Za kopance do hlavy a facky môže ísť tínedžerka z Komárna do väzenia

Komárňanská tínedžerka si môže až šesť rokov posedieť vo väzení.

01.10.2021 18:17
znásilnenie. násilie, týraná žena, Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

V denníku Pravda sme na jar informovali o prípade 15-ročnej dievčiny, ktorá spolu s dvoma kamarátkami napadla 17-ročnú študentku, kopla ju do tváre a nútila pokľačiačky sa ospravedlniť za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Mala ju nútiť k poslušnosti slovami: „Kľakni si na kolená a pros o odpustenie." Vyšetrovateľ ju teraz obvinil z vydierania a výtržníctva.

„Dievča po kopnutí do tváre spadlo a keď sa pozviechalo, podarilo sa mu z miesta ujsť. Jeho zranenia si vyžiadali asi týždňové liečenie,“ informujú nitrianski policajti.

Dievčatá si tento i ďalšie útoky na svoje rovesníčky, starších i bezdomovcov nakrúcali a dočasne ich zverejnili na sociálnej sieti.

To, že študentky svoje konanie zverejnili, podľa psychologičky Evy Smikovej z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie potvrdzuje ich túžbu po uznaní.

„Odvaha zverejniť niečo, čo nie je spoločensky prijateľné alebo je na hranici s trestným činom, zvyšuje atraktivitu tohto správania a môže prinášať ocenenie zo strany vodcu či kamarátov v partii,“ vysvetľovala Smiková ešte v máji v rozhovore pre Pravdu.

Zverejnenie videa podľa nej súvisí s tým, že mladým ľuďom môže chýbať právne povedomie a tiež s obdobím puberty, keď je typické skúšať rôzne typy rizikového správania, ako napríklad fajčenie, pitie alkoholu, používanie auta bez vodičského oprávnenia či sebapoškodzovanie. Práve alkohol mal u dievčat v partii podnietiť agresívne správanie.

Keďže dievča má viac ako 14 rokov, podľa Trestného zákona môže dostať trest odňatia slobody až na šesť rokov.

násilie, krádež, kriminalita Čítajte viac Dievčenský gang v Komárne. Psychologička: Výtržníčky skúšajú hranice

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #šikana žiakov