Švédsko pozastavilo očkovanie vakcínou od Moderny pre ľudí do 30 rokov

Očkovanie proticovidovou vakcínou od spoločnosti Moderna pre ľudí mladších ako 30 rokov pozastavili vo Švédsku pre obavy zo zriedkavých vedľajších účinkov tejto očkovacej látky.

06.10.2021 05:45 , aktualizované: 23:30
Moderna Foto:
Balíky vakcín proti covidu od spoločnosti Moderna
debata (124)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:30 Kanadskí štátni zamestnanci, vojaci a policajti, ktorí nebudú do 29. októbra plne zaočkovaní proti covidu, dostanú neplatené voľno. Výnimka sa bude vzťahovať len na osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

Od 30. októbra zároveň budú musieť negatívny výsledok testu alebo očkovací certifikát predkladať aj ľudia cestujúci vlakmi, vnútroštátnymi letmi či výletnými loďami. Oznámili to v stredu kanadské úrady. Od 30. novembra cestujúcim nebude stačiť len negatívny výsledok testu a nevyhnutný bude už aj pre nich doklad o absolvovaní vakcinácie. Výnimku budú mať deti mladšie ako 12 rokov, keďže túto vekovú skupinu zatiaľ v krajine neočkujú.

Takzvaná proočkovacia politika, ktorú navrhol počas nedávnej predvolebnej kampane premiér Justin Trudeau, sa týka približne 300-tisíc štátnych zamestnancov. Jej pravidlá sa budú prehodnocovať každých šesť mesiacov a v platnosti zostanú dovtedy, kým to bude potrebné. Trudeau pritom varoval, že za sfalšovanie očkovacieho statusu budú hroziť „vážne následky“.

„Tieto zodpovedné, praktické a prísne kroky… ochránia Kanaďanov, zabránia preťaženiu nášho zdravotníctva, umožnia našim deťom naďalej chodiť do školy (a) urýchlia oživenie našej ekonomiky,“ povedala na tlačovej konferencii vicepremiérka Chrystia Freelandová. Dodala, že opatrenia zaistia aj to, že menšina ľudí – tí, čo sú proti očkovaniu – nebude môcť sabotovať oživenie hospodárstva.

Plne zaočkovaných proti covidu je viac ako 82 percent Kanaďanov nad 12 rokov, pričom aspoň jednu dávku vakcíny už dostalo 88 percent ľudí. (afp, reuters, tasr)

16:48 Švédske zdravotnícke úrady v stredu rozhodli o pozastavení očkovania ľudí vo veku do 30 rokov vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti Moderna. Tento krok označili za preventívny. Dôvodom sú „signály zvýšeného rizika vedľajších účinkov, napríklad zápalu srdcového svalu," uviedol vo vyhlásení švédsky úrad verejného zdravia. „Riziko postihnutia je veľmi malé," dodal úrad.

Anders Tegnell, hlavný epidemiológ Švédska, sa vyjadril, že „situáciu veľmi pozorne monitorujú a rýchlo konajú, aby zabezpečili, že vakcinácia proti ochoreniu COVID-19 bude vždy taká bezpečná, ako je to len možné, a zároveň poskytne účinnú ochranu," proti ochoreniu. Švédske zdravotnícke úrady uviedli, že symptómy zápalu srdcového svalu „sa zvyčajne sami od seba stratia", ale musí ich posúdiť lekár. Dáta naznačujú výskyt zápalov v súvislosti s vakcináciou proti ochoreniu COVID-19 hlavne u chlapcov a mužov. Táto súvislosť je osobitne jasná v prípade vakcíny firmy Moderna.

Švédsky úrad verejného zdravia uviedol, že pre vekovú skupinu do 30 rokov odporúča očkovaciu látku spoločnosti Pfizer. Rozhodnutie o pozastavení očkovania vakcínou firmy Moderna je platné do 1. decembra.

14:55 Kontrolu dodržiavania protipandemických opatrení vo Vrbovom vykonali príslušníci miestneho policajného oddelenia v spolupráci s pracovníkmi trnavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Spoločne navštívili päť prevádzok. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

„V dvoch prevádzkach zistili menšie nedostatky, a tie bude riešiť úrad v následnom správnom konaní. V rámci režimu O-T-P nebol v prevádzkach poverený personál, ktorý by v zmysle platných opatrení aktívne kontroloval návštevníkov pri vstupe do prevádzky,“ uviedla Linkešová.

Kontroly pandemických opatrení vykonáva podľa jej vyjadrenia polícia aj v iných okresoch kraja podľa požiadaviek príslušného RÚVZ. „Pripomíname aj my, že pri vstupe na pracoviská dokladov a evidencií polície a klientskych centier je potrebné, aby si občania prekryli horné dýchacie cesty rúškom či respirátorom podľa aktuálnej epidemickej situácie v danom okrese. V červených (Senica) a bordových okresoch (Skalica) sú obyvatelia povinní v niektorých prípadoch použiť rúško prípadne šál aj v exteriéri,“ doplnila hovorkyňa.

14:36 Rakúsko zaznamenalo najvyšší denný počet prípadov nákazy koronavírusom od 10. apríla – takmer 2700. Ministerstvá zdravotníctva a vnútra zároveň informovali o 12 úmrtiach v spojitosti s koronavírusom. Rakúsko má dovedna viac než 11.000 obetí, napísala agentúra APA.

Mierne však klesol počet pacientov s koronavírusom v nemocniciach – o 18 na 854. Z tohto počtu 223 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Je to o deväť pacientov menej než predchádzajúci deň.

Najvyšší počet nových prípadov infekcie zaznamenali vo Viedni – takmer 800, najmenej v spolkovej krajine Burgenland – 38.

14:00 Polícia začne aktívnejšie poskytovať súčinnosť nemocniciam a mobilným očkovacím tímom, aby zabezpečila vyššiu ochranu pred verbálnymi, ale i fyzickými vyhrážkami zo strany odporcov očkovania. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Polícia / Protest / Demonštrácia / Čítajte viac Polícia poskytne väčšiu ochranu zdravotníkom pred antivaxermi

13:55 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo svete minulý týždeň klesol. Pokračoval tak trend, ktorý sa začal v auguste. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Vo svojej najnovšej správe o vývoji pandémie organizácia uviedla, že minulý týždeň vo svete nahlásili 3,1 milióna nových prípadov ochorenia COVID-19, čo bol pokles o 9 percent. Infekcii koronavírusom podľahlo zhruba 54-tisíc ľudí, čiže približne rovnako ako v predchádzajúcom týždni.

Počet nákaz sa zmenšil vo všetkých regiónoch okrem Európy, kde sa nezmenil. Počet nových ochorení v Afrike sa znížil o približne 43 percent, na Blízkom východe a v juhovýchodnej Ázii klesol o zhruba 20 percent a v Severnej a Južnej Amerike a západnom Tichomorí o 12 percent. Počet úmrtí sa zmenšil najmä v Afrike, a to o približne štvrtinu.

WHO ďalej informovala, že takmer tretina afrických štátov do konca septembra už dokázala zaočkovať aspoň 10 percent populácie. Šéf WHO opakovane vyzval bohaté krajiny, aby očkovanie posilňujúcimi dávkami vakcíny odložili prinajmenšom do konca tohto roka.

12:24 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ stále posudzuje údaje o ruskej vakcíne proti koronavírusu Sputnik V. Uviedla však, že neočakáva skoré rozhodnutie o tom, či ju schváli pre núdzové použitie. WHO sa takto vyjadrila po tom, ako ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v uplynulých dňoch povedal, že k hlavným brzdám procesu týkajúceho sa schvaľovania vakcíny Sputnik V na pôde WHO patria administratívne problémy.

Schválenie ruskej očkovacej látky Svetovou zdravotníckou organizáciou by bolo prejavom medzinárodnej dôvery voči vakcíne. Zároveň by mohlo otvoriť cestu pre zaradenia látky Sputnik V do programu COVAX, ktorý organizuje WHO a jej kľúčoví partneri. V rámci programu sa dodávajú vakcíny proti ochoreniu COVID-19 mnohým krajinám vo svete podľa toho, ako naliehavo ich potrebujú.

„Rovnako ako v prípade iných kandidátskych vakcín WHO naďalej hodnotí očkovaciu látku Sputnik V z rôznych výrobných závodov a rozhodnutia o ich zaradení na zoznam vakcín pre núdzové použitie zverejní, keď všetky údaje budú k dispozícii a skúmanie sa uzavrie," konštatovala WHO vo vyhlásení.

10:20 V utorok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 1 971 osôb, laboratóriá pritom vykonali 14 117 vyšetrení. V súvislosti s ochorením COVID-19 zaevidovali sedem nových úmrtí. Počet hospitalizovaných sa zvýšil o 89 na 753. Prvú dávku vakcíny uplynulý deň dostalo 1 332 Slovákov.

test, covid, testovanie Ružinov Čítajte viac Na Slovensku pribudlo takmer dvetisíc prípadov nákazy koronavírusom a 7 obetí

10:02 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku 629 prípadov nákazy koronavírusom, čo je vyše dvojnásobok predchádzajúceho dňa. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo sedem pacientov, o deväť menej než v utorok, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v stredu na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 8 316 ľudí. Počet testov v tomto čase dosiahol 12 107. Z nich bolo pozitívnych 5,2 percenta. Päťpercentná hranica pomeru infikovaných z testovaných osôb bola podľa spravodajského servera napi.hu prekročená naposledy v máji.

