Policajného prezidenta by mal voliť minister vnútra. Podľa Sulíka sa na tom dohodla koaličná rada

Policajného prezidenta by mal voliť minister vnútra, nie poslanci parlamentu. Dohodla sa na tom koaličná rada. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike to povedal minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

03.10.2021 12:18
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (146)

Sulík si myslí, že funkciu policajného prezidenta je potrebné spolitizovať. „Minister vnútra nech si vyberie policajného prezidenta a potom budeme od neho požadovať plnú mieru zodpovednosti,“ povedal Sulík.

Referendom by malo byť dovolené aj skrátiť volebné obdobie, tvrdí Sulík s tým, že ide o jeho osobný názor, nie o názor SaS. Tá ešte názor v tejto súvislosti nemá, liberáli majú k tomu vyjadriť stanovisko čoskoro. „Máme však koaličnú zmluvu, ktorá platí, a v nej sa hovorí, že za opozičné návrhy nebudeme hlasovať,“ vysvetlil. Zároveň poznamenal, že reči o predčasných voľbách ho iritujú. Premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) plne podporujú, doplnil Sulík.

Podľa predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho je potrebné zmeniť ústavu tak, aby bola v súlade s nálezom Ústavného súdu. Myslí si, že keď ľud dá politikom moc, tak by im ju mal vedieť aj kedykoľvek vziať.

Sulík nebude v budúcej vláde s Matovičom

SaS si podľa Sulíka nevie predstaviť v budúcnosti spoluprácu s Hlasom-SD, Smerom-SD a ĽSNS. Minister hospodárstva zároveň vyhlásil, že s Igorom Matovičom (OĽANO) nebude sedieť v budúcej vláde. Napriek tomu je OĽANO pre liberálov podľa slov Sulíka prirodzeným partnerom. Spoluprácu si vie predstaviť s Progresívnym Slovenskom. Pellegrini povedal, že zatiaľ neuvažuje nad spoluprácou len s ĽSNS.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom vyjadrení v parlamente podľa Pellegriniho vystavila „celkom kritické zrkadlo aj vládnej koalícii“. Zároveň si myslí, že mohla byť razantnejšia vo svojich vyjadreniach. Sulík víta, že Čaputová vstupuje do koalično-opozičných procesov a do parlamentnej politiky. Podľa predsedu Hlas-SD si prezidentka zvolila ľudí na stretnutie správne, Sulík jej výber rešpektuje.

Obaja diskutujúci sa vyjadrili aj k pracovnej skupine, ktorá pracuje na riešení obnovy dôvery v právny štát. Sulík verí, že výsledky pracovnej skupiny budú dostačujúce. „To, že zasadá, považujem za správne, a nech s chladnou hlavou nájde najlepšie riešenia,“ povedal. Podľa Pellegriniho takúto komisiu vôbec netreba.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte aj Čaputová volá po jednote v koalícii. Heger to nedokáže, nie je líder
146 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Peter Pellegrini #polícia SR #vojna policajtov