Hamran bude tvrdý. Pri útokoch na zdravotníkov hovorí o organizovaných skupinách

K útokom na zdravotníkov na urgentoch a pri očkovaní došlo v oblasti Turca, Horného Považia, Oravy a Kysúc. Podľa županky Eriky Jurinovej, ale aj dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana môže ísť o organizované skupiny, ktoré zámerne narúšajú najmä očkovanie. Na pomoc zdravotníkom pôjdu nielen policajti, ale aj príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže.

11.10.2021 07:15
Eduard Heger, Štefan Hamran, Vladimír... Foto: ,
Premiér Eduard Heger a policajný prezident Štefan Hamran v Čadci sľúbili, že zdravotníkov ochránia.
debata (234)

Kysuckú nemocnicu v Čadci v nedeľu navštívil spolu s Hamranom a Jurinovou aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

Premiér Heger uviedol, že Žilinský kraj podstupuje najvyšší nárast pacientov v rámci tretej vlny pandémie, a preto prišli zdravotníkom ponúknuť pomoc. Chcú ich posilniť z radov armády, pričom personál budú takto dopĺňať od štvrtka.

„Teší ma, že z úst lekárov a sestier počúvam, že sú na tretiu vlnu pripravení. Sú schopní reprofilizovať viac, ako je potrebné, a funguje koordinácia v rámci transportu pacienta. Na druhej strane počty pacientov prudko stúpajú z dôvodu nízkej zaočkovanosti,“ povedal s tým, že práve Čadca a Kysucké Nové Mesto majú v tomto smere najnižšie čísla.

VIDEO: Heger a Harman o ochrane očkovacích centier.

Video

Na hranici síl

„Pri druhej dávke je to v Čadci 33 a v Kysuckom Novom meste 34 percent. Všetky ostatné okresy majú 40 a viac percent zaočkovaných. To nie je výčitka, lebo rešpektujem rozhodnutie každého občana, ale jasne zaznieva, že hospitalizovaní sú v prevažnej miere nezaočkovaní,“ pokračoval premiér. Všetkých, ktorí vakcínu odmietajú, vyzval na dodržiavanie opatrení a vlastnej ochrany v podobe nosenia rúšok či respirátorov.

Heger vzápätí spomenul útoky na zdravotníkov nielen na urgentoch, ale aj v mobilných očkovacích tímoch. „Je nemysliteľné, aby boli pod vplyvom agresie ľudí, ktorí sú proti očkovaniu. Toto nemôžeme tolerovať. Sme demokratická krajina, ale sloboda jedného sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého,“ povedal. „Ak má niekto opačný názor, neznamená to, že je môj nepriateľ. Na Slovensku potrebujeme budovať kultúru úcty, tiež rešpekt voči všetkým, ktorí vakcínu chcú, a voči lekárom chrániacim naše zdravie,“ doplnil premiér.

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran netají znechutenie, že dochádza nielen k verbálnym, ale aj k fyzickým útokom na zdravotníkov. „Raz a navždy s tým skoncujeme. V tomto som veľmi nekompromisný, lebo vidím, že zdravotníci bojujú na hranici svojich síl až do vyčerpanosti,“ povedal Hamran.

Prísnejšie tresty

Podľa Hamrana je neprípustné, aby úzka skupina ľudí, ktorá si demokraciu vysvetľuje ako bezbrehú, zabúda na povinnosti, ktoré platia pre každého. „Policajný zbor bude od dnešného dňa uplatňovať veľmi tvrdé opatrenia voči tým, ktorí sa javia ako organizovaná skupina. Máme vytypovaných ľudí, ktorí sa spomínaných atakov dopúšťajú opakovane,“ hovorí Hamran.

Vysvetlil, že možné prieniky budú hľadať aj s ministerstvom spravodlivosti v oblasti trestnoprávnej ochrany zdravotníckeho personálu. Pravdepodobne budú zvyšovať pokuty a možno zavádzať nové skutkové podstaty.

„Dohodli sme sa tiež, že zo situačného centra bezpečnostnej rady na Úrade vlády bude náš úrad kriminálnej polície dostávať na našu stálu službu, na týždennej báze, informácie o hoaxoch v súvislosti s koronavírusom. Aby sme to vedeli v regióne cez naše okresné riaditeľstvá intenzívne riešiť,“ vraví.

V konečnom dôsledku podľa Hamrana posilnia hliadky tam, kde dochádza k útokom. „Ak bude potrebné, vyšleme špecializované sily,“ poznamenal. Priznal však, že policajti majú k dispozícii len určité prostriedky. Keby chcel v reálnom čase pokryť všetky pracoviská a vyslať tam príslušníkov, neboli by schopní plniť ostatné úlohy vyplývajúce zo zákona.

„Práve preto som sa rozhodol, že oslovíme ozbrojené sily aj Zbor väzenskej a justičnej stráže. Podľa potrieb budú uvoľňovaní do terénu,“ podotkol. V prípade, že jeho ľudia zlyhajú, bude trvať na ich odvolaní z funkcií. „Do práce chodiť nestačí, treba tam podávať aj výkony,“ podčiarkol.

Začalo sa to v Martine

Županka Žilinského samosprávneho kraja ozrejmila, že k útokom došlo v oblasti Turca, Horného Považia, Oravy a Kysúc. „Všade to boli zhruba štyri dediny. Vnímame, že odkedy sa to prvýkrát udialo v Martine, organizovaná skupina vždy prichádzala na vytypované miesta a robila neplechu,“ povedala Jurinová.

Minister zdravotníctva Lengvarský tvrdí, že napriek vážnej situácii v Žilinskom kraji nedochádza k významnému obmedzovaniu takzvanej bielej medicíny. „Niektoré zákroky boli v menšom množstve obmedzené, ale nemocnice naďalej fungujú v takmer normálnom režime,“ povedal Lengvarský.

V súvislosti s výpomocou od ozbrojených síl prijmú patričné uznesenie vlády. „Situáciu sa budeme snažiť zvládať kombináciou nasadzovania pomocného personálu a koordinovaniu odsunov pacientov z viac zaťažených nemocníc tak, aby sme čo najmenej obmedzili poskytovanie štandardných výkonov,“ dodal.

Premiér a policajný prezident v Čadci sľúbili, že zdravotníkov ochránia.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran #koronavírus #útoky na zdravotníkov