Nenávisťou krajinu z krízy nevyvedieme, varuje Čaputová

Burcovanie nenávisti, zneužívanie hnevu, prirýchle úsudky či chýbajúca dôvera v inštitúcie sú najvypuklejšími prejavmi zranenej spoločnosti. „Myslím si, že kritika bola primeraná. Správa o stave republiky je veľmi špecifická disciplína. Jedna z hlavných línií bola snaha vyslať signál na spoluprácu, upokojenie situácie a pokoj založený na pravde a spravodlivosti,“ vysvetlila prezidentka Zuzana Čaputová.

03.10.2021 13:13 , aktualizované: 18:08
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu o stave republiky v pléne NR SR, 28 septembra 2021.
debata (251)

Podľa nej si správou o stave republiky môže prezident vybavovať i svoje osobné účty. No „výkon mandátu nemá slúžiť na terapeutické účely, ale má slúžiť krajine“, dodala v nedeľnej diskusnej relácii RTVS.

K otázke reforiem v justícii, ktoré má predložiť pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, uviedla, že po dlhoročnej stagnácii je zmena viac ako vítaná, no nesmie byť neuvážená.

„Potrebujeme dlhodobo odkladané reformy, pokiaľ ide o prokuratúru, políciu či inšpekciu. O prokuratúre sa dlho hovorí, že máme románsky model, ktorý nie je dotiahnutý a sú v ňom prvky sovietskeho modelu. A je to stále odložená vec, ktorú treba upraviť, ale poctivo, odborne a v riadnom legislatívnom konaní. Chápem, že môžu byť drobné inštitúty, ktoré treba upraviť napríklad cez poslanecký návrh. Ale nepovažujem za vhodné, aby sa tak dialo cez skratky, reagujúc ad hoc na jednu životnú situáciu a podobne,“ vysvetľovala prezidentka, pričom uviedla, že reformu možno uskutočniť aj zmenou zákona a nie je potrebné sa dotýkať ústavy.

Vojna v polícii

Pri téme vojny v polícii skritizovala urýchlené úsudky zo strany niektorých politických aktérov a vyzvala na zdržanlivosť. „Pre mňa je dôležité, že podozrenie z manipulovania spisov je vyšetrované a nie zametané pod koberec,“ uviedla Čaputová. Problémom je podľa nej najmä to, že trestné konania sú politicky zneužívané rôznymi politikmi, pričom pri ich interpretácii treba byť „veľmi pozorný, kto to hovorí a aký cieľ tým asi sleduje“.

Čaputová vyzvala na zdržanlivosť pri hodnotení, kým nie sú na stole fakty. „Nemôžeme byť sudcami. Myslím my občania a politici. Na to sú orgány činné v trestnom konaní. Jediné, čo môžeme žiadať, je komunikácia v prípustnej miere zo strany orgánov činných v trestnom konaní, a počkať si na výsledok. Viem, že objektivita a snaha o férový prístup nie je taká populárna alebo populistická ako dopredu hovoriť verdikty. Ale napriek tomu si myslím, že to je jediný správny prístup k tejto veci,“ argumentovala prezidentka.

Téma: Očkovanie

Na otázku, kde sme spravili chybu pri nízkej zaočkovanosti, odpovedala, že ľudia majú informácií dosť. To, čo im však chýba, je dôvera v očkovanie a najmä v politických reprezentantov. „Je mi veľmi ľúto, že téma očkovania sa stala deliacou líniou dokonca v rodinách, na pracovisku a podobne. Nemyslím si, že to je také jednoduché, že kto nie je zaočkovaný je hlúpejší, zlý človek alebo podobne,“ prízvukovala.

Problém takisto vidí v rétorike časti predstaviteľov opozície. „Sú aj takí politickí predstavitelia, ktorí stavili na nenávistnú vlnu alebo na traumu, ktorá v spoločnosti je v tomto ťažkom covidovom roku. A toto nepovažujem za fér. To je zneužitie slabosti ľudí a ponúknutie im akýchsi jednoduchých vysvetlení a riešení. Hovorím o tomto ako o nelegitímnom a nevhodnom nástroji politickej súťaže v čase krízy.“

Stretnutie s Ficom neľutuje

Čaputová okrem iného uviedla, že „Robert Fico a niektorí jeho stranícki kolegovia dlhodobo hovoria veci, ktoré nemajú s pravdou vôbec nič spoločné. A nejde teraz o moju osobu, ale ide o úrad, ktorý reprezentujem a ktorý som povinná chrániť“.

Ako príklad uviedla absurdné tvrdenia o zmarení referenda, pričom dodáva, že ak Ústavný súd vyslovil protiústavnosť referendovej otázky, tak to je primárnou zodpovednosťou organizátorov referenda, ktorí otázku formulovali. Podľa Čaputovej nesedí ani kritika, že v minulosti už boli takéto referendá vypísané. „No neboli, pretože takto formulovaná otázka s takýmito dôsledkami nikdy položená v referende nebola. Keby mi predložili takú otázku ako v minulosti, bola by som referendum vypísala,“ odpovedala.

Ďalej oponovala aj opozičnému naratívu, že je prezidentkou vlády. „Nech sa pán Fico spýta pána Matoviča na mieru mojej obľúbenosti v jeho očiach. To je naozaj ako keby zabudol na veľmi krátku históriu.“ Napriek vyostreným vzťahom s lídrom strany Smer Robertom Ficom však spoločné stretnutie hodnotí ako užitočné a veľa sa na ňom dozvedela. „Vôbec to neľutujem. Podľa mňa to je moja povinnosť, pretože teraz nejde o mňa a či mi je príjemné počúvať názory človeka, ktorý na mňa osobne útočí. Ide tu o krajinu, a preto to bolo dôležité. Musíme sa sústrediť na to, ako vyviesť túto krajinu von z krízy a cez nenávisť to nepôjde,“ vysvetlila Čaputová.

K stretnutiam s politickými aktérmi prezidentka uviedla, že v nich plánuje pokračovať. „Uvidíme, s niektorými ľuďmi sa možno stačí stretnúť jedenkrát. S niektorým viackrát. Naopak, musím povedať, že tie stretnutia prebiehali v pomerne konštruktívnom duchu. Som veľmi rada, že s pánom Pellegrinim sme mali veľmi konštruktívnu debatu, napokon aj v otázkach referenda,“ zhodnotila stretnutie s predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinim.

Referendum a jeho otázka

K otázke referenda opätovne uviedla, že k jej postoju na túto tému sa popísalo a porozprávalo neuveriteľne veľa klamstiev.

„Od začiatku som konzistentná v tom, že si ctím inštitút referenda. Zároveň ale musí byť vypísané v súlade s Ústavou SR. Od začiatku som hovorila, že táto otázka je medzi odborníkmi na ústavné právo otázna a že sa budem musieť obrátiť na Ústavný súd. Napokon sa ukázalo, že Ústavný súd má názor, že otázka nie je v súlade s ústavou a keby som to referendum vyhlásila, bolo by zrušené pre neplatnosť. Toto si treba uvedomiť takisto,“ vysvetľovala Čaputová.

Vzhľadom na zjavnú zhodu naprieč politickým spektrom na možnosť zavedenia referenda o predčasných voľbách do ústavy nevidí dôvod na „vykopávanie otvorených dverí“, pričom samotné predčasné voľby vníma ako jedno z riešení spoločenskej krízy. „Prvé, čo sa však ponúka, je stabilita vlády. Preto som na stretnutiach s predstaviteľmi vládnej koalície hovorila práve o tomto. To, čo potrebujeme v každej dobe a v kríze o to viac, je stabilná vláda. A ťažko sa hovorí o stabilnej vláde, pokiaľ každý týždeň počúvame z úst vládnych predstaviteľov, že niekto z koaličných partnerov možno z vlády odíde a ohrozí jej existenciu,“ skonštatovala Čaputová.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

251 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová #vojna policajtov