Kolíková je pripravená dať návrh na zmenu paragrafu 363 do legislatívneho procesu ešte tento týždeň

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na pondelkovom brífingu uviedla, že je pripravená v prípade koaličnej dohody podať návrh o paragrafe 363 Trestného poriadku do medzirezortného pripomienkového konania ešte tento týždeň.

27.09.2021 13:02
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (17)

Vyhlásila, že v prípade úpravy tohto paragrafu sú viaceré alternatívy. „Považujem za kľúčové, aby sme sa pohli ďalej vo vymedzení, ak už do veci zasiahol súd. Myslím si, že potom by do toho už nemal vstupovať generálny prokurátor,“ spresnila s tým, že konkrétna dohoda vzíde z koaličných rokovaní.

Pracovnú skupinu venujúcu sa spornému paragrafu tvorí viacero inštitúcií. „Nemyslím si, že bola úplne ambícia, že sa musí celá na niečom dohodnúť. Myslím, že je zjavné, že teraz sa nevieme úplne dohodnúť s Generálnou prokuratúrou na zúžení tohto ustanovenia,“ dodala. Považuje za prirodzené, že GP SR nesúhlasí so zúžením svojej kompetencie.

Paragraf 363 TP dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní.

Diskusiu o úprave sporného paragrafu akcelerovali kroky generálnej prokuratúry, ktorá 31. augusta zrušila na základe tohto paragrafu obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

žilinka Čítajte viac Žilinka: Pčolinského prepustenie som nenariadil, nie som nikoho vazal
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #paragraf 363