Sme rodina aktuálnu reformu súdov a nemocníc nepodporí. Dotknuté rezorty však veria v dohodu

Hnutie Sme rodina nepodporí reformu nemocníc a súdov v aktuálnej podobe, a to ani v prípade, ak by to malo znamenať odchod z vládnej koalície. Uviedol to v pondelok predseda hnutia a zároveň predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár na brífingu vo Vranove nad Topľou po stretnutí v tamojšej nemocnici. Zaberajú ešte vyhrážky Borisa Kollára, že jeho hnutie Sme rodina odíde z koalície?

11.10.2021 11:00 , aktualizované: 21:45
Boris Kollár / Sme rodina / Foto: ,
Predseda hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár
debata (111)

Koaliční partneri si už akosi zvykli, že hnutie Sme rodina si vie občas dobre dupnúť, no najmä sa pravidelne a ostro vyhrážať. Najnovšie predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár obchádza regióny. Hovorí, že chce vidieť na vlastné oči nemocnice, ktoré by mali zaniknúť. Vychádza pritom z dokumentu, ktorý unikol rezortu zdravotníctva k pripravovanej reforme nemocníc. Podľa neho by totiž niektoré nemocnice mohli zaniknúť, resp. premeniť sa iba na doliečovacie ústavy.

Video: Kollár a Pčolinský vo Vranove nad Topľou k rušeniu nemocníc a novej súdnej mape.
Video

V regiónoch Kollár sľubuje, že nedovolí, aby zanikali nemocnice či súdy, čím sa dotýka druhej vlajkovej reformy súčasnej koalície – reformy justície. Podľa šéfa poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského ministerka spravodlivosti podľahla tlaku inej koaličnej strany a zachovala súdy podľa jej želania.

Najnovšie teda hnutie Sme rodina tvrdí, že ak by prešli obe reformy, ktoré sú podľa nich robené od stola, ich 17 poslancov za ne v parlamente nezahlasuje. A keď sa to koaličným partnerom nepáči, tak odídu.

Ani na reformu súdov v podobe, v akej ju prezentuje rezort spravodlivosti, Sme rodina nevidí reálne dôvody. V prípade zlúčenia okresného súdu vo Vranove s humenským sa podľa Kollára nedá hovoriť o „popretŕhaní väzieb“.

Každú chvíľku ťahá pílku, prirovnáva Matovič odchod Kollára k Sulíkovi

Igor Matovič, minister financií a líder OĽaNO, si často s Kollárom dobre rozumie. Teraz však hovorí, že má inú prioritu. „Mám iné starosti a to je prijatie rozpočtu. Keď sa to stane, tak potom budeme riešiť aj také trošku malichernosti,“ hovorí.

Hneď aj pripomenul, že „rok a pol robila opozíciu vlastnej koalícii SaS“. „A teraz Boris asi zistil, že je to dobrá cesta k vyrábaniu si percent popularity. Robí to isté, čo robila SaS rok a pol. Tak sa asi budú striedať navzájom. Každú chvíľku ťahá pílku,“ dodal Matovič.

VIDEO: Reakcie koaličných partnerov na Kollárove vyhrážky, že odíde z koalície.
Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Michal Šipoš, ktorý vedie parlamentný klub OĽaNO si zasa myslí, že Sme rodina si mala urobiť najskôr domácu úlohu. „Majú prísť na koaličnú radu s dobrými návrhmi a nie robiť opozičnú politiku,“ radí svojim koaličným partnerom.

Heger: Nemocnice sa rušiť nebudú

Predseda vlády SR Eduard Heger v reakcii na sociálnej sieti uviedol, že sa nemocnice rušiť nebudú, práve naopak. „Využijú sa ich prednosti, aby poskytovali čo najlepšie služby pre občanov. Zlepší sa tým aj pracovné prostredie zdravotníkov, materiálna vybavenosť nemocníc a hlavne zachráni mnoho životov,“ napísal.

Ďalej uviedol, že má Slovensko na ciele v pláne obnovy k dispozícii vyše miliardy eur z Európskej únie. „Dohoda členských štátov pri pláne obnovy znela jasne: investície budú podmienené reformami. To na Slovensku nie je problém, lebo 70% občanov Slovenska chce reformy.“ Dodal, že nie je žiadny dôvod na šírenie strachu a paniky.

Zmeny plynú aj z programového vyhlásenia vlády

Hnutie OĽANO nepovažuje za šťastné vyhrážať sa odchodom z koalície v situáciách, keď má prebiehať racionálna a odborná debata o reformných opatreniach plynúcich aj z programového vyhlásenia vlády (PVV), uviedlo hnutie v reakcii.

„Minister zdravotníctva jasne povedal, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude, a preto nerozumieme, prečo na túto opozičnú hru Boris Kollár pristúpil. Nepovažujeme za šťastné vyhrážať sa odchodom z koalície v situáciách, keď má prebiehať racionálna a odborná debata o reformných opatreniach, ktoré vyplývajú z vládneho programu a plánu obnovy,“ reagovalo OĽANO.

Igor Matovič Čítajte aj Matovič o rozpočte: Nie je čas rozdávania

Za normálny princíp koaličnej spolupráce hnutie považuje schopnosť diskutovať s partnermi a hľadať spoločné riešenia. „Pokiaľ všetkým úprimne záleží na tom, aby ľudia nečakali celé roky na rozsudky, respektíve aby mali čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ dodalo OĽANO.