Počet hospitalizovaných klesol za deň o 11 na 574. Podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžaduje stav 79 chorých, o sedem menej než v utorok.

Počet zaočkovaných prekročil 5,9 milióna, z nich takmer 5,7 milióna dostalo dve dávky vakcíny proti covidu. Treťou dávkou zaočkovali 833 000 ľudí.

V rámci koronavírusovej pandémie bolo doposiaľ nakazených v Maďarsku 825 799 osôb a zomrelo 30 253 chorých.

7:06 Nemecko za posledných 24 hodín eviduje 11 547 novo nakazených koronavírusom. To je takmer rovnako ako pred týždňom, kedy pribudlo 11 780 infiko­vaných, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, je na hodnote 62,3. Pred týždňom činila 61,0.

Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, preukázala infekcia u viac ako 4,27 milióna ľudí. 93 959 ľudí po nákaze koronavírusom zomrelo, z toho 76 za posledný deň. Pred týždňom hlásil RKI 67 mŕtvych.

5:45 V Rusku v pondelok zomrelo 895 pacientov s chorobou COVID-19, čo bol najvyšší denný počet v tejto krajine od začiatku pandémie. Nakazených za posledných 24 hodín evidovali ruské úrady 25 110. Informovali o tom miestne médiá s odvolaním sa na údaje zverejnené vládnym krízovým štábom.

Stúpajúce rekordné počty úmrtí spojených s COVIDOM-19 od začiatku pandémie hlási Rusko už niekoľko dní. Predchádzajúci najvyšší údaj 890 úmrtí zdravotníci zaznamenali v sobotu. V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 7,64 milióna ľudí, z ktorých podľa vládneho štábu 211 696 nákaze podľahlo.

Kremeľ vyjadril znepokojenie nad vysokou úmrtnosťou na COVID-19 a dal ju do súvislosti s nákazlivejšou mutáciou koronavírusu a nedostatočnou úrovňou očkovania v krajine. Naďalej však neuvažuje o celoštátnej uzávere.

„Čísla sú skutočne zlé, čo budí znepokojenie. Hlavnou príčinou je nedostatočná úroveň očkovania,“ uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Koronavírus je nákazlivejší (…) a spravidla ťažko ochorejú a bohužiaľ umierajú tí, čo sa nedali zaočkovať,“ dodal podľa agentúry TASS.

Úplne zaočkovaných je zatiaľ 42,2 milióna Rusov, teda 29 percent populácie. Vicepremiérka Taťjana Golikovová počas porady s prezidentom Vladimirom Putinom uviedla, že je potrebné zaočkovať ďalších takmer 36 miliónov ľudí, aby Rusko dosiahlo kolektívnu imunitu. A ďalších 7,6 miliónov ľudí potrebuje tretiu posilňovaciu dávku vakcíny, dodala. Golikovová tiež varovala, že krajina sa blíži k počtu 30-tisíc nových ochorení koronavírusu denne; novo potvrdených prípadov nákazy je podľa nej trikrát viac ako pred rokom, uviedla agentúra AP.

Rusko zatiaľ schválilo štyri vakcíny ruskej výroby na použitie na svojom území. Postup očkovania ale brzdí váhanie ľudí, ktorí často hovoria o obavách z nových zdravotníckych výrobkov a o nedôvere v úrady ako o dôvodoch, prečo odmietajú očkovanie, poznamenala agentúra Reuters.

Mnoho ruských regiónov vyhradilo účasť na masových akciách i vstup do divadiel, kín či reštaurácií len pre očkovaných, pre nedávno uzdravených z COVIDU-19 či pre osoby s negatívnym koronavírusovým testom. Kritici ale pochybujú, či tieto opatrenia budú stačiť na spomalenie šírenia nákazy. Kým v Moskve a v Petrohrade podľa AP pokračujú bežný život a podnikanie normálne, médiá hovoria o náznakoch, že rozsiahly, ale nedostatočne financovaný zdravotný systém, sa miestami rúca. Svedčia o tom rady sanitiek pred petrohradskými nemocnicami, alebo čin posádky sanitky vo Vladimire (180 kilometrov východne od Moskvy) – pred sídlo miestnej vlády doviezla pacienta s COVODOM-19, pre ktorého nezohnala voľné lôžko v nemocnici.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus