Ukrajina čelí ďalšej vlne pandémie len s pätinou očkovaných

Mnohí ľudia na Ukrajine váhajú s očkovaním, aj keď sú k dispozícii štyri rôzne vakcíny. Vláda avizovala povinné očkovanie pre niektoré profesie.

01.10.2021 06:00 , aktualizované: 20:39
koronavírus, Japonsko Foto: ,
Upozornenie, že nosenie rúšok a umývanie rúk pomáha zastaviť šírenie koronavírus v japonskom Tokiu.
debata (77)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:39 Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom v piatok oznámil zámer o povinnom očkovaní školákov proti koronavírusu. Pôjde vôbec o prvé opatrenie tohto druhu v Spojených štátoch a ak americké regulačné úrady schvália vakcínu pre deti rôznych vekových kategórií, malo by sa týkať aj detí základných škôl a škôlok, informovala agentúra AP.

Americké úrady doposiaľ plne schválili použitie vakcíny proti koronavírusu iba pre dospievajúce deti vo veku 16 a viac rokov. Pre vekovú kategóriu 12– až 15-ročných je vakcína schválená iba na núdzové použitie. Len čo však federálne úrady plne schvália vakcínu pre túto vekovú kategóriu, bude štát Kalifornia vyžadovať od všetkých detí navštevujúcich siedmy až 12. ročník, aby sa dali zaočkovať. Toto nariadenie sa pritom má týkať verejných aj súkromných škôl, uviedol Newsom.

Očkovanie detí šiestej a nižšej triedy, ako aj škôlkarov budú v Kalifornii vyžadovať taktiež až po tom, ako v Spojených štátoch schvália vakcínu proti COVID-19 pre deti vo veku päť až 11 rokov.

19:50 Od pondelka 4. októbra bude návrat zo Slovenska a Luxemburska do Česka zložitejší. Obe krajiny sa na českom cestovateľskom semafore premiestnia z oranžovej kategórie do červenej s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Nezaočkovaní cestujúci budú musieť pri vstupe na české územie podstúpiť test a ísť do samoizolácie.

Rozhodlo o tom české ministerstvo zdravotníctva. V piatok o tom informoval portál televízie Nova TN.cz.

Naopak Malta alebo portugalské Azorské ostrovy sa presunú medzi krajiny s nízkym rizikom nákazy. Do oranžovej kategórie so stredným rizikom nákazy bolo zaradené Maďarsko a Lichtenštajnsko. Tmavočervená kategória veľmi vysokého rizika nákazy sa rozrastie o Estónsko.

Semafor nariaďuje, že ešte pred návratom do Česka z krajín s vysokým rizikom nákazy, teda z červenej kategórie, musia ľudia vyplniť príjazdový formulár a zároveň pred návratom absolvovať antigénový alebo PCR test, ak pri návrate použijú hromadnú dopravu. Pre tieto osoby platí aj povinnosť absolvovať po návrate do Česka PCR test, a to najskôr na piaty deň a najneskôr na 14. deň po vstupe na územie ČR. Dovtedy je nutné zostať v samoizolácii.

17:51 Švajčiarsko začne svojím občanom ponúkať poukazy na návštevu reštaurácie alebo kina za to, že presvedčia niektorého zo svojich známych, aby sa dal zaočkovať proti koronavírusu. Toto opatrenie je namierené na zvýšenie nízkej miery zaočkovanosti proti COVID-19 v krajine, informovala agentúra Reuters.

Vo Švajčiarku, v ktorom žije asi 8,7 milióna ľudí, nie je proti koronavírusu zaočkovaných až 42 percent obyvateľov, čo je v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami pomerne vysoké číslo, píše Reuters.

Švajčiarsky minister zdravotníctva Alain Berset vyhlásil, že ide síce o nezvyčajný krok v snahe zvýšiť mieru zaočkovanosti, avšak „miera imunizácie obyvateľstva je naďalej veľmi nízka, čo znamená, že nemôžme pristúpiť k rušeniu opatrení“.

17:37 Fínsko začne vakcínou proti ochoreniu COVID-19 očkovať norky chované na tamojších farmách. Severská krajina sa tak rozhodla po tom, ako tamojší regulačný úrad schválil na podmienečné použitie experimentálnu koronavírusovú vakcínu určenú pre norky. S odvolaním sa na vyjadrenie tohto úradu o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Povolenie na podmienečné očkovanie noriek platí vo Fínsku do konca decembra, pričom následne musí výrobca vakcíny predložiť regulačnému úradu ďalšie údaje, priblížila Liisa Kaartinenová z Fínskeho úradu pre bezpečnosť potravín (Evira), ktorý dohliada na rastlinnú a živočíšnu výrobu v krajine a napríklad aj zdravie chovaných zvierat.

AFP uvádza, že takéto podmienečné povolenia môžu byť experimentálnym vakcínam udeľované počas pandémie, keď nie je k dispozícii iná očkovacia látka. Norky, ktoré sa chovajú na kožušinu, sú obzvlášť náchylné na nákazu koronavírusom.

17:08 Experimentálny perorálny liek proti ochoreniu COVID-19 molnupiravir od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck & Co. znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu. Vyplýva to z predbežných výsledkov klinických štúdií tohto lieku, ktoré Merck zverejnil v piatok, informovali agentúry AP a Reuters.

Merck spolu so svojou partnerskou spoločnosťou Ridgeback Biotherapeutics plánujú podať žiadosť o schválenie tohto lieku rôznym regulačným úradom po celom svete, len čo to bude možné. V prípade, ak by bol liek schválený, by išlo o prvé antivirotikum na liečenie ochorenia COVID-19 na svete.

Na klinických štúdiách sa zúčastnilo 775 dospelých osôb s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19, u ktorých sa symptómy prejavovali najviac päť dní. Išlo tak o ľudí, u ktorých bolo ochorenie v počiatočnom štádiu. Predchádzajúce štúdie totiž preukázali, že molnupiravir neúčinkuje u ľudí, ktorých už hospitalizovali s ťažkým priebehom ochorenia. U každého z účastníkov výskumu pritom museli evidovať nejaký rizikový faktor, ktorý by mohol prispieť k ťažkému priebehu ochorenia – napr. obezitu alebo vysoký vek. Počas výskumu účastníkom päť dní podávali každých 12 hodín buď molnupiravir, alebo placebo.

Počas trvania klinických testov hospitalizovali alebo zomrelo 14,1 percenta pacientov, ktorí užívali placebo. V prípade pacientov, ktorí užívali molnupiravir, toto číslo kleslo takmer o polovicu, na 7,3 percenta. Podľa Mercku nezaznamenali počas 30 dní výskumu ani jedno úmrtie v skupine, ktorá užívala molnupiravir, zatiaľ čo v druhej skupine v súvislosti s koronavírusom zahynulo osem ľudí.

16:59 Plne zaočkovaných proti koronavírusu SARS-CoV-2 je 64,6 percenta Nemcov, teda 53,7 milióna obyvateľov. Najmenej jednu dávku vakcíny dostalo 56,6 milióna obyvateľov Nemecka, teda takmer 68,1 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo nemecké ministerstvo zdravotníctva.

U detí vo vekovej kategórii od 12 do 17 rokov bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny 41,9 percenta a obidvoma 34,6 percenta, uviedol Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Prvú dávku očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 dostalo v Nemecku 78,9 percenta dospelých obyvateľov, plne zaočkovaných je 75,1 percenta.

Tretiu, tzv. posilňujúcu dávku dostalo zatiaľ zhruba 769-tisíc ľudí. Tretia dávka je v Nemecku ponúkaná okrem iného najmä starším ľuďom a rizikovým skupinám obyvateľstva, ktorým od úplnej vakcinácie už uplynulo najmenej šesť mesiacov, pripomína DPA.

16:57 Záujem občanov Ruska o zájazdy do európskych štátov spojené s možnosťou dať sa očkovať vakcínami uznanými Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) stúpa. Okrem Srbska a Nemecka je najnovšie v rámci očkovacej turistiky možné organizovane vycestovať aj do Chorvátska. Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informovala výkonná riaditeľka združenia cestovných kancelárií (ATOR) Maja Lomidzeová.

Stanica BBC uviedla, že v katalógoch cestovných kancelárií sa pri zájazdoch do vybraných destinácií explicitne neuvádza, že zahŕňajú aj očkovanie – ich cena je však výrazne vyššia ako u iných zájazdov do rovnakej destinácie a na rovnaký počet dní.

