Na Kočnera, Zsuzsovú a spol. podali obžalobu pre prípravu vrážd Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v utorok na Špecializovaný trestný súd obžalobu na päť osôb - Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Dušana Kracinu, Darka Dragica.

28.09.2021 16:29
Marian Kočner Foto:
Marian Kočner
debata (131)

Ako organizovaná skupina mali pripravovať vraždu v súčasnosti už generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Petra Šufliarskeho. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ozrejmila, že pripravovali vraždy v tom čase dvoch vedúcich prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho, ako aj vtedajšieho advokáta Lipšica, za vykonanie ktorých bola ponúknutá finančná odmena.

Prokurátor podal na všetkých obžalobu pre pokračovací obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy. V prípade Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa aj pre pomoc k zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Z prípravy vrážd obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra pôvodne Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová. Po výpovedi Andruskóa odsúdeného v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zadržali aj podnikateľa Dušana Kracinu. V marci tohto roku obvinili v prípade aj občana Bosny a Hercegoviny Darka Dragica. Podnikateľa Mariana Kočnera obvinili ako posledného koncom júna.

Žilinka a Šufliarsky v minulosti vyjadrili presvedčenie, že motívom objednávky bola ich práca a Lipšic je presvedčený, že objednávateľom bol podnikateľ Marian Kočner. Prípravu vrážd vyšetroval najprv Úrad inšpekčnej služby, neskôr ho prebrala Národná kriminálna agentúra.

Peter Šufliarsky Čítajte viac Šufliarsky mal porušiť komunikáciou s Kočnerom etický kódex prokurátora
131 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava vrážd prokurátorov