Spor vo vnútri Matice slovenskej. Viacerí jej členovia otvorene kritizujú vedenie

Vedenie Matice slovenskej si podľa niektorých jej členov neplní úlohy vyplývajúce zo zákona, na ktoré dostáva ustanovizeň financie od štátu.

08.10.2021 17:31
Matica slovenská Foto:
debata (73)

V memorande to tvrdia jeho signatári Ivan Mrva, predseda historického odboru MS a bývalý riaditeľ Slovenského historického ústavu MS, Stanislav Hric z miestneho odboru MS Bratislava-Dúbravka a Ján Bobák, bývalý riaditeľ Ústavu pre zahraničných Slovákov MS a bývalý riaditeľ Slovenského historického ústavu MS.

Predseda Matice Marián Gešper kritiku odmieta a poukazuje, že počas posledných štyroch rokov sa podarilo vytvoriť stabilnejšie matičné pomery, vďaka ktorým sa krok za krokom navracia autorita Matice slovenskej v spoločnosti.

"V rozpore so zákonom o Matici slovenskej boli personálne zdecimované vedecké a odborné pracoviská, ktoré v súčasnosti absolútne nie sú schopné vyvíjať činnosť, a mzdové prostriedky boli presunuté na platy volených funkcionárov MS.

zidia-transport-poprad-clanok W Čítajte viac Matica opäť provokuje Tisom

Hlbokú krízu v MS treba neodkladne riešiť. Jediným východiskom je prijať nový zákon Národnej rady SR o Matici slovenskej, ktorý jasne vymedzí kompetencie a úlohy jej inštitučnej zložky a spolkového hnutia," skonštatovali signatári memoranda.

Úlohou Matice slovenskej ako verejnoprávnej kultúrnej ustanovizne nie je podľa jej hovorkyne Veroniky Grznárovej verejne komentovať predvolebné metódy ktoréhokoľvek kandidáta na predsedu Matice, respektíve jeho podporovateľov pred Valným zhromaždením MS v Liptovskom Mikuláši (9. 10.). „Voľbu predsedu Matice slovenskej majú v rukách výlučne delegáti valného zhromaždenia ako najvyššieho orgánu Matice slovenskej,“ uviedla Grznárová.

„Rád by som upriamil pozornosť na fakt, že sčasti ide o osoby spojené s minulým vedením spred roka 2010. V súčasnosti ide o marginálnu skupinu v Matici slovenskej. Som rád, že za posledné štyri roky vo Výbore Matice ani v matičných štruktúrach neprebiehali nezmyselné rozbroje. Počas štyroch rokov sa nám podarilo vytvoriť stabilnejšie matičné pomery, vďaka ktorým krok za krokom navraciame autoritu Matice slovenskej v spoločnosti a ktoré nám v oveľa väčšej miere umožnili napĺňať naše poslanie od kultúry, folklóru cez vedu až po vydavateľskú činnosť,“ uviedol v reakcii na memorandum predseda Gešper.

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper Foto: TASR
Marián Gešper Predseda Matice slovenskej Marián Gešper
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská