Záborskej zákon o pomoci tehotným ženám posunuli do 2. čítania

Lehota na rozmyslenie o podstúpení umelého potratu by sa mohla predĺžiť, takisto by sa mohol zaviesť osobitný príspevok pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Tieto a ďalšie úpravy vyplývajú z návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania.

06.10.2021 08:35 , aktualizované: 15:26
debata (18)

Legislatíva, ktorú predložili poslanci z OĽANO a Sme rodina, hovorí aj o tom, že zariadenie núdzového bývania by mohli využívať aj tehotné matky, a to po dobu tehotenstva a troch rokov od pôrodu, ak sa o dieťa osobne starajú.

Lehota na rozmyslenie o potrate by sa mohla predĺžiť zo 48 na 96 hodín. „Ak nejde o bezprostredné ohrozenie zdravia alebo života ženy, umelé ukončenie tehotenstva sa môže vykonať najskôr po uplynutí lehoty 96 hodín od odoslania hlásenia o poskytnutí informácií,“ píše sa v návrhu. Poslanci to odôvodňujú tým, že žena si bude môcť pokojne a bez časového tlaku premyslieť rozhodnutie umelo ukončiť tehotenstvo.

Zaviesť by sa mohol osobitný príspevok vo výške 3170,14 eura pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. „Choroby alebo stavy, ktoré budú považované za zdravotné znevýhodnenie, budú ustanovené všeobecne záväzným právnym prepisom, ktorý vydá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ uviedli poslanci v materiáli. Zaviesť by chceli tiež tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine.

Zákon by mal vytvoriť žene možnosť požiadať o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom. Žena, ktorá sa rozhodla pre utajený pôrod, by mala mať podľa návrhu vytvorené podmienky na donosenie dieťaťa a nárok na nemocenské už od 21. týždňa tehotenstva.

Súčasťou návrhu je aj premenovanie umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva, ako aj zákaz reklamy na dostupnosť potratov a na služby a tovary spojené s výkonom umelých potratov. Návrhom sa má tiež upraviť obsah informovaného súhlasu, predkladatelia chcú, aby bol obrazom reálneho poučenia. Upraviť sa má aj formulár o žiadosti o umelé prerušenie tehotenstva.

Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. mája 2022.

Návrh podporilo 75 zo 130 prítomných poslancov. Za hlasovali poslanci Sme rodina, proti boli členovia klubu SaS. Proti boli aj piati poslanci hnutia OĽANO, pričom niekoľko ďalších za zdržalo. „Všetky fakty hovoria o tom, že obyčajne tehotenstvo nie je problémom pre ženu, keď sa rozhoduje, či má dieťa donosiť alebo nie. Problémom sú okolnosti, v ktorých sa žena ocitne. A to dnešné hlasovanie bolo o okolnostiach,“ uviedla po hlasovaní jedna z predkladateliek návrhu Anna Záborská (OĽANO). Poslankyňa vidí priestor na ďalšiu diskusiu, pričom avizuje pozmeňujúci návrh, ktorý má zmeniť dobu na rozmyslenie pre potrat na 72 hodín. Je možné, že predložia aj pozmeňujúci návrh, ktorý by hovoril o tom, že hoci sa lehota predlžuje, ak by žena nestihla ísť na ukončenie tehotenstva, lekár by sa mohol zo zdravotných dôvodov vrátiť k 48 hodinám. Návrh tiež zavádza druhý lekársky posudok preplácaný poisťovňou v prípade zdravotných komplikácií matky alebo dieťaťa.

Novú legislatívu víta aj mimoparlamentné KDH. Podľa hnutia ide o krok správnym smerom, lebo materstvo treba oceniť, chrániť a podporovať. Kresťanskí demokrati v stanovisku dodali, že ochrana života si zaslúži vládny návrh zákona.

Bittó Cigániková: Zákon o pomoci tehotným ženám obmedzí prístup k potratom

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania, obmedzí prístup k interrupciám. Tvrdí to predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Kritizuje najmä predĺženie lehoty na rozmyslenie si toho, či žena podstúpi potrat.

„Štyri dni v kombinácii s výhradou vo svedomí, v kombinácii s tým, čo zistila neziskovka Možnosť voľby, že až tretina zdravotníckych zariadení neposkytuje tento zákrok, môže spôsobiť, že ženy sa na interrupciu nedostanú alebo ju nestihnú,“ uviedla v stanovisku Bittó Cigániková. Dodala, že predkladatelia návrhu svoju energiu a silu využívajú do veľkej miery na to, aby zasahovali do práv žien.

záborská anna Čítajte viac Záborská: Ženu nemôžeme nútiť k ničomu. Ani k potratu
18 debata chyba
Viac na túto tému: #potraty #umelé prerušenie tehotenstva