SR darovala Keni a Rwande 440-tisíc dávok vakcíny AstraZeneca

Slovensko v piatok darovalo africkej Rwande a Keni dovedna 440-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca proti novému koronavírusu.

08.10.2021 06:15 , aktualizované: 22:16
AstraZeneca / Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Vakcína proti covidu od spoločnosti AstraZeneca
debata (47)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:16 Za posledný deň zomrelo v Rusku 936 ľudí v súvislosti s covidom, najviac od vypuknutia pandémie. Rastú tiež denné prírastky infikovaných, krajina už druhý deň v rade eviduje viac ako 27-tisíc nakazených, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruský operatívne štáb.

Ten v piatok oznámil 27 246 nových prípadov covidu za posledných 24 hodín, zatiaľ čo o deň skôr informoval o dennom prírastku 27 550 nakazených. Už tri dni po sebe tiež hlási vyše 900 úmrtí za deň v súvislosti s covidom. (tass, čtk)

20:28 Desiatky europoslancov vyzvali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby EÚ zabezpečila pre Taiwan dodávky schválených vakcín proti covidu. List, ktorý inicioval slovenský poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (KDH), podpísalo aj ďalších 51 europoslancov z 20 členských krajín eurobloku zo siedmich rôznych politických frakcií.

Zo slovenských europoslancov sa pod výzvu podpísali aj Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Eugen Jurzyca (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽaNO) a Michal Wiezik (SPOLU).

Iniciátor listu pripomenul, že Taiwan pomohol s ochrannými zdravotníckymi prostriedkami aj ďalším krajinám, vrátane štátov EÚ v období, keď ich ešte nemali dostatok. V súčasnosti má ale Taiwan z rôznych dôvodov veľmi nízku zaočkovanosť a len obmedzený prístup k vakcínam.

„Spoločne s kolegami sme presvedčení, že je čas na prejavenie solidarity a zaslanie dodávok očkovacích látok na tento ostrov,“ uviedol Štefanec, podľa ktorého je zatiaľ úplne zaočkovaných proti covidu len menej ako sedem percent z 23,5 milióna obyvateľov Taiwanu. Uviedol, že na Taiwan poslalo už schválené proticovidové vakcíny viacero štátov EÚ vrátane Slovenska, ako aj Spojené štáty a Japonsko, a teraz by tak podľa neho mala urobiť aj Európska únia ako celok. (tasr)

19:36 Slovensko v piatok darovalo africkej Rwande a Keni dovedna 440-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca proti novému koronavírusu. „Slovensko plne podporuje spravodlivú distribúciu vakcín, lebo boj proti pandémii bude účinný len, ak bude vakcína dostupná aj v menej vyspelých krajinách, a špeciálne africké krajiny dlhodobo poukazujú na potrebu napĺňania princípu vakcinačnej spravodlivosti,“ uviedla štátna tajomníčka slovenského rezortu diplomacie Ingrid Brocková. Keni darovalo Slovensko 160-tisíc dávok vakcíny, Rwande 280-tisíc.

Ministerstvo zahraničia informovalo, že očkovacie látky AstraZeneca sa poskytli ako súčasť oficiálnej rozvojovej pomoci SR pod značkou SlovakAid a v rámci iniciatívy Team Europe. Dopravné náklady na prepravu očkovacích látok pokrýva Európska únia do výšky 75 percent.

„Keňa je kľúčovým partnerom a programovou krajinou rozvojovej spolupráce SR už od samotného vzniku SlovakAid a zároveň najväčším príjemcom dvojstrannej rozvojovej spolupráce SR,“ spresnili z ministerstva. Ako ďalej uviedli, Rwanda patrí v africkom regióne medzi najaktívnejšie krajiny v boji proti šíreniu pandémie koronavírusu.

Slovenská vláda schválila na svojom štvrtkovom zasadnutí darovanie 2 071 030 nevy­užitých dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Ich finančná hodnota je vyše 3,7 milióna eur. (tasr)

17:58 Pomalý nárast pacientov s covidom, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu, evidujú zatiaľ v nemocniciach na Zemplíne. Počet obsadených covidových lôžok stúpol oproti minulému týždňu o sedem, najviac ich je v mestskej Nemocnici Snina.

„K dnešnému dňu evidujeme na covidovom oddelení 20 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii nemáme žiadneho pacienta,“ uviedol riaditeľ sninského lôžkového zdravotníckeho zariadenia Andrej Kulan s tým, že ide prevažne o ľudí vo veku 60 až 70 rokov. Osem z nich bolo očkovaných.

Spomedzi štyroch nemocníc siete Svet zdravia na Zemplíne je najviac pacientov s covidom hospitalizovaných aj naďalej v Michalovciach (19), najvyšší nárast, z dvoch na šiestich covidových pacientov, evidujú vo Vranove nad Topľou. V humenskej i trebišovskej nemocnici sa zdravotníci starajú zhodne o 13 takýchto pacientov.

Podporu pľúcnej ventilácie si vyžaduje zdravotný stav spolu piatich pacientov. Dvaja z nich sú hospitalizovaní v Michalovciach, dvaja v Trebišove a jeden vo Vranove nad Topľou. (tasr)

13:55 Obete pandémie pripomína lipa aj v Púchove. Samospráva ju vysadila v piatok v spolupráci s občianskym združením (OZ) Skutočné obete v mestskom parku Europark. Strom v Púchove je zatiaľ tretím na Slovensku, informovala Lenka Straková z OZ Skutočné obete.

„Na tragédiu pandémie a jej obete nesmieme nikdy zabudnúť. Svoj boj o život prehrali na Slovensku tisíce ľudí. Stratili sme mamy, otcov, manželky, manželov, súrodencov, starých rodičov, a to za mimoriadne dramatických okolností. Lipa, ktorú sme v Púchove vysadili, bude symbolicky žiť a dýchať za zosnulých,“ uviedla Straková.

Tento strom je podľa nej zároveň odkazom a mementom aj pre mnohé ďalšie generácie po nás. „Pripomína nám, ako rýchlo sa dokáže náš život zmeniť a ako veľmi záleží na vzájomnej ohľaduplnosti a pomoci,“ doplnila. (tasr)

12:51 Je vysoko pravdepodobné, že covidpasy budú v Holandsku platiť aj po 1. novembri, aj keď sú náznaky, že dôjde k uvoľneniu viacerých protipandemických opatrení. Uviedli to v piatok spravodajský server DutchNews.nl a denník Telegraaf s odkazom na zdroje z prostredia vlády.

Vláda sa zaviazala, že epidemiologickú situáciu v krajine preverí koncom októbra, viac ako mesiac po tom, ako boli zavedené povinné covidpasy pre vstup do kaviarní, barov a na zábavné podujatia v interiéri. Podľa denníka Telegraaf je však tlak pacientov s ochorením COVID-19 na nemocnice stále príliš vysoký na to, aby bolo možné covidpasy zrušiť.

V piatok sa v holandských nemocniciach nachádzalo 469 ľudí s koronavírusom, z toho 128 na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Miera nákazy sa od zavedenia covidpasov stále zvyšuje, v súčasnosti evidujú v priemere okolo 1800 nových prípadov nákazy denne. Hodnota R alebo miera reprodukcie sa zvýšila na viac ako 0,9.

11:08 Maďarský premiér Viktor Orbán sa dá na budúci týždeň zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Potvrdil to v piatok v rannom vysielaní maďarskej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió. Informuje o tom agentúra MTI. Orbán zároveň všetkým odporučil, aby prijali tretiu, tzv. posilňujúcu dávku vakcíny proti koronavírusu. Ako dodal, „COVID-19 je ešte mladý vírus, takže nikto nevie nič s istotou, ide však už o niekoľký variant a očakávajú sa aj ďalšie“.

„Každý lekár však s určitosťou hovorí to, že vakcína funguje a je lepšie, keď tretiu dávku máte, ako keď nie,“ podotkol Orbán. Ako upozornil, vírus sa v súčasnosti rýchlejšie šíri aj v dôsledku nástupu jesenného počasia.

11:04 V Maďarsku v piatok zaznamenali za uplynulých 24 hodín 16 nových úmrtí spojených s ochorením COVID-19 a 774 nových prípadov infekcie, informuje MTI s odvolaním sa na stránku koronavirus.gov.hu.

V krajine doposiaľ prijalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu 5.905.837 oby­vateľov, kým 5.674.182 bolo plne zaočkovaných. Tretiu posilňovaciu dávku očkovacej látky doposiaľ dostalo 877.000 Maďarov.

V súčasnosti v krajine registrujú 9121 aktívnych prípadov a v nemocniciach sa nachádza 650 pacientov s ochorením COVID-19, pričom podporu ventiláciou potrebuje 100 ľudí. Od začiatku pandémie v Maďarsku zaznamenali 827.410 prípadov nákazy, kým počet obetí stúpol na 30.275. Z ochorenia sa zotavilo dovedna 788.014 pacientov.

10:15 Na nórskom súostroví Špicbergy (Svalbard) zaznamenali vôbec prvý prípad nákazy koronavírusom. Prvým pacientom je ruský námorník z rybárskej lode, ktorého pre komplikácie spojené s ochorením COVID-19 previezli do pevninského Nórska. V piatok o tom informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na kanceláriu guvernéra Špicbergov.

„Nakazený ruský námorník, ktorého previezli z Medvedieho ostrova do nemocnice v Longyearbyene (hlavné mesto súostrovia), mal pozitívny test na koronavírus,“ píše sa vo vyhlásení miestnej vlády.

Úrady informovali, že muža neskôr previezli do Nórska do prístavného mesta Tromsö a každý, kto bol s ním v kontakte, vrátane posádky vrtuľníka, ktorá pacienta prevážala, dodržiaval bezpečnostné opatrenia.

Miestne úrady tiež dostali informácie, že na palube ruskej rybárskej lode sa môžu nachádzať aj ďalší námorníci so symptómami COVID-19. Avšak všetci členovia posádky, ktorá strávila na mori štyri týždne, sa cítia dobre.

Nórska televízia NRK informovala, že prípad nakazeného ruského námorníka je vôbec prvým zaznamenaným prípadom nákazy koronavírusom na súostroví Špicbergy. Obyvatelia Špicbergov boli totiž prioritne medzi prvými v Nórsku plne zaočkovaní proti koronavírusu.

10:01 V slovenských nemocniciach leží už 806 pacientov s ochorením COVID-19, vo štvrtok pribudlo aj 15 obetí.

SR koronavírus ZŠ antigénové samotesty TNX Čítajte viac Počet hospitalizovaných prekonal 800, pribudlo takmer 1 700 nakazených

9:24 Britská vláda od 11. októbra zúži zoznam krajín na takzvanom červenom cestovnom zozname z 54 na sedem. Informuje o tom portál BBC.

Ľudia prichádzajúci zo 47 krajín, ktoré zo zoznamu vyradia, tak už nebudú musieť absolvovať po príchode povinnú 10-dňovú hotelovú karanténu na vlastné náklady a bude im stačiť negatívny PCR test na druhý deň po príchode.

Na červenom zozname už zostanú len Panama, Kolumbia, Venezuela, Peru, Ekvádor, Haiti a Dominikánska republika.

Minister dopravy Grant Shapps zmenu oznámil prostredníctvom Twitteru, kde tiež napísal, že zvyšných 47 krajín sa presunie do kategórie „zvyšok sveta“. Dodal tiež, že pre cestujúcich zjednodušia vstup do Anglicka tak, aby zaočkovaní ľudia z ďalších 37 krajín a území, mali rovnaké podmienky, ako plne zaočkovaní britskí občania pri návrate do krajiny, a bude im teda stačiť najneskôr na druhý deň po príchode absolvovať PCR test.

Podmienky pre cestovanie do Veľkej Británie zjednodušili od 4. októbra, keď dovtedajší semaforový systém vymenili za jednotný zoznam červených krajín.

9:14 Austrálski lekári varovali pred príliš rýchlym uvoľňovaním obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu v najväčšom austrálskom meste Sydney. Mohlo by to podľa nich spôsobiť tlak na zdravotnícky systém a ohroziť životy, informuje agentúra Reuters.

Sydney sa pripravuje na uvoľnenie niektorých opatrení, ku ktorému by po viac než 100 dňoch lockdownu malo dôjsť na budúci týždeň. Nariadenie vychádzať z domovov len v nevyhnutných prípadoch by mali zrušiť od pondelka. Štát Nový Južný Wales (NSW) totiž tento týždeň dosiahol hranicu 70 percent zaočkovaných dospelých obyvateľov.

Miestne úrady vo štvrtok tiež rozhodli o zvýšení povolených limitov pre zhromažďovanie sa doma, na svadbách i na pohreboch, čím vyvolali nevôľu Austrálskej lekárskej asociácie (AMA), píše Reuters.

„Nový Južný Wales nesmie byť v tomto kritickom období nerozvážny,“ upozornil predseda AMA Omar Khorshid vo vyhlásení. Ako dodal, „príliš rýchlo alebo príliš skoro“ by mohlo vyústiť do úmrtí, ktorým by sa dalo vyhnúť, a do opätovného zavádzania lockdownov.

Premiér štátu NSW Dominic Perrottet bránil svoje rozhodnutie uvoľniť niekoľko obmedzení v čase ustáleného poklesu prípadov nákazy s tým, že pandémia „je aj ekonomickou krízou“.

Obmedzenia v cestovaní do ostatných regiónov zostávajú v platnosti, pripomína Reuters.

Počet denných prípadov nákazy v Novom Južnom Walese v piatok stúpol v porovnaní so štvrtkovými 587 infekciami na 646, pričom väčšinu z nich zaznamenali v Sydney. Predtým počas uplynulých siedmich dní zaznamenali pokles denných prípadov, keď sa počet ľudí vo veku nad 16 rokov, ktorí prijali prvú dávku vakcíny, priblížil k 90 percentám. V piatok v štáte NSW zaznamenali aj 11 úmrtí.

Austrálsky štát Viktória v piatok zaznamenal rekordných 1838 nových prípadov, čo je najvyšší počet v akomkoľvek austrálskom štáte od začiatku pandémie, ako aj päť nových úmrtí. Premiér Viktórie Daniel Andrews, jeden z najhlasnejších zástancov tvrdých opatrení v záujme zastavenia šírenia vírusu v ohniskách, dostal v piatok pokutu vo výške 400 austrálskych dolárov (260 eur) za porušenie platných pravidiel nosenia rúšok. Médiá ho totiž tento týždeň odfotografovali, ako bez rúška kráčal od svojho auta na dve tlačové konferencie. „Aj keď to bola nepozornosť, aj nepozornosť sa počíta. Každý musí dodržiavať opatrenia a je mi ľúto, že sa to stalo,“ citoval Andrewsa denník The Australian.

Austrália v súčasnosti bojuje s treťou vlnou pandémie, ktorú podporuje šírenie vysoko nákazlivého variantu delta. Po Sydney zaviedli lockdowny aj mestá Melbourne a Canberra, čo viedlo k zatvoreniu tisícov prevádzok, píše Reuters.

8:01 Najmenej 11 miliárd dávok vakcín proti koronavírusu je potrebné vyrobiť na zaočkovanie 70 percent obyvateľstva v každej krajine sveta. Povedal to vo štvrtok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informuje o tom agentúra TASS.

Ghebreyesus dodal, že tento cieľ môže byť pri súčasnej úrovni produkcie dosiahnutý v prípade, keď bude distribúcia vakcín rovnomerná.

Šéf WHO na online tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom predstavil stratégiu na dosiahnutie globálnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 do polovice roka 2022. Stratégia predvída vakcináciu 40 percent obyvateľstva do konca roka 2021 a 70 percent populácie do polovice budúceho roka, píše TASS.

„Dosiahnutie týchto cieľov si bude vyžadovať najmenej 11 miliárd dávok vakcíny,“ uviedol generálny riaditeľ WHO. Do konca septembra bolo podľa Ghebreyesusa na celom svete podaných „takmer 6,5 miliardy dávok“.

„Pri dnešnej produkcii vakcín, ktorá predstavuje 1,5 miliardy mesačne, existuje dostatok zásob na dosiahnutie našich cieľov v prípade, že budú rozdeľované rovnocenne,“ dodal Ghebreyesus.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie zdôraznil, že rovnomerná distribúcia očkovacích látok priblíži koniec pandémie koronavírusu. Ako doplnil, ciele WHO ohľadne vakcinácie sa dajú dosiahnuť len v tom prípade, ak sa krajiny kontrolujúce výrobu vakcín zamerajú na zásobovanie mechanizmu COVAX a Afrického fondu na získanie vakcín (AVAT).

V tejto súvislosti Ghebreyesus poukázal na „desivú nerovnosť“ v globálnej distribúcii vakcín proti koronavírusu, keď bohatšie krajiny doposiaľ spotrebovali až 75 percent všetkých vyrobených očkovacích látok. Krajiny s nízkym príjmom pritom dostali len menej než jedno percento zo svetovej produkcie vakcín proti koronavírusu, uzatvára TASS.

6:15 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) predpokladá, že očkovanie proti COVIDU-19 má približne o päť percent ľudí viac, než uvádzajú jeho oficiálne štatistiky. Prvú dávku vakcíny dostalo približne 84 percent dospelých, úplne zaočkovaných je potom takmer 80 percent. To je o 3,5 milióna ľudí viac, než RKI doteraz uvádzal.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn podľa agentúry AP povedal, že rozdiel medzi štatistikami RKI a skutočnými počtami spočíva v tom, že v niektorých prípadoch nebolo očkovanie nahlásené. Ide napríklad o vakcináciu zamestnancov veľkých firiem alebo o ľudí, ktorých zaočkovali mobilné tímy. RKI rozdiel odhalil na základe vlastného prieskumu medzi ľuďmi a upozornil, že štatistiky na jeho internetových stránkach udávajú „minimálny počet očkovaných“.

Spahn povedal, že vďaka vyššiemu podielu naočkovaných krajina získava väčšiu bezpečnosť v nadchádzajúcich chladných mesiacoch, keď ľudia trávia viac času vo vnútorných priestoroch a koronavírus sa ľahšie prenáša. „Chceme sa uvážene a opatrne krok za krokom vracať k slobode a fungovaniu,“ povedal minister.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, za stredu pribudlo 11 640 prípadov nákazy koronavírusom. O týždeň skôr hygienici nahlásili 12 150 novo odhalených infekcií.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus