Forró v Ide o pravdu: Zrušme trinásť Benešových dekrétov, a uzavrime minulosť

„Každý minister si tu kreslí svoju reformu, a vôbec to nedáva logiku s platným územnosprávnym členením,“ povedal v Ide o pravdu Krisztián Forró, predseda novej strany Aliancia – Szövetség. Preto volá po zmene, a prinavrátení prirodzených regiónov.

13.10.2021 05:00
debata (311)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Krisztiána Forróa v relácii Ide o pravdu.

Video

Maďarské strany na Slovensku zastupuje nový subjekt. Volá sa Aliancia – Szövetség, a zjednotila členov SMK, Spolupatričnosti a Mostu-Híd. „Nie sme etnická strana, je to len jeden z našich pilierov,“ vysvetľuje v relácii Ide o pravdu Krisztián Forró, predseda Aliancie. Neskrýva ale, že v prvom rade bude strana zastupovať maďarskú menšinu. Chcú spolupracovať aj s ostatnými menšinami, predovšetkým s rusínskou na východnom Slovensku.

Forró podčiarkol, že nová strana podporuje členstvo Slovenska v EÚ a v NATO, ale hodnotovo sa neprikláňa jednoznačne ani k ľavici či pravici. „Odmietame extrém, a tiež spoluprácu s Kotlebovcami a Smerom,“ dodal.

Cieľom nového politického subjektu je zlepšenie postavenia predovšetkým maďarskej menšiny, ktorá sa podľa šéfa Aliancie „cíti byť odsunutá“. Záujem majú na vytvorení kultúrnej a školskej autonómie, ktorá by garantovala vplyv na zásadné rozhodnutia v týchto oblastiach. Rovnako volajú po zrušení niektorých Benešových dekrétov, ktoré uplatňujú princíp kolektívnej viny.

„Trinásť dekrétov sa priamo týka Maďarov a Nemcov. Zrušme ich, a uzavrime minulosť,“ povedal otvorene Krisztián Forró. Pripomenul morálnu rovinu, a síce ospravedlnenie sa za krivdy spáchané na Maďaroch v povojnovom období: „Voči Nemcom sa to dalo, ale Maďarom doteraz nikto nepovedal prepáčte.“

Strana Aliancia kritizuje pripravované reformy zdravotníctva a súdnictva, pričom zdôrazňuje potrebu zmien. „Každý minister si tu kreslí svoju mapu, a tie vôbec nedávajú logiku s platným územnosprávnym členením,“ vysvetlil Forró. Preto žiada zmenu v členení krajiny, a prinavrátenie prirodzených regiónov.

Šéf Aliancie je presvedčený, že ak by sa zmeny diali v súlade s novým rozdelením Slovenska, ľudia by ich prijali lepšie. Na margo reorganizácie nemocníc Forró poznamenal, že žiadna reforma nebude úspešná bez dostatočného počtu lekárov a zdravotných sestier. „Ak v rámci krajín V4 máme polovičné platy, je logické, že odchádzajú zo Slovenska,“ dodal.

Čo si myslí Forró o snahe Budapešti nakupovať slovenskú pôdu? Trúfa si Aliancia – Szövetség na vstup do parlamentu v najbližších voľbách? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Krisztiánom Forró, predsedom Aliancie.

© Autorské práva vyhradené

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu