Saková vidí za zmenou paragrafu 363 posilnenie právomocí Lipšica. Grendel to odmieta

Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentného Hlasu-SD Denisa Saková si myslí, že zmena paragrafu 363 by vložila do rúk špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica väčšie právomoci. Za takouto úpravou vidí mocenské boje. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) považuje takéto výroky za dezinformácie. Uviedli to v nedeľnej politickej diskusnej relácii Na telo v TV Markíza.

03.10.2021 14:45
Ministerka vnútra Denisa Saková Foto: ,
Denisa Saková
debata (21)

Grendel zdôraznil, že prehodnotenie paragrafu 363 sa spomínalo už v programovom vyhlásení vlád Igora Matoviča aj Eduarda Hegera (obaja OĽANO). Vylúčil, že by k takémuto kroku malo dôjsť pre špeciálneho prokurátora. Poznamenal, že aj generálny prokurátor Maroš Žilinka pri výberovom konaní na svoj post spomenul zmenu paragrafu.

Pripomenul, že ľuďom pred voľbami sľúbili, že budú vyšetrovať korupciu. Podľa jeho slov sa tak doposiaľ nedialo v takej intenzívnej miere ako teraz. Poukázal na to, že 26 ľudí sa už priznalo, že ku korupcii dochádzalo za minulej vlády. Saková zasa reagovala, že polícia mala rozviazané ruky už za pôsobenia Milana Lučanského na čele Policajného zboru. Tvrdí, že rovnako „rozviazané ruky“ mali v tom čase aj orgány činné v trestnom konaní.

Richard Sulík Čítajte aj Policajného prezidenta by mal voliť minister vnútra. Podľa Sulíka sa na tom dohodla koaličná rada

Obaja sa zhodli na tom, že v kauzách nemajú obvinenia stáť len na jednom kajúcnikovi. „Nie je možné, aby kajúcnik, ktorý páchal trestnú činnosť a mal dostať 25 rokov alebo doživotie, vyviazol s podmienkou a finančným trestom len preto, lebo rozpráva a obviňuje ľudí, o ktorých obvinenia úplne nie sú pravdivé,“ doplnila Saková.

Grendel dodal, že nevie o tom, že by malo dôjsť k zmenám vo vedení Slovenskej informačnej služby.

Saková: Lotéria zaočkovanosť nezvýšila

Dôležitejšie ako očkovacia kampaň je, aby časť opozície prestala vytĺkať politický kapitál zo strachu pred očkovaním, uviedol ďalej Grendel. Podľa neho sa preto treba zamerať na to, ako tento strach odbúrať. Grendel zdôraznil, že nepozná v EÚ krajinu, ktorá by tak „torpédovala“ očkovanie, ako to robia niektorí opoziční politici.

Saková o možnosti, že by sa mohlo platiť každému zaočkovanému, uviedla, že sa treba zmieriť s tým, že sa dosiahol strop. Ak sa má podľa nej zaočkovanosť pohybovať vyššie, tak sa môže rátať skôr v jednotkách percent, a nie v desiatkach. Saková si myslí, že očkovacia kampaň mala začať skôr, niekedy v apríli alebo v máji. Očkovaciu lotériu za vyše dve desiatky miliónov eur označila za experiment, ktorý zaočkovanosť nezvýšil.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte aj Prieskum: Väčšina je za povinné očkovanie učiteľov, zdravotníkov a opatrovateľov
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Grendel #Denisa Saková #vojna policajtov