Čaputová: Slovensko je zranenou krajinou, zúfalo potrebuje stabilitu

Poslanci Národnej rady si v utorok o 11.00 hodine v pléne vypočuli správu prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky. "Pandémia ukázala naše najzraniteľnejšie miesta," podotkla prezidentka na začiatku svojho prejavu. Slovensko je podľa nej zranenou krajinou, preto dnes zúfalo potrebuje stabilitu a pokoj.

28.09.2021 08:21 , aktualizované: 11:49
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu o stave republiky v pléne NR SR, 28 septembra 2021
debata (603)

„Pri prednesení ostatnej správy o stave republiky patrilo Slovensko k najlepším krajinám pri zvládaní pandémie,“ podotkla prezidentka. Na konci roku 2020 už bola podľa nej skutočnosť iná.

„Bol vysoký počet infikovaných a hospitalizovaných. Považovala by som za neúctu k obetiam, keby som nepripomenula, ako a čím nás uplynulý rok postihol,“ uviedla Čaputová v prejave.

Prezidentka v prejave o stave republiky začala hovoriť o obetiach pandémie covidu. Podľa oficiálnych štatistík mu podľahlo vyše 12 500 ľudí, pripomenula. Podľa odborných odhadov každý šiesty, ktorý potreboval umelú pľúcnu ventiláciu, ju nedostal. „Pandémia ukázala naše najzraniteľnejšie miesta,“ podotkla prezidentka.

Video: Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne NR SR so správou o stave republiky.

Video

Od začiatku tohto roka odišlo podľa hlavy štátu zo zdravotníctva takmer 800 sestier a pôrodných asistentiek, upozorňuje a dodáva, že personálna situácia v zdravotníctve je veľmi dôležitá aj pre zvládnutie tretej vlny. Ďalším ťažko skúšaným rezortom sú podľa Čaputovej zariadenia pre sociálne služby. „Už pred pandémiou v nich chýbala štvrtina pracovníkov,“ skonštatovala.

Pandémia sa podľa prezidentky dotkla aj detí a mládeže, ktoré sa niekoľko mesiacov vzdelávali dištančne. Od februára 2020 do marca 2021 boli všetky materské, základné a stredné školy zatvorené, pripomenula. V školskom roku 20/21 sa takmer každé druhé dieťa nemohlo pripojiť na internet a takmer každé desiate dieťa sa dištančne nevzdelávalo.

Čaputová sa dotkla aj otázky referenda. „Úlohou prezidenta nie je len spočítať množstvo podpisov,“ pripomenula. Čaputová dala otázku navrhovaného referenda posúdiť Ústavnému súdu. Pripomenula, že otázka, ktorá bola v referende, nebola ešte takto položená s takými dôsledkami ako teraz. Poslancom povedala, že môžu prijať ústavnú zmenu a také referendum neodkladne vyhlási.

VIDEO: Mária Kolíková po prejave prezidentky.
Video

Prezidentka hovorila aj o ekonomickej kríze. Situácia je podľa nej na Slovensku lepšia ako sa pôvodne predpokladalo. Únia sa podľa nej poučila z chýb, ktoré urobila pri kríze v minulej dekáde. Cez záchrannú sieť sociálnej pomoci však v prvej vlne prepadávalo množstvo občanov.

Hlava štátu skritizovala nižšiu pomoc podnikateľom. „Dnes sa rozhoduje o tom, či sa bude životná úroveň približovať k štandardu západných krajín alebo bude stagnovať,“ povedala Čaputová. Vzápätí však dodala, že táto vláda má k dispozícii zdroje z EÚ.

Čaputová ďalej vyzdvihla rezort diplomacie a obrany. Vyzdvihla odvahu vojakov pri evakuácii občanov z Kábulu.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Prejav Čaputovej: Rok traumy v zranenej krajine

Prezidentka sa dotkla aj témy spravodlivosti. Vyzdvihla pripravované reformy, previerky majetkov sudcov či sudcovskej spôsobilosti. „Verím, že sa zhodneme, že pre fungovanie spoločnosti je potrebné, aby vo verejnej službe neboli ľudia, ktorí verejnú moc neunesú, ale ju aj zneužívajú vo svoj prospech,“ zdôraznila.

VIDEO: Šeliga: Tlačovka Smeru nebola vhodná po prejave prezidentky.
Video

„Sme svedkami, ako dve zložky v bezpečnostných zložkách mieria na seba kompetenciami,“ uviedla prezidentka a neobišla ani najaktuálnejšiu situáciu. Povedala, že aj v tejto súvislosti sa rozhoduje o charaktere štátu. Politicky činné osoby nemajú mať prostriedky na zasahovanie do vyšetrovania, zdôraznila. „Chcem dôverovať justícii, že ak by aj pri vyšetrovaní vznikli chyby, sú tu súdy, ktoré dokážu posúdiť dôkazy a spôsob ich získania,“ pokračovala Čaputová.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputovej prejav bol podľa koalície vyvážený. Fico: Dohromady nič nepovedala

Pripomenula, že najmenej 10 rokov sa debatuje o zmenách v policajnej inšpekcii. „Ale potkýname sa 30 rokov po nežnej revolúcii o tieto deficity,“ zdôraznila Čaputová s tým, že tam má smerovať naša energia. Vystríhala však pred rýchlymi riešeniami aj slovami, že jedna komisia (Pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát – pozn. red.) tento problém nevyrieši.

Stranám vládnej koalície pripomenula, že by mali ukazovať jednotu a jasnú vôľu spolupracovať. Politikom pripomenula, že sa práca s klamstvom, vulgarizmy a slovné útoky stávajú štandardom. „Každý prejav nenávisti je odkazom ľuďom, že naše osobné spory sú pre nás viac ako problémy ľudí,“ povedala Čaputová poslancom.

Slovensko je podľa nej zranenou krajinou, preto potrebuje rešpekt a spoluprácu aj politikov. „Slovensko dnes zúfalo potrebuje stabilitu a pokoj,“ povedala na záver svojho prejavu prezidentka.

VIDEO: Pozrite si príchod prezidetky Zuzany Čaputovej do NRSR.
Video
Zuzana Čaputová Čítajte viac Prejav prezidentky Čaputovej o stave republiky

© Autorské práva vyhradené

603 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová