Rátajte s nízkymi teplotami, počas týždňa sa ešte znížia

Sychravé počasie, zrážky a nízke teploty budú charakterizovať tento týždeň. Kam až môžu klesnúť?

11.10.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Samuelom Bacákom na na pondelok a ďalšie dni nového októbrového týždňa.

Video

Chladný víkend by mal byť na väčšine Slovenska bez dažďa, no v ďalších dňoch sa treba pripraviť na nestabilné počasie s nízkymi teplotami.

Uplynulý týždeň ukázal niekoľko charakterov počasia. V pondelok bolo mimoriadne teplo, lebo napríklad v Gabčíkove dosiahla maximálna hodnota +25,6 a v Slovenskom Grobe +25,1 stupňa. Letný deň hlásilo tiež Hurbanovo, kde namerali rovných +25 stupňov. Podobne vyzeral aj utorok. V Beluši mali +25,6 a v Topoľčanoch +25,4 stupňa. „V stredu nastal zásadný zvrat, trošku to už pripomínalo november. Zamračilo sa, začalo pršať a niekde spadlo veľa zrážok,“ hovorí klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško.

Zrážky a chlad

Na krajnom juhozápade Slovenska napršalo za jeden deň aj viac ako 30 mm, následne sa ochladilo. Na východe sa to však dosť líšilo, lebo napríklad v Trebišove namerali ešte aj v stredu +18,1 a vo štvrtok +19,4 stupňa. V piatok ráno sa už na viacerých miestach vyskytol prízemný mráz. Poprad hlásil v úrovni päť centimetrov nad zemou –4,1, Gánovce –2,5, Liesek –2,3 a Kamenica nad Cirochou –2, Stropkov –1,5 a Štrbské Pleso –0,9 stupňa.

Veľké rozdiely sú za ostatné týždne aj v množstve zrážok. V období od 16. septembra do 7. októbra napršalo v bratislavskej Mlynskej doline 119, na Kolibe 100, v Kráľovej pri Senci 95, na bratislavskom letisku 88, v Gabčíkove 80 a v Hurbanove 73 mm. Východné Slovensko malo tieto hodnoty výrazne nižšie. Somotor hlásil len 18 a Vysoká nad Uhom 21 mm. Oveľa lepšie na tom nie sú ani oblasti známe vlhkejším počasím a väčším výskytom dažďov. Oravská Lesná zaznamenala 53 a Štrbské Pleso 72 mm.

Zrážky sa teda prejavili najmä na juhozápadnom Slovensku. Súviseli s tlakovými nížami, ktoré sa tvorili v oblasti Stredozemného mora. „Tu musím spomenúť nový európsky rekord, ktorý zaznamenali v prvej polovici tohto týždňa v Janovskom zálive. Za jeden deň tam napršalo až 880 mm,“ podotkol klimatológ.

Babie leto v nedohľadne

V najbližších dňoch bude opäť veľmi nestále počasie a babie leto zostáva naďalej v nedohľadne. Víkend bol ešte pomerne stabilný, ale aj dosť chladný. Veľmi podobný scenár čaká aj pracovné dni tohto týždňa. „Prejaví sa vplyv tlakovej níže a znova sa dostaví premenlivejšie počasie s výskytom oblačnosti, zrážok a vetra,“ vraví klimatológ. Otepliť by sa podľa neho malo až niekedy na rozhraní druhej a tretej októbrovej dekády.

VIDEO: Záchrana ľudí zo sedačkovej lanovky – cvičenie.

Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie