V New Yorku môžu učiť už len zaočkovaní

New York je prvým americkým mestom, kde vo verejných školách môžu učiť iba ľudia s očkovaním. Urobiť to chcú aj inde, napríklad v Los Angeles.

05.10.2021 06:30 , aktualizované: 19:56
koronavírus, Tennessee, očkovanie Foto: ,
Zdravotná sestra Abbe Hildebrandtová, vľavo, ukazuje palec hore obyvateľke Chattanoogy Holli Harrisovej. Zdravotná sestra Sandra Youngová, vpravo vzadu, v tom čase aplikuje vakcínu jej manželovi Allenovi Harrisovi.
debata (110)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:56 Rumunsko v utorok ohlásilo rekordný počet viac ako 15-tisíc prípadov infekcií koronavírusom za uplynulý deň a kapacita oddelení intenzívnej starostlivosti nemocníc v krajine sa už naplnila. Ešte minulý mesiac v Rumunsku odhaľovali tisíc nákaz denne, ale v utorok v krajine potvrdili 15 037 nových prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim rekordom to bolo o takmer 3-tisíc prípadov viac.

Rast počtu infekcií donútil rumunské úrady, aby na 30 dní pozastavili neakútnu liečbu v snahe zmierniť tlak na nemocnice. „Zatiaľ nepozorujeme trend zastavenia alebo poklesu," povedal o vývoji počtu nákaz Raed Arafat, šéf rumunského úradu pre núdzové situácie.

Rumunsko má druhú najnižšiu zaočkovanosť proti covidu v rámci Európskej únie a úplne je vakcinovaných iba 33 percent dospelého obyvateľstva krajiny. Od začiatku pandémie v Rumunsku potvrdili viac ako 37-tisíc prípadov úmrtia po nákaze koronavírusom. (sita, ap)

17:28 Ústredný krízový štáb má v stredu hovoriť o aktuálnej pandemickej situácii v súvislosti s koronavírusom. Zasadnúť má o 10.00 h vo vládnom bratislavskom hoteli Bôrik.

Epidemiologická situácia sa podľa rezortu zdravotníctva mierne zhoršila. Slovensko vstúpilo do tretej vlny pandémie. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je od pondelka 13 okresov. Červených je 39 okresov a oranžových 27. (tasr)

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Epidemiologická situácia sa zhoršila, začala sa tretia vlna pandémie

17:26 Katalánska vláda rozhodla, že od piatka sa budú môcť za dodržania stanovených opatrení opätovne otvoriť diskotéky a nočné bary. Informoval o tom v utorok na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya. Nočné prevádzky budú môcť byť naplnené na 70 percent svojej kapacity. Návštevníci budú musieť mať doklad o kompletnom zaočkovaní alebo negatívny test na ochorenie COVID-19. Povinné sú i rúška. Ľudia však budú môcť v podnikoch tancovať.

PCR test, ktorý návštevníci predložia, nesmie byť starší ako 72 hodín. V prípade antigénového testu je táto doba maximálne 48 hodín. Pandémia v Katalánsku je momentálne na ústupe a vyskytujú sa len lokálne ohniská nákazy, píše El Periódico de Catalunya.

15:37 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline obmedzia plánované operácie. Dôvodom je presun špecializovaných zdravotníkov z takzvaných bielych oddelení, ktorí aktuálne poskytujú akútnu zdravotnú starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ostanú pôrody, akútne a onkologické výkony zachované.

Doplnila, že delta variant sa šíri rýchlejšie a v porovnaní s druhou vlnou pandémie sa rapídne zhoršuje i zdravotný stav pacientov. Ventiláciu potrebuje v kratšom časovom období hospitalizácie výrazne viac ľudí. „O pacientov v ťažkom stave sa musia starať skúsení lekári a sestry. Za štandardných okolností pôsobia na anestéziologickom oddelení, JIS či operačných oddeleniach. Ich presun do COVID pavilónu znamená výrazné oslabenie personálu, ktorý potrebujeme k plánovanej operatíve. Nemáme teda inú možnosť ako ďalšie obmedzenie operácií, ktoré znesú odklad,“ informoval medicínsky riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Bízik.

