Kollár: Ak to teraz Mikulec pokašle, budeme žiadať jeho odvolanie

Ak to teraz minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) "pokašle", koaličné hnutie Sme rodina podá žiadosť na jeho odvolanie. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to vyhlásil predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár. Reagoval tak na prijatú novelu zákona o štátnej službe a posilnenie aj právomoci ministra vnútra vo vzťahu k policajtom, ktorí sú ustanovení na funkciu nadriadeného.

10.10.2021 15:21
Boris Kollár Foto:
Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.
debata (47)

„Nie sme maximálne spokojní s Mikulcom. Na jeho obranu však platí, že doteraz nemal rozviazané ruky. Ak si nemôže vybrať spolupracovníkov a niekto je tam zabetónovaný z čias Smeru-SD, veľkú očistu nespravíte,“ povedal Kollár. Deklaruje, že novela nie je o tom, že sa ide vyhodiť polovica štátnej správy. Myslí si však, že minister vnútra i nové vedenie polície má právo dostať šancu meniť veci, pretože inak sa reforma zrealizovať nedá.

Blanár hovorí o čistkách

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) túto novelu označil za „čistky v štátnej správe“. „Vláda nechce budovať transparentnú štátnu správu či Policajný zbor. Oni tam chcú mať svojich ľudí a spolitizovať to,“ vyhlásil s tým, že problém v tom vidia napríklad aj policajní odborári.

Predseda a podpredseda parlamentu debatovali aj o obvinených vyšetrovateľoch Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa po prepustení z väzby vracajú do práce. Kollár dôrazne upozornil dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby týchto vyšetrovateľov nenazýval „naši chlapci“.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran Čítajte viac Čistky v polícii. Hamran odvoláva naprieč celým Slovenskom

„Nech váži slová, lebo našich chlapcov sme tu už mali,“ vyhlásil šéf parlamentu. Vyšetrovateľovi Jánovi Čurillovi sa pre výrok o „čurillovskej mafii“ ospravedlní Kollár vtedy, ak budú vyšetrovatelia zbavení obvinení. Blanár si myslí, že obvinení vyšetrovatelia mali byť postavení mimo službu, nie sa do nej vrátiť. „Môžeme sa len domnievať, že tam idú pozametať stopy,“ podotkol.

Kritika Maďarska

V prípade skupovania nehnuteľností na Slovensku zo strany maďarského štátu je podľa Kollára potrebné sa rýchlo i tvrdo ohradiť a pripraviť potrebnú legislatívu na ochranu slovenskej pôdy. „Ak by to kupovali agropodnikatelia, nie je to problém. Ak to robí nejaký štát cielene, že skupuje nehnuteľnosti a pôdu, je to nebezpečný krok,“ poznamenal predseda parlamentu s tým, že sa Slovensko tomu musí postaviť čelom. Blanár tvrdí, že vláda stratila reputáciu aj v zahraničí. Smer-SD preto podľa neho žiada čo najskôr mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej sa chce dozvedieť, aké konkrétne kroky vláda pre riešenie tohto problému prijala.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte viac Orbánovi nevyšlo dvojité občianstvo, teraz siaha po slovenskej pôde

Vládna koalícia hľadá podľa Kollára riešenie aj pre avizovaný rast cien energií. Dve možnosti, aby ľudia neplatili veľa peňazí, mu už predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Konkretizovať to má líder OĽANO. V hre je podľa Kollára aj možnosť na zimnú sezónu pre domácnosti zrušiť DPH na energie. „Otázne je, či a ako je to možné v rámci Európskej únie,“ poznamenal. Blanár si však myslí, že vláda pre tento problém nemá žiadne riešenie.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Roman Mikulec