Sulík: Jedným uchom dnu a druhým von

Vyhrážky hnutia Sme rodina o odchode z koalície vníma šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík ako niečo, čo sa veľmi často opakuje a stráca pôsobivosť a účinok. Dúfa, že výhrady Kollára k súdnej mape a reforme nemocníc nie sú „lacný populizmus“. „Už to je tak, že jedným uchom dnu a druhým von,“ skonštatoval Sulík na pondelkovej tlačovej konferencii k otázke, ako vníma vyhrážky Kollára o odchode z vlády.

„Neviem, aké dôvody Borisa Kollára k tomu viedli. Nechcem o nich ani špekulovať, chcem dúfať, že to nie je lacný populizmus, narýchlo sa niekomu zapáčiť,“ doplnil s tým, že také vyjadrenia nezachytil na koaličnej rade. „Zachytil som výhrady, rátal som s tým, že bude diskutovať s ministerkou Máriou Kolíkovou, ale to, že nepodporím a bodka, počujem prvýkrát,“ povedal Sulík k téme súdnej mapy.

Stratifikáciu nemocníc považuje Sulík za dôležitú. „Na vláde to prešlo proti hlasom ministrov Sme rodina, viem si presne tento istý model predstaviť v NR SR, pokiaľ oni budú len proti, nebudú to vetovať, prehlasujeme to bez nich, máme na to dostatok hlasov,“ skonštatoval šéf SaS.

Janka Bittó Cigániková zo SaS im odkazuje, že sa mali lepšie učiť a nemuseli robiť politiku.

Kolíková vidí priestor na dohodu

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková naopak vidí priestor na dohodu s hnutím Sme rodina o podpore reformy novej súdnej mapy. „Myslím si, že je tu priestor na to, aby sme sa dohodli,“ povedala ministerka. Dodala, že kým príde reformný materiál z medzirezortného pripomienkového konania na vládu, je čas, „aby sme sa o tom v rámci koalície aj s partnerom Sme rodina rozprávali“.

Na Kollárovu kritiku vo veci zlúčenia okresného súdu vo Vranove s humenským Kolíková uviedla, „že si ho viem ponechať ako pracovisko. Som otvorená rozprávať sa o tom,“ doplnila.

Pripustila, že pôvodná úvaha bola spojiť súd vo Vranove so Svidníkom. „Bolo tu množstvo kritiky a nie politického tlaku, že je lepšie spájať Bardejov so Svidníkom,“ podotkla s tým, že napokon vyšlo ako najlepšie riešenie spojiť vranovský súd s humenským. Odmietla súvis plánovaného spájania obvodov súdov s realitným biznisom s nehnuteľnosťami.

Ministerka zdôraznila, že v rámci navrhovanej reformy súdnej mapy rieši primárne dostupnosť spravodlivosti. Tvrdí, že ľudia chodia na súd raz alebo dvakrát za život a v prípade, že budú rozhodnutia rýchlejšie a spravodlivejšie, mohli by byť ochotní dlhšie cestovať. Zopakovala, že vytvorenie väčších obvodov súdov by malo priniesť väčšiu špecializáciu sudcov, a tým aj tlak na rýchlosť i vyššiu kvalitu rozhodovania.

Juraj Šeliga v súvislosti s Kollárovými vyjadreniami podotkol, že z koalície odchádza už pomaly každý týždeň. Zdôraznil, že súdnu mapu i sieť nemocníc treba reformovať, pričom sa o tom dlhodobo hovorí. Lepšia by teda podľa Šeligu bola spoločná diskusia a vysvetlenie si nedorozumení.

Boris Kollár Čítajte viac Kollár: Ak nám vezmú SIS, zobrali by sme si za ňu vnútro

Poslanec NR SR Peter Pčolinský (OĽaNO) tiež poukazuje na ekonomickú neefektivitu, keďže tri budovy vranovského súdu podstúpili nedávno rekonštrukciu, objekt humenského si opravu vyžaduje a pre fungovanie oboch je nepostačujúci. Vidí za tým realitný biznis s nehnuteľnosťami.

Pčolinský tvrdí, že vranovský súd mal podľa vyjadrenia Kolíkovej, „zmiznúť“ zo súdnej mapy na základe politického tlaku inej koaličnej strany. Podľa Kollára dostali zase zamestnanci vranovského okresného súdu od Kolíkovej príkaz nekomunikovať s ním.

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Tiež počíta so vznikom troch správnych súdov.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíková opätovne predstavila reformu súdnej mapy

Ministerstvo zdravotníctva v reakcií na Kollárove vyjadrenia bude o pripravovanej reforme nemocníc s koaličnými partnermi intenzívne komunikovať a vysvetľovať detaily. Verí, že po zistení všetkých detailov s ňou bude súhlasiť aj jeho hnutie Sme rodina.

„Reforma z dielne ministerstva zdravotníctva je postavená ruka v ruke aj s reformou ambulantnej siete, ktorú vláda SR schválila, a nadväzuje na ňu reforma urgentnej zdravotnej starostlivosti,“ uviedol rezort s tým, že v horizonte niekoľkých rokov má reforma pacientovi priniesť kvalitnú a adresnú zdravotnú starostlivosť, „teda viac zachránených životov a zníženie počtu odvrátiteľných úmrtí“. Zároveň má zdravotníckym pracovníkom priniesť kvalitnejšie podmienky na prácu.

Kollár na základe stretnutí s vedením nemocníc v okrajových regiónoch, ktorých sa reforma môže dotknúť najviac, poukazuje na skutočnosť, že rušením nemocníc sa môžu tieto regióny ešte viac vyľudniť.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Sme rodina #reforma súdnictva #reforma nemocníc