Ústavný súd nevyhovel návrhu vyhlásiť novelu zákona o prokuratúre za protiústavnú

Ústavný súd SR nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov vyhlásiť za protiústavnú minuloročnú novelu zákona o prokuratúre. Novela stanovila nové pravidlá pri voľbe generálneho a špeciálneho prokurátora. Ústavný súd o tom rozhodol na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna.

29.09.2021 15:24 , aktualizované: 17:46
smer Foto:
Poslanci za Smer zľava Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický a Robert Fico počas rokovania parlamentu
debata (16)

Podľa prijatej novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíril sa tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov na generálneho alebo špeciálneho prokurátora navrhujú. Špeciálnym prokurátorom sa už nemusí stať len prokurátor GP ako predtým.

Opozičný Smer v podaní novelu kritizoval s tým, že zákonné kritéria, ktoré musí spĺňať kandidát na funkciu generálneho a špeciálneho prokurátora, sú nižšie, ako podmienky pre vymenovanie do funkcie prokurátora.

Strana argumentovala tiež podľa nej neústavným legislatívnym procesom. Neúspešne pred rokom žiadala pozastavenie účinnosti novely, čo by znemožnilo vládnej koalícii postupovať pri voľbe šéfa GP a Úradu špeciálnej prokuratúry podľa nových pravidiel.

Pellegrini: Rozhodnutie treba rešpektovať

Treba sa naučiť rešpektovať rozhodnutia súdov, či sa nám ich verdikt páči alebo nie. Povedal to líder Hlasu Peter Pellegrini v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu. Pellegrini si naďalej myslí, že generálnym či špeciálnym prokurátorom by mal byť len prokurátor s dlhoročnou praxou. Hovorca opozičného Smeru Ján Mažgút v reakcii uviedol, že Smer rozhodnutie Ústavného súdu akceptuje.

„Naučme sa už rešpektovať rozhodnutia súdov, či sa nám ich verdikt páči alebo nie, a pokiaľ máme uistenie, že je ich rozsudok postavený na základe faktov a nie je nijakým spôsobom politicky motivovaný,“ povedal Pellegrini novinárom.

Pellegrini si myslí, že pokiaľ nám v prípade ústavného súdu vyhovujú rozhodnutia v prípade pozastavenia rôznych zákonov či vyhlášok, musíme sa podľa neho naučiť rešpektovať aj zamietavé stanovisko. „Je našou povinnosťou správať sa tak, ako to Ústavný súd skonštatoval,“ do­dal.

„Na mojom postoji, kto má byť generálnym alebo špeciálnym prokurátorom, toto rozhodnutie nič nezmení,“ povedal s tým, že by do funkcií navrhoval len skúsených prokurátorov a na to nepotrebuje zmenu zákona. „Traumou slovenskej spoločnosti je, že na všetko musíme mať zákon, vyhlášku,“ doplnil Pellegrini.

OĽaNO verdikt rešpektuje, podľa Šeligu súd zmietol argumenty opozície zo stola

Hnutie OĽaNO rešpektuje verdikt Ústavného súdu. Strana Za ľudí si myslí, že opozícia pri novele cítila ohrozenie, preto tvrdila, že zmeny sú protiústavné. Podpredseda strany Juraj Šeliga hovorí, že Za ľudí presadzuje obmedzenie právomoci generálneho prokurátora rušiť právoplatné rozhodnutia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku a chce tiež presadiť vyššiu nezávislosť Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Verdikt Ústavného súdu rešpektujeme a pripomíname, že sme sa touto legislatívnou zmenou dostali na štandardnú úroveň krajín s demokratickou tradíciou. Súčasne sme zrušili uzavretý systém prokuratúry, ktorý významnou mierou prispel k zrúteniu právneho štátu, z čoho dlhodobo ťažili práve Fico s Pellegrinim,“ skonštatoval Peter Dojčan z tlačového oddelenia OĽaNO.

Ústavný súd podľa Šeligu argumentáciu opozície zmietol zo stola. „Niet pochýb, že legálnosť a ústavnosť procesu voľby generálneho prokurátora koalícia zvládla o personálnom výbere už dnes možno polemizovať,“ skonštatoval.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka v parlamente: Nikomu nekryjem chrbát, nekonám politicky

„Rozhodnutie Ústavného súdu považujeme za potvrdenie správnosti nášho konania v snahe presadiť vymožiteľnosť práva na Slovensku. Rovnako to platí aj o tom, že generálna prokuratúra nie je neomylná, keďže aj ona sa v rovnakej veci ako opozícia obrátila na ústavný súd,“ reagoval poslanec Alojz Baránik (SaS).

O návrhoch opatrení na posilnenie dôvery v orgány spravodlivosti rokuje pracovná skupina. „O ich záveroch bude rokovať koaličná rada, ktorá sa následne dohodne na podobe legislatívnych zmien,“ dodal Dojčan.

Šeliga hovorí, že Úrad špeciálnej prokuratúry by nemal byť tak materiálne a zodpovednostne závislý od generálnej prokuratúry, ako to je teraz. „Významné bude aj dôslednejšie preverovanie majetku prokurátorov, aby sa eliminovali snahy organizovaného zločinu ovplyvňovať najmä dozorovú činnosť prokurátorov v trestnom konaní,“ doplnil

Maroš Žilinka Čítajte viac Prokurátori odmietajú rozhodovať po tlakom politikov, médií a verejnej mienky
16 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Ústavny súd #Smer