Žilinka: Útoky na zdravotníkov treba odsúdiť, páchateľom hrozia vyššie tresty

Útoky na zdravotníkov treba spoločensky odsúdiť. Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol po utorkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO).

12.10.2021 11:47 , aktualizované: 12:40
Vladimír Lengvarský / Maroš Žilinka / Foto: ,
Vpravo generálny prokurátor Maroš Žilinka a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po stretnutí na generálnej prokuratúre, 12. októbra 2021
debata (73)

Pripomenul, že zdravotníci majú pri výkone povolania status chránenej osoby. Páchateľom atakov preto hrozia vyššie tresty. O aktuálnej situácii bude rokovať aj s dočasným prezidentom Policajného zboru Štefanom Hamranom.

„Od 1. januára 2017 zdravotnícki pracovníci pri výkone zdravotnej starostlivosti v súvislosti s ochranou života a zdravia občanov požívajú status chránenej osoby. To v praxi znamená, že v prípade, že sú objektom útoku, či už verbálneho alebo fyzického, konania majú byť posudzované ako závažnejší spôsob konania. Hrozí za ne vyššia trestná sadzba,“ skonštatoval Žilinka.

Video: Žilinka: Útoky na zdravotníkov treba odsúdiť.

Video

Generálny prokurátor poznamenal, že prioritným orgánom pri odhaľovaní trestných činov sú orgány Policajného zboru. Pri avizovanom utorkovom stretnutí chce apelovať na šéfa polície, aby boli činné. Deklaroval im plnú podporu orgánov prokuratúry.

„Stretnutie bolo pre mňa veľmi prínosné. Cítim tu jednoznačnú podporu, či už zo strany generálnej prokuratúry alebo Policajného zboru pri ochrane zdravotníckych pracovníkov, ale aj pri zamedzení šíreniu nepravdivých správ, ktoré prispievajú k tomu, že máme plné nemocnice pacientov, ktorí by tam nemuseli byť,“ vyhlásil minister zdravotníctva.

Hoaxy, ktoré šíria samotní zdravotníci, sa majú riešiť na úrovni ministerstva zdravotníctva. Poznamenal, že šíritelia nepravdivých správ prispievajú k preplnenosti nemocníc, úmrtiam, keďže väčšina obetí covidu je nezaočkovaná, ako aj obmedzeniu poskytovania „klasickej“ medicíny.

Polícia / Protest / Demonštrácia / Čítajte viac Polícia poskytne väčšiu ochranu zdravotníkom pred antivaxermi
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #koronavírus #útoky na zdravotníkov