Sme rodina i SaS sú za zmenu ústavy k referendu, Heger je však proti predčasným voľbám

Hnutie Sme rodina je pripravené zmeniť Ústavu SR tak, aby mohlo dôjsť k referendu o predčasných voľbách. Po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to povedal predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár. Koaličná SaS by zmenu ústavy v tejto otázke podporila. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) je však proti predčasným parlamentným voľbám.

29.09.2021 12:32 , aktualizované: 18:16
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (360)

Líder hnutia Sme rodina hovoril v stredu s hlavou štátu o referende, ale aj o bezpečnostnej situácii v štáte. Návrh zmeny ústavy by mohol byť podľa Kollára pripravený v decembri.

„Za hnutie Sme rodina sme deklarovali pani prezidentke, že sme pripravení ísť do tejto veľkej novely. Sme pripravení urobiť zmenu ústavy a umožniť občanom rozhodnúť sa, vyjadriť sa v referende o skrátení volebného obdobia, aby sa mohli aj k tejto otázke vyjadriť,“ povedal Kollár s tým, že aj v hnutí OĽaNO je na tom zhoda.

Kollár verí, že vláda pripraví ústavný zákon. „Pán Fico vykopáva dvere, ktoré sú otvorené. Je to úplne zbytočné, lebo my všetci sme presvedčení, že referendum by malo byť občanom umožnené. Aby sme upravili ústavný zákon tak, ako to povedal Ústavný súd, že musíme v tomto prípade zmeniť ústavu a občanom referendum umožniť,“ skonštatoval.

„Ja osobne mám stanovisko pána ministra financií a predsedu OĽaNO Matoviča, ktorý sa v minulosti vyjadril, že je tiež pripravený toto pripraviť, tak si myslím, že to prejde,“ dodal Kollár s tým, že prezidentke potvrdil, že návrh pripravia.

Predseda vlády Eduard Heger počas svojho stredajšieho programu v Aténach však uviedol, že je proti predčasným parlamentným voľbám. „Povedal som to veľmi jasne, ja som proti predčasným voľbám. Myslím si, že máme silný záväzok z volieb v roku 2020. Máme pred sebou veľké výzvy a je dôležité, aby sme sa s týmito výzvami popasovali ako koalícia, ktorá vznikla v roku 2020,“ dodal premiér.

SaS by zmenu ústavy podporila

Koaličná strana Sloboda a Solidarita by podporila zmenu ústavy, aby sa mohlo uskutočniť referendum o predčasných voľbách. Po rokovaní vlády to povedal predseda strany Richard Sulík.

„Máme to v našom programe. Sme za referendum. Je to dôležitý nástroj, ako vyjadriť vôľu ľudu a s týmto musíme súhlasiť, aj keby sa nám nemusel páčiť výsledok,“ vyhlásil Sulík.

Doplnil, že podporuje zmenu ústavy tak, aby výsledky referenda platili a nemuseli jeho výsledky dodatočne schvaľovať poslanci. Podľa Sulíka by mohlo byť v referende rozhodnuté o všetkých otázkach s výnimkou daní, odvodov a základných ľudských práv a slobôd, ako o tom hovorí ústava.

Šéf parlamentu tiež s prezidentkou hovoril o pracovnej skupine na obnovu dôvery v právny štát. „Veľmi veľa bodov odsúhlasíme, až na dva body, ktorými sú rozdelenie prokuratúry a paragraf 363, tam nie sme ochotní ustúpiť,“ povedal novinárom o návrhoch pracovnej skupiny.

Hlava štátu sa už v pondelok stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a predsedom Smeru Robertom Ficom, s oboma diskutovala o situácii v bezpečnostných zložkách a celkovej atmosfére na Slovensku. Okrem Kollára hovorila aj s predsedom mimoparlamentnej strany Hlas Petrom Pellegrinim.

Robert Fico Čítajte viac Čaputová sa po Hegerovi stretla s Ficom. Ten ju varoval pred protestmi a revanšom
360 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Boris Kollár #Sme rodina