Slovensko je bez zelených okresov, bordových má 13. Hygienici majú právo vyhlásiť aj plošné testovanie

Minister zdravotníctva Vladmír Lengvarský chce presadiť núdzový stav bez ohľadu na politiku, keď mu konzílium povie, že je to potrebné.

04.10.2021 01:00
koronavírus, Covid automat, Mišík Foto: ,
debata (310)

Vrchol tretej vlny pandémie sa očakáva o dva až tri týždne. Teda v druhej polovici októbra. Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík upozorňuje, že najhoršia situácia je v Prešovskom a Košickom kraji.

Nemocnice v oboch krajoch mali v minulom týždni obsadené infekčné lôžka na 20 až 30 percent. Kým minulý týždeň bolo päť okresov v bordovej farbe, teda vo fáze druhého stupňa ohrozenia, od pondelka 4. októbra ich bude až trinásť.

Bordová farba – druhý stupeň ohrozenia: Bardejov, Čadca, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Skalica, Stará Ľubovňa a Svidník.

Červená farba – prvý stupeň ohrozenia: Bánovce nad Bebravou, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina a Zlaté Moravce

Oranžová farba – stupeň ostražitosti: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I.-V., Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a Zvolen.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Slovensko tak už nebude mať ani jeden zelený okres. Hoci Covid automat ráta v bordovej fáze s núdzovým stavom, podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) otázka jeho vyhlásenia už nebude politickou témou. „Keď konzílium povie, že treba núdzový stav, vtedy ho presadím,“ vysvetlil pre Pravdu minulý týždeň Lengvarský.

Ešte minulý týždeň premiér Eduard Heger (OĽaNO) dúfal, že do konca roka nebude vyhlásený núdzový stav. A ten naozaj nemusí byť vyhlásený hneď, ako sa na mape Slovenska objaví čierny okres.

Minister v tejto súvislosti upozorňuje, že je v kompetencii regionálneho hygienika vyhlásiť plošné testovanie v niektorom okrese. V takom prípade by išlo o antigénové testovanie.

testovanie, koronavírus Čítajte viac Potrebujete ako nezaočkovaní test? Musíte platiť, zadarmo je len PCR

Kedy bude tretia dávka?

V rámci celého Slovenska je zhruba 16 percent hospitalizovaných pacientov zaočkovaných, primárka kliniky infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava Alena Koščálová vysvetľuje, že ide o ľudí, ktorí majú oslabenú imunitu. „U týchto pacientov nezáleží, či boli očkovaní v januári, vo februári, či v máji. Títo ľudia potrebujú tretiu dávku vakcíny, pretože po dvoch dávkach imunitná odpoveď nie je dostatočná," upozorňuje Koščálová.

Lengvarský dodal, že zásoby vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech sú dostatočné. „Nateraz máme zhruba milión a pol dávok a do budúceho roka je nakontrahovaných približne päť miliónov dávok,“ spresnil. Zároveň Comirnaty je zatiaľ jedinou vakcínou, ktorú odporučila americká Správa potravín a liečiv aj na tretiu dávku.

„Musíme počkať na finálne vyjadrenie Európskej liekovej agentúry. To by malo prísť začiatkom októbra. Potom budeme vedieť, pre aké skupiny obyvateľov je vhodná,“ upozorňuje Koščálová. Podľa nej by práve pacienti s oslabenou imunitou mohli dostať tretiu dávku už mesiac po druhom očkovaní.

„Pacienti budú potrebovať na očkovanie treťou dávkou odporučenie od špecialistu alebo všeobecného lekára,“ priblížila hlavná odborníčka na pediatriu Elena Prokopová. Prísť môžu do ktoréhokoľvek očkovacieho centra, kde sa skontroluje, či spĺňajú kritériá.

Obavy o zdravotníkov, delta prinesie viac nakazených

Prokopová pripomenula, že Slovensko ide do tretej vlny pandémie, ktorá bude podľa všetkého ešte horšia ako druhá v počte pozitívnych ľudí. Prokopová priznala, že z radov zdravotníkov cítiť únavu, ktorá sa aj pre nízku zaočkovanosť stále stupňuje.

„Cieľom opatrení je, aby neskolabovalo zdravotníctvo. Musíme zabezpečiť, aby každý dostal adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ dodala Prokopová a vyzýva pacientov, aby ambulancie kontaktovali najprv elektronicky alebo telefonicky a zbytočne k lekárom nechodili. Ubezpečuje, že každému sa zdravotnej starostlivosti dostane podľa závažnosti.

Aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kamil Száz priznal, že má obavy, ako sa skončí tretia vlna a či jej výsledkom nebude vyhorenie zdravotníkov. „Za uplynulý týždeň denne pribúdalo priemerne 1 200 prípadov. Za sedem dní prijali do nemocníc takmer 400 pacientov. Aktuálne je hospitalizovaných 453 pacientov s potvrdenou diagnózou COVID-19, je to nárast takmer o 40 percent oproti minulému týždňu,“ skonštatoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Mišík. Podľa neho nárast bol zaznamenaný aj medzi pacientmi na umelej pľúcnej ventilácii.

Rúška sú povinné len pre stredoškolákov

Konzílium odborníkov odporučilo zrušiť povinnosť nosenia rúšok v triedach na oboch stupňoch základných škôl. Zmena platí od pondelka.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová dodala, že žiaci a študenti stredných škôl budú mať rúška zatiaľ povinné. Majú totiž užšie sociálne kontakty a tínedžeri sa inak správajú.

Pravda začiatkom minulého týždňa upozorňovala na kontroverzné opatrenia v školách. „V triede je uzavretá komunita a aj keď deti rúška počas hodín majú, počas prestávok jedia a pijú, tak si ich zložia. V telocvičniach ich tiež podľa aktuálnych opatrení nemajú,“ podotkol riaditeľ Základnej školy v Pliešovciach v okrese Zvolen Slavomír Matejka. Myslí si, že časť rodičov to vnímala ako nelogické a bola to voda na mlyn všetkým sťažovateľom.

„Pokiaľ sú deti v triede, v uzavretom kolektíve, môžu byť bez prekrytia horných dýchacích ciest. V momente, ako vyjdú na chodbu, do spoločných priestorov, do jedálne, tam, kde sa deti premiešavajú, budú mať naďalej povinnosť prekrytia dýchacích ciest," spresnila Prokopová.

V najbližších dňoch sa rozbehne očkovanie proti COVID-19 u rizikových detí od päť do 12 rokov. Očkovať ich budú len na žiadosť rodiča a musia mať odporúčanie od pediatra alebo špecialistu. Deti budú očkovať v troch centrách – v Bratislave, Košiciach a Martine.

© Autorské práva vyhradené

310 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat