Benčík žiada ospravedlnenie od Suju, ktorý ho nazval vrahom

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady má v utorok riešiť disciplinárne konanie voči Miroslavovi Sujovi (nezaradený), ktorý Jána Benčíka (klub SaS) na júnovej schôdzi nazval vrahom. Benčík sa voči jeho vyjadreniu ohradil a chce ospravedlnenie.

27.09.2021 16:40
Ján Benčík Foto:
Ján Benčík
debata (120)

„Áno, človek zo Slovenska bol zavraždený na Ukrajine kvôli tomu, že ho pán Benčík zverejnil na svojom facebooku,“ tvrdil Suja v pléne (25.6.) vo faktickej poznámke v rámci rozpravy. Benčík to pripomína v podnete na Suju, ktorý podal výboru.

Benčík sa cíti urazený a hlboko dotknutý na cti týmto výrokom a tak žiada disciplinárne konanie. „Odmietam, aby ma ktokoľvek nazýval vrahom a aby hovoril, že kvôli tomu, že ja zverejním niekoho na facebooku, že som zodpovedný, ak je nedajbože zavraždený,“ ohradil sa.

Suja podľa neho nebol schopný ani povedať, o koho malo ísť. „A neviem o žiadnom prípade niekoho, o kom by som referoval na facebooku, že bojoval na Ukrajine a kto by bol zavraždený,“ doplnil Benčík.

Poslanec odmieta, aby takáto agresívna forma komunikácie bola akceptovaná na pôde Národnej Rady a aby sa ľudia bezdôvodne nazývali vrahmi či inak urážali. Od výboru by chcel jasný signál, „že takýto spôsob komunikácie plný agresie a urážok nie je akceptovateľný“. Benčík výboru navrhuje, aby Sujovi odporučil ospravedlniť sa a ak to neurobí, aby mu dal pokutu.

„Mandátový a imunitný výbor NR SR bude rokovať o návrhu na začatie disciplinárneho konania na základe podnetu poslanca Benčíka. Poslanec NR SR podlieha disciplinárnej právomoci parlamentu za výroky pri výkone funkcie poslanca prednesené v národnej rade alebo v jej orgáne,“ pripomenula predsedníčka mandátovo-imunitného výboru Anna Andrejuvová (OĽaNO). Na zasadnutie výboru pozvali Benčíka aj Suju.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Benčík #Miroslav Suja