Branislav Paška dostal za kauzu ultrazvukov sedem rokov nepodmienečne

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici naparil Branislavovi Paškovi, synovcovi nebohého expredsedu parlamentu Pavla Pašku, sedem rokov natvrdo. Trest dostal za kauzu nákupu ultrazvukov pre košickú nemocnicu.

05.10.2021 13:58 , aktualizované: 17:17
Branislav Paška so svojím obhajcom Foto: ,
Branislav Paška so svojím obhajcom.
debata (417)

Hoci vinu hneď na prvom pojednávaní, ktoré sa začalo vlani vo februári, Paška poprel a odmietol aj vypovedať, samosudca Ján Hrubala ho uznal za vinného zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Chronológia celého prípadu je podľa Hrubalu nespochybniteľná.

Video

Obžalovanému hrozil trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov nepodmienečne, sudca rozhodol o spodnej hranici zákonom stanovenej sadzby. To, že Pašku odsúdil na sedem rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia, je podľa neho postačujúce. Zdôvodnil to tým, že ide o viac ako šesťročný prípad a nie je to obžalovaný, ktorý má vinu na tom, že to trvalo tak dlho. „Nejde o nejako zvlášť zložitú vec. Jasné, treba sa tam vysporiadať s mnohými ekonomickými kategóriami, ale vec sa začala prešetrovať až v roku 2015, bola aj pandémia. Ak by tento následok vyšiel o dva či tri roky skôr, trest by bol prísnejší,“ povedal sudca. Dodal, že čakalo sa tiež na verdikt v inej kauze, o ktorej rozhodoval Krajský súd v Košiciach.

K skutku, o ktorom sa pojednávalo na banskobystrickom súde, došlo v roku 2013. Obžalovaný vtedy, ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach, uprednostnil víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, bola problémom aj cena prístrojov. Košickú nemocnicu vyšli ultrazvuky takmer dvojnásobne drahšie a preplatila na nich viac ako 160-tisíc eur.

Znalkyňa, ktorú pribrali do konania, spochybnila sumu 380-tisíc eur bez DPH, ktorá mala byť konečnou za nákup štyroch ultrazvukov pre rôzne oddelenia. Hodnotu všetkých štyroch prístrojov ustálila na sumu viac ako 212-tisíc eur.

Paška hneď po vynesení rozsudku zahlásil odvolanie. Rozhodovať o ňom bude Najvyšší súd. Jeho obhajca Sergej Romža, ktorý pre svojho klienta žiadal oslobodenie spod obžaloby, verdikt rešpektuje. „Samozrejme, berieme ho na vedomie. Náš negatívny postoj, stanovisko, vyjadril môj klient tým, že hneď po vyhlásení rozsudku oznámil odvolanie,“ povedal Romža, ktorý trvá na Paškovej nevine. „Svoje videnie skutkovej a právnej stránky veci sme zhrnuli v našej záverečnej reči,“ doplnil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uviedol, že s výsledkom takmer dva roky trvajúceho procesu je spokojný. „Podarilo sa nám preukázať skutočnosti, ktoré boli obžalovanému kladené za vinu. Spokojný som tiež s tým, že súd akceptoval náš návrh o vine aj treste,“ hovorí. Vysvetlil, že predlžovanie celého procesu bolo spôsobené aj iným prípadom. Objasnil, že Paška bol v lete odsúdený aj Krajským súdom v Košiciach. Ten mu vymeral, v kauze pouličnej bitky, dva roky podmienečne. „Sedemnásť mesiacov sme čakali na právoplatnosť tohto rozhodnutia, aby bolo možné prijať konečný výrok o treste,“ povedal prokurátor.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

417 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠTS #Branislav Paška