Počiatkovu vilu preveruje francúzska prokuratúra, exminister s tým nemá problém

Kauza Vila v Cannes, ktorá výrazne pomohla hnutiu OĽaNO vo voľbách, má pokračovanie. Podľa Juraja Šeligu je to teraz v rukách francúzskej prokuratúry, ktorá rozbehla preverovanie nákupu na jeho podnet.

07.10.2021 21:30 , aktualizované: 08.10.2021 16:17
Igor Matovič, Juraj Šeliga Foto: ,
Juraj Šeliga (vľavo) a Igor Matovič na tlačovej besede, na ktorej uviedli, že vilu Jána Počiatka vo Francúzsku preveruje francúzska prokuratúra.
debata (982)

VIDEO: Juraj Šeliga a Igor Matovič o Počiatkovej vile v Cannes – ďalší vývoj kauzy.

Video

Tlačovú konferenciu pred budovou Národnej rady ohlásil líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič spolu s poslancom z rozpadajúcej sa strany Za ľudí Jurajom Šeligom. Téma je Vila v Cannes – pokračovanie.

Juraj Šeliga informoval, že už skôr on a ďalší ľudia pripravili podklady a materiály pre francúzsku prokuratúru, aby sa pozrela na nákup vily v Cannes Jánom Počiatkom. Došla im už aj odpoveď, že francúzska prokuratúra to preverí, ale že sa nebudú zatiaľ k ničomu vyjadrovať.

V podaní pre Francúzov Šeliga detailnejšie predstavil Jána Počiatka, kto to je, poslal im aj jeho verejné majetkové priznania a vyslovil podozrenie z prania špinavých peňazí či obchádzania daňových zákonov.

Šeliga tvrdí, že nechce vzbudzovať nádeje, že sa situácia rýchlo vyrieši, ale je to podľa neho prvý krok a zároveň upozornenie, že ani vonku si nepoctivci majetok neskryjú. Konať začal preto, že na Slovensku nekonali príslušné orgány. Podanie do Francúzska bola jeho iniciatíva, ale pozval si na tlačovú besedu Igora Matoviča, pretože on otázku vily v Cannes pred voľbami otvoril.

Igor Matovič vyzval koaličných partnerov, aby spolu zásadné zmenili zákon o preukazovaní pôvodu majetku, aby bolo možné odobrať neprimeraný majetok ľuďom, ktorí naň nemajú legálne príjmy, pretože doterajší zákon je bezzubý.

Počiatek nemá problém vydokladovať pôvod majetku

„Nikdy som nemal problém preukázať pôvod svojho majetku a ak ma o to požiada aj Francúzsko, tak všetko ochotne vydokladujem. Pri zjavnej politizácii vyšetrovaní na Slovensku som iba rád, ak bude tieto informácie overovať niekto, kto bude bezpochyby nestranný. Som si istý, že celá transakcia je úplne v poriadku a som pripravený poskytnúť plnú súčinnosť,“ uviedol Počiatek v stanovisku pre Pravdu.

Cesta do Cannes

V januári 2020, približne mesiac pred parlamentnými voľbami, sa vybral Igor Matovič do Cannes. „Prišli sme sem preto, lebo sme sa dozvedeli, že si tu kúpil vilu bývalý minister financií Ján Počiatek,“ prihováral sa voličom. „Sme na ulici, kde domy stoja dvadsať, tridsať, sto miliónov eur,“ vyhlásil Matovič.

Vysvetľoval, že na ulici býva herečka, majitelia veľkých firiem a pán Michel, lebo tak to Matovičovi povedal strážnik, ktorý má byť podľa neho Počiatek.

VIDEO: Matovičova a Hegerova návšteva v Cannes, kde spolu s ďalšími dnes poslancami z OĽaNO, prišli pred vilu v Cannes, ktorá má patriť exministrovi Počiatkovi a oblepili ju plagátmi.

Video

Vtedy Matovič sľuboval, že 29. február 2020 bude posledným dňom, keď Počiatek a ďalší z jeho partie budú posledný deň dobre spať. Potom bránu a plot oblepili plagátikmi, na ktorých bolo napísané: Majetok Slovenskej republiky.

Na niektorých záberoch vidno do záhrady a na dvor domu. „Váš pocit raja na zemi sa končí 29. februára. Potom vám pôjdeme po krku,“ dodal Matovič.

Vtedy s ním do Francúzska cestoval aj Eduard Heger, Kristián Čekovský, Michal Šipoš a Juraj Krúpa. Vlani v auguste, keď malo Slovensko za sebou prvú vlnu pandémie, vycestoval na rovnaké miesto aj bývalý šéf KDH Alojz Hlina. Je o ňom známe, že s Matovičom je ako voda a oheň.

VIDEO: Hlina pol roka po voľbách išiel po stopách Matoviča.

Video

Hlina pripomenul Matovičové slová, že si Počiatek na vilu na ulici, kde „domy stoja 20, 30 miliónov eur“ nemohol zarobiť legálne. Podľa úradných záznamov však mala práve Počiatkova vila stáť 3,2 milióna eur.

Keď Hlina zistil, že vila je stále Počiatkova, nalepil na bránu plagátik so slovami: Pol roka po voľbách vila je stále vo vlastnícke Jána Počiatka. Na ďalšom bolo napísané: Populizmus nie je cesta.

© Autorské práva vyhradené

982 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #Igor Matovič