

27.09.2021 05:00
debata (126)

Riaditelia škôl nechápu rodičov, ktorí sa ich snažia kriminalizovať. A, naopak, časť rodičov odmieta dodržiavanie hygienických pravidiel. Nenosenie rúšok sa podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva považuje za priestupok. Ak nenosí rúško dieťa, pokutu do výšky 1 659 eur dostane jeho zákonný zástupca.

Sú školy, ktoré musia riešiť petície či dokonca aj žaloby zo strany rodičov. „Riaditelia v spore s rodičmi ťahajú za kratší koniec, pretože rodičia sa sieťujú, podpisujú petície a majú už aj právne zastúpenie,“ upozorňuje riaditeľ Základnej školy v Pliešovciach v okrese Zvolen Slavomír Matejka.

„Našej škole aj zriaďovateľovi rodičia doručili už v prvom septembrovom týždni petíciu, že sú proti povinnému testovaniu detí a rúškam v školách. Bolo tam viacero formálnych nezmyslov a ja som reagoval jednoznačným stanoviskom, že škola bude postupovať v zmysle platnej legislatívy. My ju netvoríme, zákony a vyhlášky by sme mali dodržiavať,“ podotkol.

Regionálna hygienička Mária Varmusová pripomína, že deti nemajú zvyčajne ťažký priebeh ochorenia COVID-19. „No môžu nakaziť svojich starších príbuzných, a tí už môžu mať ťažký priebeh,“ zdvíha varovne prst.

Na problémy v školách sa podľa nej sťažujú mnohí učitelia. „S odmietaním neprichádzajú deti, ale ich rodičia. Na Orave sú silné skupiny, ktoré robia protirúškovú a protiočkovaciu loby. Máme bohaté skúsenosti s tými, ktorí sa chcú súdiť. Na internete sa dá nájsť kompletná predloha na podanie trestného oznámenia prokurátorovi za povinné nosenie rúška alebo testovanie, vypíšu si iba meno a dátum,“ hovorí rozčarovane Varmusová.

Jej úrad má na starosti okresy Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín, ktoré sú už všetky tri v červenej fáze a situácia sa ďalej zhoršuje. „Kým v auguste sme mali vo všetkých troch okresoch denne maximálne päť pozitívnych prípadov, dnes je ich 70 až 80 a rátame, že čoskoro ich bude viac ako 100,“ upozornila hygienička.

V druhej vlne pandémie pritom práve tieto okresy patrili k najhorším.

Na čo semafor nepamätal

Riaditeľ Základnej školy v Pliešovciach Matejka hovorí, že školský semafor nepamätal na niektoré situácie.

„Mali sme deti so zdravotnými komplikáciami, srdcovo-cievnymi či kožnými ochoreniami. Keď rodičia doniesli potvrdenia od odborných lekárov, ktorí odporúčali nemať rúško, kontaktoval som regionálnych hygienikov a poradil som sa s nimi. Ako riaditeľ si nemôžem zobrať na svedomie zdravotnú komplikáciu, tak som to akceptoval,“ tvrdí.

Matejka si pochvaľuje, že regionálny zdravotnícky úrad školám už od prvej vlny veľmi pomáha pri riešení všetkých situácií. Hygienička Varmusová pripomína, že v odôvodnených prípadoch dieťa rúško nosiť nemusí. Ide napríklad o deti s poruchami autistického spektra, alergiami či problémami s dýchaním.

Potvrdenia vybavovali všelijako

V pondelok 13. septembra však riaditeľovi Matejkovi desať detí prinieslo rovnaké potvrdenia, ktoré boli všetky od všeobecného lekára pre dospelých z Bratislavy Petra Liptáka. „Skupina rodičov sa s ním stretla a na všetkých potvrdeniach bolo napísané, že deti majú zákaz nosenia rúška. Neboli tam uvedené žiadne diagnózy. Myslím si, že lekár to zdôvodňoval na základe nejakých svojich pocitov, že deti majú nižší prísun kyslíka,“ krúti hlavou riaditeľ.

Nechcel ísť proti lekárskemu vyjadreniu, preto potvrdenia akceptoval, no zároveň zisťoval v ďalších orgánoch, či sú v poriadku. „Regionálny úrad vo Zvolene aj Slovenská lekárska komora mi vydali stanoviská, že tieto potvrdenia nie sú akceptovateľné už preto, že ich vydal lekár pre dospelých. Samozrejme, rodičia neboli šťastní. No na našej škole je komunikácia s nimi zatiaľ v poriadku a snažíme sa hľadať riešenie,“ hovorí.

Odmietači opatrení podľa Varmusovej podávajú trestné oznámenia nielen na školy, ale aj na regionálne úrady verejného zdravotníctva a ďalšie orgány, ktoré vyžadujú dodržiavanie pravidiel, na zamestnancov štátnej správy či na obchody.

Opatrenia si vykladajú po svojom

„Rodičia neveria, že rúška sú adekvátne opatrenie, argumentujú tým, že rúško vraj dlhodobo dieťaťu skôr uškodí ako pomôže. Ďalším veľkým argumentom je polemika, či sú vyhlášky v súlade so zákonom a s ústavou,“ menuje Matejka.

Ministerstvo spravodlivosti však potvrdilo, že vyhlášky sú v poriadku. Regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu za nedodržiavanie povinnosti dať pokutu. „Pri stanovovaní výšky sankcie sa prihliada na závažnosť, trvanie a následky priestupku,“ vysvetľuje Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva. Dodal, že priestupok môže v blokovom konaní riešiť aj polícia, v tom prípade dosiahne pokuta maximálne 1 000 eur. Úrad verejného zdravotníctva tiež pripomína, že tvárový štít sa nepovažuje za vhodné prekrytie horných dýchacích ciest.

„Diskutoval som s viacerými riaditeľmi, a každý to vnímal inak. Nie všade rodičia konajú korektne a slušne, počas druhej vlny vyvíjali nátlak na riaditeľov a boli aj nejaké protesty. Veľa riaditeľov sa toho obáva a niekedy prižmúria oči,“ skonštatuje Matejka.

Aj do redakcie Pravdy sme už dostali viacero sťažností, píše sa v nich, že v niektorých školách používajú tento scenár: Deti rúška nemajú, zamknú školu a keby prišla kontrola, všetci si ich rýchlo nasadia.

„Teraz mám na škole dvoch praktikantov stredoškolákov, ktorí povedali, že u nich v škole to na niektorých hodinách učitelia neriešia a povedia študentom, nech rúško majú, len ak chcú. Každý si opatrenia vykladá po svojom,“ dodáva Matejka.

Myslí si, že momentálne pravidlá nie sú nastavené dobre. Vie tiež o prípadoch, keď riaditelia deťom neumožnili chodiť do školy bez rúška a rodičia dali deti na inú školu, kde im to dovolili.

Na jar sme písali o prípade matky, ktorá odmietala, aby jej dcéra na Základnej škole Drieňová v Bratislave nosila rúško. Keď sme v septembri kontaktovali riaditeľa Gabriela Kalnu, povedal, že dievča zmenilo školu.

Podľa hygieničky Varmusovej by sa v žiadnom prípade nemalo stávať, že jedna škola rúška vyžaduje a druhá nie. Doplnila, že pri stúpajúcich počtoch nakazených sa opatrenia sprísňujú, v zelených okresoch však možno tolerovať viac. Aj riaditeľ Matejka sa nazdáva, že ak je v škole vytvorené bezpečné prostredie, nie je nutné, aby žiaci mali na sebe rúška celý deň. „V triede je uzavretá komunita a aj keď deti rúška počas hodín majú, počas prestávok jedia a pijú, tak si ich zložia. V telocvičniach ich tiež podľa aktuálnych opatrení nemajú,“ podotýka.

Myslí si, že časť rodičov to môže vnímať ako nelogické a je to voda na mlyn všetkým sťažovateľom.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #koronavírus