„Očkovacie“ zájazdy si kupujú buď ľudia, ktorí radi a veľa cestujú, alebo takí, u ktorých je to nutné z pracovných alebo rodinných dôvodov.

15:51 Počet pacientov hospitalizovaných s covidom v nemocniciach na Zemplíne narástol za posledné tri týždne trojnásobne, najväčší nárast zaznamenala mestská Nemocnica Snina. Ako uviedol riaditeľ zariadenia Andrej Kulan, stav pacientov nie je vážny, žiaden si nevyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Kým 9. septembra evidovali v sninskej nemocnici dvoch pacientov pozitívnych na koronavírus, k piatku sa tamojší zdravotníci starajú o 17. Podľa Kulanových slov trpia zápalmi pľúc a okrem medikamentóznej liečby sa zotavujú aj s pomocou kyslíka.

V sieti nemocníc Svet zdravia na Zemplíne je najviac (20) pacientov hospitalizovaných v Michalovciach, pričom podľa PR špecialistky súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Bianky Krejčíovej si zdravotný stav dvoch z nich vyžaduje napojenie na pľúcnu ventiláciu.

O 14 covidových pacientov sa starajú zdravotníci v nemocnici v Trebišove, jeden pacient je napojený na pľúcnu ventiláciu. „V nemocnici v Humennom sa starajú o 11 covidových pacientov, podporu pľúcnej ventilácie potrebuje jeden pacient,“ doplnila Krejčíová s tým, že na pľúcnej ventilácii je napojený aj jeden z dvoch pacientov, ktorí sú s ochorením hospitalizovaní v nemocnici vo Vranove nad Topľou. (tasr)

14:01 Gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak (67) sa uzdravil z covidu. V piatok po tom, ako mal negatívny výsledok testu, opustil karanténu. „Arcibiskup ďakuje všetkým ľuďom, ktorí na neho mysleli v modlitbách, a udeľuje im svoje archijerejské požehnanie,“ povedal hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Pozitívny výsledok RT-PCR testu na koronavírus mal metropolita v sobotu 18. septembra. Ihneď sa stiahol do domácej karantény a o jeho ochorení bol upovedomený sekretariát Konferencie biskupov Slovenska. Následne boli informovaní aj všetci biskupi, ktorí s ním mohli byť v kontakte. (tasr)

12:43 Regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje v okrese Bardejov aktuálne približne 443 aktívnych prípadov covidu. V porovnaní s minulým týždňom je to od pondelka do piatka nárast o 57 percent.

Rúško / Koronavírus / Covid-19 / Odberné miesto / Čítajte viac Covid sa v bardejovskom okrese rýchlo šíri. Evidujú takmer 60-percentný nárast prípadov

11:24 Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) vykázal poslancov Mariana Kotlebu, Mareka Kotlebu, Andreja Medveckého a Petra Krupu (všetci ĽSNS) z rokovacej sály z parlamentu. Dôvodom bolo to, že opoziční poslanci si aj po opakovaných výzvach podpredsedu parlamentu odmietli nasadiť rúška. (sita)

10:31 Testy v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 679 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s covidom zomrelo deväť pacientov. Aktuálne je infikovaných 7539 osôb. V nemocniciach ošetrujú 533 chorých s covidom, z nich 84 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 823 384 nakazených a 30 199 úmrtí. Zaočkovaných proti covidu je takmer 5,9 milióna ľudí, vyše 5,6 milióna z nich má podané dve dávky vakcíny. Tretiu dávku očkovacej látky dostalo 784 000 osôb z najrizikovejšej kategórie. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:15 Prostredníctvom 9308 vykonaných RT-PCR testov odhalili vo štvrtok na Slovensku 1216 prípadov nákazy koronavírusom. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 79, v nemocniciach tak leží celkovo 592 pacientov. Za uplynulý deň pribudlo 12 obetí ochorenia COVID-19. Zaočkovať sa nechalo 2 042 ľudí.

Košice RÚVZ Kontroly Koronavírus Čítajte viac Testy odhalili viac ako 1 200 prípadov. Pribudol vysoký počet úmrtí aj hospitalizovaných

9:52 Dezinformátori na internete šíria video predčasne narodeného dieťaťa a tvrdia, že za jeho vzhľad môže vakcína. Informovala o tom polícia vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti. Policajti vysvetlili, že dieťatko sa predčasne narodilo ešte v roku 2019, keď sa vo svete proti ochoreniu COVID-19 neočkovalo. Navyše je dieťa v súčasnosti úplne v poriadku. Potvrdila to jeho matka, ktorá dodnes na sociálnej sieti zverejňuje fotografie svojich detí.

„Dezinformátori z rôznych krajín šíria video novorodeniatka. Komentujú jeho vzhľad a tvrdia, že zaň môže vakcinácia matky. Ide o takú zmes bludov, že vypracovanie odborného posudku jeho šíriteľov by mohlo zamestnať znalca v oblasti psychiatrie,“ dodala polícia.

8:19 Rumunsko vo štvrtok nahlásilo 12 032 prípadov ochorenia COVID-19, čo predstavuje najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie koronavírusu. V priebehu ostatného mesiaca sa infikovanosť v tomto balkánskom štáte zvýšila z približne 1000 prípadov denne na rekordných viac ako 12-tisíc evidovaných vo štvrtok. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti momentálne leží 1 364 pacientov s ochorením COVID-19, pričom toto číslo nemá ďaleko od celonárodnej kapacity lôžok na JIS.

Rumunsko má druhú najnižšiu zaočkovanosť proti koronavírusu v Európskej únii. Úplne zaočkovaných je iba 34 % dospelej populácie. Podľa zdravotníckych úradov bolo od 20. do 26. septembra takmer 75 % nových prípadov a 92 % úmrtí medzi nezaočkovanými osobami.

7:00 Austrália od novembra po 18 mesiacoch začne otvárať svoje hranice a obyvateľom krajiny umožní vycestovať do zahraničia i bez povolenia, ktoré dosiaľ potrebovali v rámci zavedených protipandemických opatrení. Oznámil to v piatok tamojší premiér Scott Morrison, píše agentúra AFP.

Morrison priblížil, že Austrálčania zaočkovaní proti koronavírusu sa „o niekoľko týždňov“ budú môcť vrátiť do vlasti aj vycestovať do zahraničia. Stane sa tak po tom, ak bude splnený vakcinačný cieľ – 80 percent úplne zaočkovaných obyvateľov starších ako 16 rokov, čo sa očakáva koncom októbra. Canberra prijala v boji s pandémiou COVID-19 vlani v marci jedny z najprísnejších hraničných obmedzení na svete.

6:00 Ukrajina, jedna z najchudobnejších európskych krajín s približne 40 miliónmi obyvateľov čelí ďalšej vlne pandémie a chystá sa na povinné očkovanie pedagógov a štátnych zamestnancov. Za prudkým šírením nákazy zaostáva očkovanie. Aspoň jednu dávku vakcíny doteraz dostala menej ako pätina dospelej populácie.

Po počiatočných problémoch s dodávkami vakcín sú teraz na Ukrajine k dispozícii štyri rôzne vakcíny, ale mnohí ľudia váhajú. Vláda za tejto situácie avizovala povinné očkovanie zdravotníkov a štátnych zamestnancov, pričom neočkovaným by podľa ministra zdravotníctva hrozilo pozastavenie výkonu funkcie. Úrady znepokojuje tiež šírenie falošných osvedčení o očkovaní a falošných testov PCR.

Ukrajinskí experti sa obávajú, že nová vlna nákazy dosiahne vrchol v druhej polovici októbra a v novembri. Od začiatku pandémie sa nakazilo viac ako 2,4 milióna Ukrajincov, z ktorých 56 274 nákaze podľahlo.

Prvú dávku vakcíny proti COVIDU-19 doteraz dostalo približne sedem miliónov Ukrajincov, obe dávky potom 5,6 milióna, poznamenal denník ukrajinská pravda.

Ukrajina zaznamenala v stredu 11 757 nových prípadov nákazy koronavírusom vrátane 1 054 prípadov u detí a 242 prípadov nakazených zdravotníkov; 194 chorých s COVIDOM-19 zomrelo. Hospitalizovaných muselo byť 2 556 ľudí, uviedla agentúra Unian. V utorok pribudlo 9 666 nových prípadov a 217 úmrtí. Ide o najvyššie čísla od apríla, upozornila agentúra AFP.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus