Krúpa nevidí problém s návratom vyšetrovateľov NAKA, Šutaj Eštok áno

Poslanec Národnej rady Juraj Krúpa (OĽANO) nevidí problém v tom, aby sa štyria vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry po prepustení z väzby vrátili k výkonu svojej funkcie. Poukázal pritom na prezumpciu neviny.

10.10.2021 14:05 , aktualizované: 16:04
Juraj Krúpa Foto: ,
Juraj Krúpa
debata (26)

Poslanec Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu rešpektuje rozhodnutie súdov, ale pripomína, že štvorica je aj naďalej obvinená a vracia sa do kancelárie „za vyšetrovací stôl, kde sa snažili vyfabrikovať dôkazy, aby dostali ľudí do basy“. Poslanci to uviedli v nedeľnej diskusnej relácii O päť minút 12 na RTVS.

Krúpa sa odvoláva na rozhodnutie súdu, ktorý podľa neho vec zmietol zo stola. Obvinenie vyšetrovateľov malo podľa neho za cieľ spochybniť vyšetrovanie závažných korupčných káuz. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) uviedol, že za vyšetrovateľov je zodpovedný dočasný policajný prezident Štefan Hamran. „Pokiaľ im dôveruje, je to jeho zodpovednosť,“ poznamenal.

NAKA, polícia, vyšetrovanie Čítajte viac Hlas kritizuje návrat obvinených vyšetrovateľov do práce, Matovič nevidí problém

V súvislosti s prijatím novely zákona o štátnej službe sa opozícia s koalíciou vzájomne obviňujú. Koalícia tvrdí, že štátna správa je „prerastená politickými nominantmi Smeru-SD“. Opozícia argumentuje, že vláda chce robiť to isté, avšak navyše bez udania akéhokoľvek dôvodu. „Keď ste v opozícii, ste chrumkaví, keď ste v politike, ste rovnakí ako Fico,“ skonštatoval poslanec NR SR Richard Takáč (Smer-SD).

Verí v zhodu

Koalícia sa pri návrhoch pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát podľa Dostála vo väčšine zhoduje. Ako uviedol, SaS podporí veľkú väčšinu návrhov, vrátane prísnejšej úpravy preukazovania majetku či zmeny paragrafu Trestného poriadku 363. Rovnako očakáva, že tieto zmeny podporí aj hnutie OĽANO a strana Za ľudí. Pri témach je však podľa neho ešte potrebná diskusia. Dúfa, že hnutie Sme rodina sa k diskusii postaví vecne a koalícia sa spoločne zhodne na väčšine riešení. „Keď neviete, čo máte robiť, zriaďte skupinu,“ reagoval Šutaj Eštok. Dodal, že podľa neho bude jediným záverom vytvorenie štátneho inkvizítora.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak: Ľudia nám neveria. Riešite bludy, odkázal mu Pellegrini

Podľa koaličných poslancov je opozícia spoluzodpovedná za zhoršovanie pandemickej situácie, pretože aktívne spochybňuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Koalícia poukazuje, že práve voliči opozičných strán tvoria viac pacientov na lôžkach či tých, ktorí zomierajú. S tvrdením nesúhlasil Šutaj Eštok, ktorý argumentoval, že vyše 70 percent voličov Hlasu-SD je zaočkovaných. „Vyprosujem si z vašich úst tieto morbídne reči, že kto tu je zodpovedný za to, že je niekto na lôžku,“ povedal.

Triumf SPOLU privítali

Koaliční poslanci vítajú výsledok parlamentných volieb v Česku. Opoziční poslanci až taký optimizmus nezdieľajú. Krúpa O päť minút 12 tiež uviedol, že zažívame vlnu únavy z populizmu a extrémizmu v strednej Európe. Takáča v relácii naopak výsledky volieb v ČR mrzia, Česi sa podľa neho nepoučili výsledkami minuloročných volieb na Slovensku.

ČR Zeman sanitka hospitalizácia Čítajte viac Zeman je zrejme v kritickom stave, leží na ARO

Krúpa vyjadril potešenie, že v českom parlamente už nebudú „komunisti a boľševici“. Zároveň upozornil, že hoci koalícia SPOLU vyhrala voľby, hnutie ANO Andreja Babiša má paradoxne viac mandátov. „Je otázne, ako sa zachová prezident ČR Miloš Zeman a koho poverí zostavením vlády. Uvidíme, či nenastanú obštrukcie,“ skonštatoval.

Dostál sa obáva obštrukcie

Dostál zagratuloval Čechom k „výbornému výsledku volieb“. Ak sa Zeman bude snažiť, aby Babiš naďalej pokračoval vo funkcii premiéra ČR, budú to podľa neho obštrukcie. „Je jasné, kto vyhral, kto je porazený a kto má väčšinu,“ skonštatoval. Víta, že v českom parlamente už nebudú mať mandát komunisti, myslí si však, že sociálna demokracia patrí do politického spektra.

Takáč tvrdí, že víťazná koalícia zvíťazila pomocou klamstva v SR, tak aj v ČR. Nevie si predstaviť, ako bude zoskupenie piatich politických strán fungovať. „Česi si asi neuvedomujú, čo ich čaká,“ vyhlásil. Poslanec NR SR Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu-SD zagratuloval Čechom k výsledku volieb. Päťkoalícia je však podľa neho vždy určitým rizikom stability. Je teda zvedavý, ako to dopadne v Česku. „Mrzí ma, že česká sociálna demokracia už nemá zastúpenie v parlamente,“ poznamenal s tým, že sa uvidí, či to, čo si zvolili Česi, prinesie „vytúženú zmenu“, ktorá bola ohlasovaná pred parlamentnými voľbami v SR i ČR.

ČR Brno voľbyČR21 parlamentné politika Čítajte viac Čaputová zapriala Česku nekonfliktné rokovania, Heger dobrú vládu

To, či sa na slovenskej politickej scéne spojí Hlas so Smerom, Šutaj Eštok nateraz vylúčil. „Neodchádzali sme zo Smeru, aby sme sa vrátili do náručia Roberta Fica,“ povedal s tým, že Hlas-SD ide svojou vlastnou cestou. Podotkol však, že sa uvidí, ako voliči v najbližších parlamentných voľbách „rozdajú karty“. Hlas podľa neho vylučuje spoluprácu len s „fašistami“. On sám si však nevie predstaviť spoluprácu ani s Igorom Matovičom (OĽANO). Takáč uviedol, že Smer-SD vylúčil spoluprácu len s ĽSNS. „Ponuku na spoluprácu sme dali všetkým opozičným stranám,“ podotkol.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby v Česku