Bratislava bude zelenšia. Počas jesene vysadia stovky stromov vrátane tzv. 'climate trees'

V Bratislave vysadia počas jesene vyše 800 stromov po celom meste, 10-tisíc sadeníc v Horskom parku a k tomu aj viac ako 4 600 kríkov. Informovalo o tom hlavné mesto s tým, že sadiť vo veľkom bude aj v areáloch škôlok a škôl.

30.09.2021 13:14
Semafor Foto:
debata (3)

„Sadíme dreviny odolnejšie voči vysokým teplotám, suchším obdobiam a zároveň aj voči mrazom. Označujú sa aj pojmom ‚climate trees‘,“ priblížila bratislavská samospráva.

Jesenná výsadba spomedzi týchto drevín zahŕňa napríklad strom parrotia persica – parócia perzská. Pochádza zo severného Iránu a ide o stredne veľký strom, ktorému by sa podľa mesta malo v súčasných klimatických podmienkach v Bratislave dariť. Magistrát tak chce aj touto výsadbou spraviť hlavné mesto odolnejším voči zmenám klímy.

Bratislava chce do roku 2022 vysadiť 10-tisíc stromov a kríkov. Pre dosiahnutie tohto cieľa spustila samospráva minulý rok iniciatívu, kde hľadá partnerov z firiem, inštitúcií, organizácií a komunít. Rovnako do nej pozýva Bratislavčanov. Verejnosť môže iniciatívu podporiť darom na výsadbu dreviny alebo sa môže zapojiť priamo do sadenia.

Toyota Mirai - vodíková čerpacia stanica Čítajte viac Vodíková krajina? Na Slovensku vraj pribudne 40 vodíkových ‘čerpačiek‘
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Stromy #zeleň