Rokovanie krízového štábu FNsP Žilina vyústilo do zvolania utorkového online koordinačného stretnutia všetkých nemocníc v Žilinskom kraji. „Prudké zhoršenie epidemiologickej situácie a problémy v našej a čadčianskej nemocnici ukázali, že súčasný postup riadenia príjmu a starostlivosti o pacientov s ochorením COVID-19 nie je adekvátny k personálnym a prevádzkovým možnostiam jednotlivých zdravotníckych zariadení. Žiadali sme preto zmeny v spoločnej koordinácii a vzájomnej pomoci,“ priblížil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

14:23 Po letnom uvoľnení začal aj vo Fakultnej nemocnici Trnava (FN) v týchto dňoch opäť narastať počet pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. K utorku je podľa hovorcu Mateja Martoviča hospitalizovaných 17 pacientov, z nich šesť potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Ani jeden zo šestice nie je proti ochoreniu zaočkovaný.

„Najmladší hospitalizovaný pacient s ochorením COVID-19 je vo veku 25 rokov a najstarší vo veku 76 rokov. Od začiatku septembra evidujeme päť úmrtí pacientov s ochorením COVID-19,“ doplnil hovorca.

Nemocnica mala napríklad v júni iba troch pacientov s ochorením a žiadne úmrtie, v máji vo FN pribudlo spolu 16 hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19 a 11 úmrtí. V priebehu apríla prijali celkovo 103 ľudí s COVID-19, 46 pacientov zomrelo. Za marec má v evidencii 85 úmrtí pacientov na toto ochorenie, za február 158 úmrtí, čo je najvyšší počet. V januári zomrelo na COVID-19 vo FN 134, v decembri 82, v novembri 37 a v októbri 16 pacientov.

13:38 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 294 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 16 ľudí. Vyšší denný počet obetí zaznamenali naposledy začiatkom júla, napísal v utorok spravodajský server 444.hu s odvolaním sa na údaje operačného štábu. Sedemdňový kĺzavý medián úmrtí stúpol z hodnoty 1 zo začiatku septembra postupne na aktuálnych 10.

Počet hospitalizovaných už koncom augusta prekročil stovku, v utorok bolo v nemocničnom ošetrení už 585 ľudí. Maďarské orgány nezverejňujú, koľko z nich je nezaočkovaných. V uplynulých piatich dňoch stagnoval počet pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, aktuálne je ich 86.

Počet aktívnych infikovaných je 8041, o 132 viac než v pondelok. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je 825.170 nakazených a 30.246 úmrtí. Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti covidu stúpol na takmer 5,9 milióna, dve dávky dostalo vyše 5,6 milióna ľudí a 816.000 ľuďom podali aj tretiu dávku očkovacej látky.

12:13 V Rusku v utorok zaznamenali 895 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo v krajine evidujú už 211.696 úmrtí, čo je najviac spomedzi všetkých európskych krajín, informovali agentúry TASS a AFP. Najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom za uplynulých 24 hodín zaregistrovali v Moskve, a to 72.

Agentúra TASS však v minulosti upozornila, že údaj o úmrtiach nemožno považovať za kompletný, pretože úrady do štatistiky rátajú iba prípady, pri ktorých sa potvrdilo, že bol koronavírus hlavnou príčinou smrti. Ruský štatistický úrad Rosstat v auguste pri širšej definícii úmrtí spojených s COVID-19 evidoval v Rusku viac ako 350 000 úmrtí, čo je oveľa viac ako uvádza ruský federálny operatívny štáb pre boj s koronavírusom.

Za uplynulých 24 hodín okrem toho v Rusku pribudlo 25 110 nových prípadov infekcie — najviac v Moskve (3827) a v Petrohrade (1894).

11:24 V Českej republike pribudlo za pondelok ďalších 804 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 135 viac, než hlásili za minulý pondelok, a o 490 viac, ako pribudlo za nedeľu. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva. Reprodukčné číslo R, ukazujúce priemerný počet ľudí, ktorých jeden nakazený infikuje, má hodnotu 1,31.

V tamojších nemocniciach stúpol počet hospitalizovaných pacientov na 255, pričom 39 z nich je vo vážnom stave. Celkovo už v ČR s koronavírusom zomrelo 30.483 ľudí, pričom 1,69 milióna sa ním nakazilo, vyplýva z oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva. Tamojší zdravotníci podali za pondelok 8284 vakcín proti koronavírusu. Oboma dávkami vakcíny je v Česku zaočkovaných vyše 5,9 milióna ľudí.

