Čaputová: Na odhodlanie mužov a žien z priesmyku na Dukle nikdy nezabudneme

Odhodlanie prebiť sa domov a neskutočné nasadenie v ťažkom boji o každý jeden meter postupu, tak vníma Karpatsko-dukliansku operáciu prezidentka Zuzana Čaputová. Odkázala, že na odhodlanie mužov a žien z jesene 1944 nikdy nezabudneme.

06.10.2021 18:43
Dukla / Pamätník / Jaroslav Vedral Sázavský / Foto:
Pamätný cintorín na Dukle. Vpredu hrob generála Jaroslava Vedrala Sázavského, ktorý zahynul ako jediný československý generál v boji v rámci Karpatsko-duklianskej vojenskej operácie pri výbuchu protitankovej míny 6. októbra 1944
debata (82)

Všetci Slováci, Česi, Rusíni a príslušníci ďalších národností, ktorí v septembri a októbri 1944 bojovali po boku sovietskej armády v priesmyku na Dukle, sa na tomto mieste podľa nej neocitli náhodne.

„Počas veľmi dôležitej vojenskej operácie priniesli pre našu vlasť obeť, ktorá z nich navždy spravila hrdinov,“ poznamenala Čaputová na sociálnej sieti.

Pri príležitosti 77. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie prezidentka odkázala, že na ich odhodlanie nezabudneme. Pripomenula, že práve vďaka týmto mužom a ženám mohla byť oslobodená a obnovená predvojnová republika.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Karpatsko-duklianska vojenská operácia #Zuzana Čaputová