Kolíkovej rezort chce rozšíriť možnosti návštev a telefonovania väzobne stíhaných

Väzobne stíhaní by mohli častejšie telefonovať a prijímať dlhšie návštevy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o výkone väzby, ktorý je v predbežnom pripomienkovaní, informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti.

30.09.2021 14:03
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (19)

Po novom by mohol mať obvinený právo telefonovať minimálne štyri dni v kalendárnom mesiaci. V súčasnosti má právo na dva telefonáty. V prípade kolúznej väzby by mohlo byť obmedzené „právo obvineného telefonovať len v mimoriadnych a odôvodnených prípadoch, konkrétne len v prípade stíhania blízkej osoby v tej istej trestnej veci alebo už preukázanej koluzivity na strane blízkej osoby“.

Podľa súčasnej právnej úpravy má obvinený právo prijať návštevu najmenej raz za kalendárny mesiac v trvaní najmenej dvoch hodín. „Po novom navrhujeme rozšíriť možnosti kontaktu obvinených s maloletými deťmi o jednu hodinu formou videonávštevy a súčasne nárok na dvojhodinovú návštevu by bolo možné rozdeliť na jednu hodinu kontaktnej návštevy a jednu hodinu videonávštevy,“ spresnil hovorca.

V prípade kolúznej väzby by platilo rovnaké pravidlo ako pri telefonovaní. „Ak sa orgán činný v trestnom konaní alebo súd, ktorý si vyhradil prítomnosť na návšteve blízkej osoby, na návštevu nedostaví, návšteva sa uskutoční bez jeho prítomnosti,“ navrhuje ministerstvo.

Umiestnenie v samostatnej cele by mohlo byť dočasne prerušené v prípade, ak väzenský lekár zistí vážne ohrozenie zdravia obvineného, a najmä samovražedné sklony. „V prípade rozhodnutia orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu sa oprávnenie na individuálne ubytovanie zužuje len na obvinených v kolúznej väzbe, teda na prípady, keď je nevyhnutné eliminovať riziko marenia objasňovaných skutočností cez spoluubytovaných obvinených,“ zdôraznil Bubla.

Ak by zdravotný stav neumožňoval obvinenému komunikovať s okolím, rezort navrhuje, aby ústav mohol informovať blízku osobu. „Nová úprava tak reaguje na prípady, keď vzhľadom na vážny zdravotný stav obvineného z dôvodu ochorenia alebo úrazu nie je možná jeho komunikácia s okolím. V takomto prípade sa dohľadajú a informujú blízke osoby obvineného, a to aj bez jeho výslovnej žiadosti,“ dodal.

V prípade, že sa nachádza obvinený na ubytovacej ploche, ktorej rozmer je pod zákonom určenou minimálnou hranicou, ako kompenzačné opatrenie by mohlo byť umožnenie dennej vychádzky dlhšej ako jedna hodina.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Mária Kolíková #väzenstvo