SHMÚ: Oxid siričitý z erupcie sopky v Španielsku sa môže nachádzať aj nad Slovenskom

Zvýšené množstvo oxidu siričitého spôsobeného erupciou sopky na španielskom ostrove La Palma mohlo preniknúť aj nad územie Slovenska. Ukázali to snímky z portálu windy.com. Zvýšené koncentrácie zaznamenali aj v Česku.

04.10.2021 16:32
sopka la palma láva Foto: ,
Láva vytekajúcej zo sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma.
debata (6)

„Je zrejmé, že zvýšené množstvo SO2 preniklo aj nad územie Slovenska. Nachádza sa však v atmosfére vo vyšších výškach. Na staniciach Národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu sme nezaznamenali zvýšené koncentrácie oxidu siričitého,“ povedal pre TASR Martin Kremler z odboru monitorovania kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Ozrejmil, že vplyvom vyššieho množstva SO2 vo vyšších hladinách troposféry môže dôjsť ku krátkodobému slabému zníženiu pH zrážok.

Česká televízia ČT24 informovala, že erupcia sopky priniesla nad Česko vysoké koncentrácie oxidu siričitého. Aj keď je v atmosfére vysoko, môžu vznikať kyslé dažde. Oxid siričitý môže vo vzduchu reagovať s vodnou parou a viesť tak ku vzniku kyseliny sírovej. Tá sa potom podľa ČT24 môže stať súčasťou dažďových kvapiek, ktoré pri zrážkach padajú k zemskému povrchu a tak vzniká kyslý dážď. „V súčasnosti takto vyvolané kyslé dažde budú mať len veľmi mierne znížené pH, teda budú len veľmi slabo kyslé,“ uviedla televízia.

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije približne 85-tisíc obyvateľov. Jej erupcia nastala 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu. V pondelok ostrov zasiahlo ďalšie zemetrasenie, pričom sa zároveň zrútila aj ďalšia časť kráteru vybuchujúcej sopky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #kanárske ostrovy #sopečná erupcia