Baláž je na odchode zo Spolu, Kollára to neprekvapuje

Niekdajší podpredseda mimoparlamentnej strany Spolu Erik Baláž už nebude aktívne zastupovať túto stranu. Na sociálnej sieti uviedol, že nové vedenie Spolu nemá jeho dôveru. Pre TASR dodal, že členstvo v strane mu zanikne začiatkom budúceho roka. Nový šéf strany Miroslav Kollár reagoval, že odchod Baláža ho mrzí, ale neprekvapuje.

01.10.2021 09:35
Miroslav Kollár / Spolu / Foto:
Predseda strany Spolu Miroslav Kollár
debata (4)

„Na poslednom sneme zvolili členovia za predsedu Mira Kollára, a do vedenia sa dostali ďalší ľudia, ktorí nemajú moju dôveru. Prestal som veriť v úspech tohto projektu, nebudem v ňom preto ďalej aktívny,“ uviedol Baláž na sociálnej sieti. Pre TASR povedal, že nedôveruje vízii a schopnostiam nového vedenia. „Preto do toho nechcem vrážať svoju energiu,“ doplnil s tým, že už nie je v predsedníctve a nebude vystupovať za stranu. Svoj čas chce venovať ochranárskym projektom.

Kollár rešpektuje Balážove vnímanie budúcnosti strany. „Viem však, že už dlhší čas riešil dilemu, na koľko sa ďalej venovať politike a na koľko sa sústrediť na jeho dokumentárne a ochranárske projekty,“ skonštatoval. Rezignácia Baláža na aktívnu politiku sa podľa Kollára ukázala aj počas nedávneho snemu Spolu, kde riešili existenčné otázky strany a Baláž sa na ňom nezúčastnil. „Nepodieľal sa tak na rozhodnutí, či má strana Spolu pokračovať samostatne alebo sa má zlúčiť s Progresívnym Slovenskom,“ povedal Kollár v reakcii pre TASR.

Šéf Spolu dodal, že environmentálny rozmer strany zostáva zachovaný. „Možno sa len presunie viac do praktickej roviny konkrétnych verejných politík a opatrení,“ dodal.

Kollár sa stal predsedom strany na septembrovom sneme. Porazil Juraja Hipša, ktorý kandidoval s víziou spájania sa Spolu s mimoparlamentným Progresívnym Slovenskom. Kollár sa spájať nechcel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Baláž #Miroslav Kollár #Spolu - občianska demokracia