Najvyššiu pokutu za znečistenie ovzdušia dostal tento rok Slovnaft

Slovenská inšpekcia životného prostredia zistila od 1. januára do 18. augusta znečistenie ovzdušia v 42 prípadoch. Inšpektori uložili 29 pokút v celkovej výške 109 400 eur. Najvyššiu pokutu dostala spoločnosť Slovnaft v Bratislave, uviedla hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná. Spoločnosť ozrejmila, že išlo o dôsledok poruchy.

30.09.2021 18:18
Slovnaft Foto: ,
Rafinéria Slovnaftu
debata (2)

Inšpektori ochrany ovzdušia vykonali od začiatku roka do 18. augusta spolu 286 kontrol, z tohto ukončili 231 kontrol. V 42 prípadoch sa podľa Lesnej preukázalo porušenie zákona o ovzduší a zákona o fluórovaných skleníkových plynov.

Najvyššiu pokutu, 20-tisíc eur, dali inšpektori spoločnosti Slovnaft za nedodržanie limitu pre tuhé znečisťujúce látky. „Pokutu nám SIŽP udelila za prekročenie emisného limitu prachu pri jednej z výrobných jednotiek. Pokutu síce vnímame ako oprávnenú, ale prekročenie limitov nebolo úmyselné, keďže išlo o poruchu na technologickom zariadení. Licenzor tohto zariadenia navrhne nápravné opatrenie, ktoré sa zrealizuje počas technických odstávok v rafinérii,“ povedal hovorca spoločnosti Anton Molnár.

K ohrozeniu zdravia obyvateľstva podľa jeho slov nedošlo. „Táto situácia sa tiež neprejavila žiadnou zmenou dlhodobých meraní prachu na monitorovacích staniciach kvality ovzdušia, ktoré sú dostupné aj verejnosti,“ doplnil Molnár s tým, že prioritným cieľom spoločnosti je prevádzkovať rafinériu bezpečne a čo s najnižším dopadom na okolité prostredie.

Druhú najvyššiu pokutu dostala spoločnosť Marelli Kechnec Slovakia. „Prevádzkovateľ zariadenia nezabezpečil, aby strata chladiva neprevýšila ustanovené limity úniku a za nedodržanie intervalu kontrol na únik chladiva,“ priblížila Lesná. Pokračuje, že spoločnosť Fagus SK Bytča dostala pokutu vo výške 3-tisíc eur, pretože nevykonala nápravné opatrenia, ktoré jej inšpektori uložili.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #znečistenie ovzdušia #Slovenská inšpekcia životného prostredia