Baránik chcel, aby parlament odmietol Žilinkovu správu

Poslanec za stranu SaS Alojz Baránik podal v pléne pozmeňujúci návrh k uzneseniu NR SR o správe o činnosti prokuratúry v roku 2020. Nechce, aby ju parlament "vzal na vedomie", ale odmietol.

30.09.2021 18:49 , aktualizované: 19:40
Maroš Žilinka Foto:
Generálny prokurátor Maroš Žilinka počas predloženia Správy o činnosti prokuratúry za rok 2020 v parlamente, 29. septembra 2021
debata (131)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že ide o porušenie koaličnej zmluvy, a preto zvolal poslanecké grémium.

Baránik svoj návrh odôvodnil tým, že správa generálneho prokurátora nedáva pravdivý obraz o stave prokuratúry a stave právneho štátu a plnení úloh s tým súvisiacich. Poslanec opakovane kritizoval šéfa Generálnej prokuratúry Maroša Žilinku.

Baránik podľa Kollára porušil koaličnú zmluvu, pretože predniesol návrh bez toho, aby bol schválený na koaličnej rade. Výsledkom grémia podľa Kollára je, že Baránik nedodržal správne postup podľa rokovacieho poriadku NR SR, preto nemôže jeho návrh akceptovať. „Môže sa prihlásiť a urobiť to správne,“ dodal.

Grémium sa tiež podľa Kollára dohodlo, že sa prestávajú termínovať body programu schôdze na konkrétne termíny. Jedinou výnimkou bude služobná cesta člena vlády do zahraničia. „Žiadne iné pracovné povinnosti v rámci Bratislavy alebo Slovenska nebudeme rešpektovať, pretože sa nám schôdza vždy ‚zadrhne‘. Mali sme túto schôdzu veľké presuny zákonov,“ informoval.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka v parlamente: Nikomu nekryjem chrbát, nekonám politicky

Poslanci budú pokračovať v diskusii o správe generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry v roku 2020 aj v piatok. Diskusiu začali ešte v stredu a dominovala aj štvrtkovému popoludniu v pléne NR SR. Do rozpravy sú ešte ústne prihlásení štyria rečníci.

Aktuálna schôdza trvá už tretí týždeň, viaceré body sa viackrát presúvali pre neprítomnosť predkladateľov. Na programe 40. schôdze majú ešte poslanci prebrať správu špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry za rok 2020, ako aj ďalšie informačné správy. Čaká ich tiež viacero noviel z dielne koaličných poslancov či nezaradených poslancov.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Maroš Žilinka #Alojz Baránik