10:48 Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v utorok oznámila, že požiadala americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o núdzové schválenie svojho nového lieku na prevenciu infekcie koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters. Spoločnosť vyhodnotila údaje z neskorej fázy testovania tohto lieku, na ktorej sa zúčastnilo 5000 osôb. Z údajov vyplýva, že liek znižuje o 77 percent riziko toho, že sa u pacienta vyvinú akékoľvek symptómy ochorenia COVID-19.

Liek označovaný ako AZD7442 je v podstate protilátkovou terapiou a podľa farmaceutickej spoločnosti by mohol pomôcť ochrániť ľudí, u ktorých očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19 vyvolala slabú imunitnú odozvu.

Zatiaľ čo vakcína pracuje tak, že sa spolieha na aktívny imunitný systém, ktorý si má pomocou nej vybudovať arzenál protilátok, liek AZD7442 obsahuje protilátky vyrobené v laboratóriu, ktoré sa majú v tele pacienta uchovať aj niekoľko mesiacov a v prípade infekcie zasiahnuť proti vírusu. Schválenie lieku americkým regulačným úradom by pre AstraZenecu bolo veľkým úspechom, keďže ich protikoronavírusová vakcína používaná aj európskymi štátmi naďalej čaká na autorizáciu v Spojených štátoch.

10:15 Za pondelok odhalili PCR testy na Slovensku 1 242 nakazených. Celkovo ich laboratóriá za uplynulý deň urobili 11 509. Počet hospitalizovaných stúpol o 58, v nemocniciach tak aktuálne leží 664 pacientov s koronavírusom. Pribudlo aj ďalších 14 úmrtí.

testovanie, koronavírus Čítajte viac Na Slovensku pribudlo 1242 prípadov nákazy koronavírusom a 14 obetí

9:10 Zahraniční turisti budú môcť do Austrálie opäť cestovať až na budúci rok. Povedal to v utorok predseda austrálskej vlády Scott Morrison. Premiér už minulý týždeň informoval, že krajina plánuje od novembra povoliť cestovanie do zahraničia občanom, ktorí sú zaočkovaní proti koronavírusu. Austrália by podľa odhadu mala v utorok dosiahnuť úplnú zaočkovanosť 80 percent populácie vo veku nad 16 rokov, uviedol premiér. „Získame aj zahraničných návštevníkov. Predpokladám, že v budúcom roku," poznamenal Morrison.

Austrálsky sektor turizmu, ktorý od zahraničných návštevníkov pred pandémiou dosahoval tržby v sume 45 miliárd austrálskych dolárov ročne, chce, aby sa zahraniční návštevníci do krajiny vrátili od marca. Premiér krajiny však v utorok povedal, že prioritou nebude príchod turistov ale kvalifikovaných migrantov a zahraničných študentov. „Prioritami budú kvalifikovaní migranti, ktorí sú veľmi dôležití pre krajinu, a tiež študenti," vyjadril sa Morrison pre televíziu Seven Network.

6:20 V New Yorku začalo platiť povinné očkovanie proti COVIDU-19 pre učiteľov a ďalších zamestnancov v školstve. Povinnosť mala nadobudnúť účinnosť koncom septembra, kvôli súdnym sporom sa tak stalo až v pondelok, uviedla agentúra AP. Povinné očkovanie platí v meste aj pre zdravotníkov a nemocničný personál.

Podľa starostu New Yorku Billa de Blasia je hlavným cieľom opatrenia vzbudiť dôveru, že školy sú bezpečné. Postup newyorskej radnice podporil aj americký minister školstva Miguel Cardona. „Študenti sa potrebujú vrátiť do tried a musí sa tam cítiť bezpečne,“ uviedol Cardona.

Podľa vedenia mesta zhruba 95 percent zamestnancov vo verejných školách má aspoň jednu dávku vakcíny proti COVIDU-19. Zamestnancov, ktorí sa odmietli nechať zaočkovať, pošle vedenie škôl na neplatenú dovolenku. Očkovanie môžu zamestnanci nahradiť pravidelným testovaním len v prípade, že preukážu, že na to majú zdravotné či náboženské dôvody.

Nová povinnosť mala nadobudnúť účinnosť už na konci septembra. Len pár dní pred tým však federálny súd pozastavil platnosť nariadenia. Odvolací súd ale toto rozhodnutie zvrátil.

Systém verejných škôl v New Yorku, kam chodí viac ako milión žiakov a študentov, je jedným z prvých v USA, ktorý zaviedol povinné očkovanie. K podobnému opatreniu sa ale chystajú pristúpiť aj školy v ďalších amerických mestách, napríklad v Los Angeles.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus