Rusko otestuje vakcínu Sputnik V ako nosový sprej

Ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V v podobe spreju začnú v Rusku testovať na dospelých dobrovoľníkoch.

13.10.2021 06:00 , aktualizované: 14.10.2021 05:44
Ruská vakcína Sputnik V Foto: ,
Ruská vakcína Sputnik V.
debata (103)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:44 V stredu sa spúšťa aj očkovanie zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach a klientov zariadení sociálnych služieb (ZSS). Proces očkovania zdravotníkov je v réžii samotných nemocníc, pričom ambulantní lekári sa budú môcť dať zaočkovať po dohode s konkrétnou nemocnicou. Očkovanie klientov ZSS bude prebiehať prostredníctvom výjazdových očkovacích tímov.

Rezort práce zhromažďuje požiadavky jednotlivých zariadení, ktoré následne posiela Ministerstvu zdravotníctva SR. Po preverení údajov sú zoznamy posielané na jednotlivé samosprávne kraje, ktoré koordinujú výjazdové očkovanie vo svojich regiónoch. „Očkovanie zdravotníkov a klientov zariadení sociálnych služieb tretími dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je možné najskôr šesť mesiacov po podaní druhej dávky vakcíny. Nateraz nie je možné podať tretiu dávku vakcíny tým osobám, ktoré v minulosti prekonali ochorenie COVID-19 a už sú zaočkovaní dvomi dávkami vakcíny,” upresnila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

19:00 Ministerstvo zdravotníctva SR v stredu sprístupnilo možnosť registrácie na podanie tretej dávky vakcíny. Toto očkovanie je dobrovoľné a je určené pre pacientov s oslabenou imunitou. Spôsobov, ako sa záujemcovia môžu dať zaočkovať, je niekoľko.

18:35 Od stredy je na Slovensku možné prihlasovať deti vo veku od päť do 11 rokov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

očkovanie, Nemecko Čítajte viac Spustili registráciu na očkovanie treťou dávkou. Začína aj očkovanie detí

17:01 Talianske úrady očakávajú rozsiahle protesty proti blížiacej sa povinnosti preukazovať sa v práci covidpasom – teda potvrdením o očkovaní alebo prekonaní covidu, prípadne negatívnym testom na koronavírus. Táto povinnosť bude platiť pre všetkých zamestnancov v krajine od piatka. Ak ju vláda nezruší, pracovníci prístavov v Terste, Janove či Neapole hrozia blokádou prístavov, informovala v stredu agentúra APA.

Z takmer tisícky zamestnancov prístavu v Terste je nezaočkovaných 40 percent a testovať sa odmietajú. Testy majú stáť 15 eur a ich platnosť bude iba 48 hodín.

Šéf správy prístavu Zeno D'Agostino pohrozil v prípade blokády svojím odstúpením. Z obáv pred blokádami prístavov ponúklo ministerstvo vnútra kompromisné riešenie: zamestnávatelia v prístavoch by mali poskytovať zamestnancom testy zadarmo. Robotníci v terstskom prístave to však odmietli s tým, že prístav budú blokovať, kým sa toto „protiústavné a diskriminačné“ nariadenie nezruší plošne v celom Taliansku.

Predseda združenia automobilových dopravcov Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugg varoval listom premiéra Maria Draghiho pred logistickým chaosom, keďže mnohí kamionisti, najmä zo zahraničia, nemajú covidpasy. V dôsledku toho „existuje reálne riziko masového úteku“ týchto vodičov z Talianska, upozornil zas predseda združenia ANITA Thomas Baumgartner.

Zamestnancom, ktorí sa v práci nepreukážu covidpasom, má byť od piatka znemožnený vstup na pracovisko, pričom ich neprítomnosť sa bude považovať za neospravedlnenú, a teda im nebude priznaná ani mzda.

Proti povinným covidpasom v sobotu protestovalo iba v Ríme 100 000 ľudí, pričom demonštrácie sa konali aj v ďalších mestách Talianska.

16:11 Pandémia koronavírusu urýchlila šírenie nenávistných prejavov a extrémistickej propagandy od džihádistov po pravicových a ľavicových extrémistov. Konštatuje to slovenský rezort vnútra k 10. výročiu Siete Európskej únie na zvýšenie povedomia o radikalizácii (RAN). Konšpiračné prejavy a teórie podnecujúce násilie ministerstvo v tejto súvislosti označilo za jednu z najvýraznejších hrozieb, ktorým v súčasnosti čelíme.

Pandémia COVID-19 priniesla podľa rezortu vnútra pre RAN nové výzvy. „Kým vo svojich začiatkoch bola prevencia zameraná na prejavy islamského extrémizmu a terorizmu, dnes sú to čoraz viac krajne pravicoví prívrženci a v kontexte pandémie aj konšpiračné teórie a dezinformácie v online priestore," uvádza rezort. Zároveň konštatuje, že situácia viedla k eskalácii snáh o rozvrat demokratických hodnôt a polarizácie spoločnosti prostredníctvom konšpiračných naratívov prítomných predovšetkým v online prostredí a tiež podnecovaniu k nenávisti k náboženským či etnickým menšinám.

Na Slovensku je podľa ministerstva táto problematika aktuálna aj v kontexte prípadov napadnutí mobilných očkovacích jednotiek a zdravotníkov.

15:44 Francúzka vláda chce pre pandémiu koronavírusu požiadať zákonodarcov o predĺženie výnimočného stavu do 31. júla budúceho roka, aby sa krajina dokázala vysporiadať s krízou spôsobenou koronavírusom. V stredu to oznámil hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

„Existuje nezanedbateľné riziko, že príde k obnove pandémie. Do budúceho leta musíme ostať ostražití,“ uviedol Attal pre novinárov po stretnutí vládneho kabinetu.

Predĺženie výnimočného stavu by znamenalo, že vláda si ponechá moc, ktorá jej dovoľuje predlžovať alebo obnovovať reštriktívne opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu. Vláda by tak napríklad mohlo predĺžiť povinnosť preukázania sa covidpasom pri vstupe do niektorých prevádzok, akými sú reštaurácie, kiná, či bary.

Súčasný výnimočný stav, ako aj povinnosti preukazovania sa covidpasmi by sa mali skončiť 15. novembra.

15:02 Maďarsko prijme 50 pacientov z Rumunska s ťažkým priebehom COVID-19, o ktorých sa postarajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Oznámil to v stredu na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister pripomenul, že v Rumunsku momentálne denne pribúda veľké množstvo prípadov nákazy koronavírusom, preto je tejto južný sused Maďarska vo veľmi ťažkej situácii.

Pacientov z Rumunska hospitalizujú v nemocniciach v Segedíne a Debrecíne.

O možných spôsoboch poskytnutia pomoci Szijjartó v uplynulých dňoch diskutoval s rumunským vicepremiérom Hunorom Kelemenom a ministrom zdravotníctva Attilom Csekeom.

V utorok pribudlo v Rumunsku 16.743 prípadov nákazy a 442 úmrtí súvisiacich s covidom.

14:24 Katalánsko od piatku ruší takmer všetky zostávajúce opatrenia, ktoré v tomto španielskom regióne platia kvôli pandémii covidu-19 v rôznej forme od minulej jari. Okrem iného sa tak opäť budú môcť z plnej kapacity zaplniť futbalové štadióny aj vnútorné priestory reštaurácií. Informujú o tom miestne médiá. Podľa katalánskeho denníka La Vanguardia má tento región mierne oneskorenie v uvoľnení opatrení oproti mnohým iným oblastiam Španielska.

Katalánsky premiér Pere Aragonés po rokovaní regionálnej vlády oznámil, že väčšina aktivít v tomto regióne bude môcť fungovať takmer rovnako ako pred pandémiou. Výnimkou je nosenie rúšok v uzavretých priestoroch a pri zhromažďovaní sa na verejnosti, ktoré však neupravujú vedenia jednotlivých regiónov Španielska, ale centrálna vláda. Tá začiatkom októbra uviedla, že nepredpokladá zrušenie tohto opatrenia skôr ako na jar budúceho roka.

V Katalánsku sa tak od piatku opäť budú môcť na 100 percent zaplniť bary a reštaurácie, ktoré doteraz mohli vo vnútorných priestoroch obsadiť len polovicu kapacity. Ruší sa tiež obmedzenie otváracích hodín v pohostinstvách, ktoré doteraz v tomto regióne boli otvorené iba do jednej v noci. Prestane tiež platiť obmedzenie vzdialenosti medzi stolmi v reštauráciách a maximálneho počtu osôb pri stole (desať).

Rovnako sa v Katalánsku od piatku ruší obmedzenie návštevnosti divadiel a kín, ktoré mohli doteraz obsadiť len 70 percent kapacity. Tiež vonkajšie štadióny smú od piatku pustiť 100 percent divákov. Vnútorné športové podujatia ale budú naďalej musieť byť zaplnené najviac z 80 percent.

12:59 Čína v rámci vyšetrovania pôvodu koronavírusu SARS-CoV-2 otestuje desaťtisíce vzoriek z krvnej banky vo Wu-chane.

rana, krv, náplasť, päta, poranenie, zranenie, dezinfekcia Čítajte viac Čína otestuje desaťtisíce krvných vzoriek z Wu-chanu, hľadať bude pôvod covidu

12:49 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove je aktuálne hospitalizovaných 47 pacientov s ochorením COVID-19. Nemocnica má pre pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenených celkovo 60 lôžok.

Ako uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, momentálne je na infekčnom oddelení hospitalizovaných 42 pacientov s ochorením COVID-19. Ďalší piati si vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu a sú hospitalizovaní na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Nemocnica eviduje 28 zamestnancov, ktorí mali pozitívny výsledok testu na COVID-19 a štyria zamestnanci sú na karanténnej PN z dôvodu pozitivity rodinných príslušníkov. Nemocnica má viac ako 2 600 zamestnancov.

12:43 V súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou v Českej republike zvolal premiér Andrej Babiš na štvrtok rokovanie Rady pre zdravotné riziká, ktorá má predstaviť ďalšiu stratégiu boja proti covidu. Babiš o tom informoval v stredu na Twitteri.

„Porada s Centrálnym riadiacim tímom. Covidové čísla sa zhoršujú, v nemocniciach končí viac ľudí, prevažne neočkovaných. Očkovanie je jediný spôsob, ako covid poraziť. Nepodceňujte to,“ napísal Babiš.

V českých nemocniciach je v súčasnosti s covidom 388 ľudí, z nich 78 je vo vážnom stave. V utorok zaznamenali 1511 prípadov nákazy, čo bolo o 403 viac než pred týždňom. V polovici augusta boli denné prírastky nakazených okolo dvoch stoviek, minulý týždeň už cez pracovné dni presiahli tisícku. Najväčšia incidencia prípadov je v oblasti Ostravy, potom v Českých Budějoviciach a v Opave.

Plne očkovaných je v ČR viac než šesť miliónov ľudí.

12:35 Tisíce používateľov Facebooku zdieľali hoax z Nemecka, podľa ktorého odporcovia očkovania tvrdili, že sa objavili vážne zmeny v krvných bunkách zaočkovaných pacientov.

Nemecko očkovanie Covid-19  video HOAXAFP Čítajte viac Nie je pravda, že očkovanie spôsobuje zmeny v krvných bunkách

11:42 Od štvrtka sa v desiatich školách v Moskve začne pilotné testovanie žiakov na koronavírus SARS-CoV-2. Ako informovala agentúra Interfax, na testovanie detí nebude potrebný súhlas rodičov.

Predpokladá sa, že takýmto testovaním detí by sa mohlo zabrániť prechodu škôl na dištančné vyučovanie v situácii, keď v Moskve stúpa počet nakazených. Uviedla to podľa Interfaxu šéfka moskovského operatívneho štábu Anastasija Rakovová.

Dodala, že testovať sa bude raz za dva týždne. Ak bude mať niektoré z detí pozitívny výsledok rýchlotestu, bude sa musieť ešte na poliklinike celkovej prehliadke a testu PCR.

Žiaci, ktorí sa nebudú chcieť podrobovať rýchlotestom, budú v škole predkladať negatívny výsledok PCR testu z polikliniky alebo súkromnej kliniky.

Na základe tohto pilotného projektu potom moskovská radnica posúdi možnosť zorganizovania testovania aj v iných vzdelávacích zariadeniach.

V Moskve od polovice septembra stúpa počet nakazených covidom, a to aj medzi deťmi. Podľa radnice v septembri ochorelo 2,5-krát viac školopovinných detí ako v auguste a za posledný mesiac bolo s covidom hospitalizovaných vyše 280 detí v školskom veku.

Od 11. októbra je vo veľkých nákupných centrách a klientských centrách štátnych úradov v Moskve možné dať si urobiť rýchlotest na covid.

Celoštátny operatívny štáb pre boj s pandémiou v stredu informoval, že za posledných 24 hodín zaregistroval v krajine 28 717 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a ďalších 984 úmrtí na covid. Interfax dodal, že v oboch prípadoch ide o nová maximá od začiatku pandémie v Rusku.

10:46 Cyprus od štvrtka zaradí Slovensko medzi krajiny červenej kategórie. Nezaočkované osoby tak budú na vstup do krajiny potrebovať negatívny výsledok testu. Otestovať sa tiež budú musieť po prílete na letisko. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informuje na svojom webe.

Cestujúci starší ako 12 rokov, ktorí nie sú plne zaočkovaní proti covidu, sú povinní preukázať sa pri vstupe do krajiny negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín. Po prílete do krajiny musia na letisku absolvovať druhý PCR test. „Testy sa vykonávajú priamo na letiskách na náklady cestujúceho. Cyperské orgány deklarujú, že výsledok PCR testu je k dispozícii do troch hodín od odobrania vzorky,“ spresnil rezort.

Plne zaočkované osoby pred príchodom do krajiny test nepotrebujú. Naďalej sa však na nich vzťahuje náhodné testovanie na letiskách. Očkované osoby majú tiež výnimku z karantény v prípade, že boli v blízkom kontakte s pozitívnym prípadom. Pre všetkých cestujúcich zároveň platí povinnosť registrovať sa prostredníctvom formuláru Cyprus Flight Pass 48 hodín pred odletom. (mzv.sk, cyprusflightpas­s.gov.cy)

10:28 Zástupcovia Ruska a EÚ sa zišli na ďalšom rokovaní, ktoré bolo venované otázke vzájomného uznávania osvedčení o očkovaní proti covidu. Rokovanie sa uskutočnilo vo virtuálnom formáte.

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zdravotníctva v stredu informovala, že sa ešte uskutoční séria konzultácií s cieľom dohodnúť sa na hlavných parametroch uznávania týchto dokumentov. Rokovania o vzájomnom uznávaní covidpasov sú zamerané na odstránenie prekážok pre pohyb ruských občanov v EÚ a naopak.

10:18 V Česku v utorok zaznamenali 1511 prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 403 viac než pred týždňom. V nemocniciach je 388 ľudí s covidom, o 91 viac než minulý utorok, informoval v stredu server iDNES.cz.

V polovici augusta boli denné prírastky nakazených okolo dvoch stoviek, minulý týždeň už cez pracovné dni presiahli tisícku. Najväčšia incidencia prípadov je v oblasti Ostravy, potom v Českých Budějoviciach a v Opave. Na 1,23 sa zvýšilo reprodukčné číslo, ktoré uvádza počet ľudí nakazených jedným testovaným. Plne očkovaných je v ČR viac než šesť miliónov ľudí.

10:11 Za utorok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 2 406 nových prípadov koronavírusu, z nich takmer 76 percent nebolo zaočkovaných. Pribudlo 20 úmrtí na covid, počet hospitalizovaných osôb stúpol o 19 na 877. Proti covidu zaočkovali ďalších 1 475 osôb, prvú dávku vakcíny dostalo už vyše 2,4 milióna osôb.

test testovanie Covid antigén trnavská cesta 37 autobus cestov Čítajte viac Na covid zomrelo ďalších 20 osôb, pozitivita PCR testovania dosiahla 17 %

10:08 Britský bulvárny denník Daily Express sa ospravedlnil za zverejnenie prevzatého článku, v ktorom sa tvrdí, že Rusko ukradlo vzorec na vakcínu spoločnosti AstraZeneca a na jeho základe vytvorilo očkovaciu látku Sputnik V. Informoval o tom v stredu ruský spravodajský web Meduza.io.

Pôvodne sa tieto tvrdenia objavili v inom britskom bulvárnom denníku The Sun, ktoré bez uvedenia zdrojov napísal, že britské „tajné služby majú dôkazy, že údaje ukradol jeden z Putinových špiónov“. Tento článok neskôr prevzalo niekoľko ďalších bulvárnych periodík vrátane denníka Daily Express.

Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing a predaj vakcíny Sputnik V v zahraničí, vo svojom vyhlásení z 11. októbra označil tvrdenia The Sun za „ďalší príklad falošných správ“ a vysvetlil rozdiel medzi štruktúrou Sputniku V a vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.

RFPI konštatoval, že „namiesto šírenia falošných správ by britské médiá a vládne úrady mali lepšie chrániť povesť spoločnosti AstraZeneca a jej bezpečnej a účinnej vakcíny, na ktorú v médiách neustále útočia konkurenti tvrdeniami vytrhnutými z kontextu“.

9:58 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku 814 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších desať pacientov, informoval v stredu maďarský operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V nemocničnej starostlivosti je momentálne 737 pacientov s covidom, z ktorých 116 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 10 690 osôb. Od začiatku pandémie v krajine zaznamenali už 830 725 infiko­vaných a 30 330 úmrtí.

8:58 Ukrajina zaznamenala za uplynulých 24 hodín druhý najvyšší prírastok úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 od začiatku pandémie. Pribudlo 471 obetí, čo je len o desať menej, než je doterajší rekord zo 7. apríla, vyplýva z nových údajov, ktoré v stredu zverejnilo ministerstvo zdravotníctva v Kyjeve.

Ako píše agentúra Reuters, v posledných týždňoch stúpa na Ukrajine i počet nových prípadov nákazy. Za utorok evidovali 16 309 infekcií, čím ich celkový počet od začiatku pandémie stúpol na 2 578 394. Na následky covidu zomrelo na Ukrajine už 59 523 ľudí.

6:51 Plne zaočkovaní občania Kanady budú môcť od novembra prejsť cez pozemné hranice do Spojených štátov aj v rámci cestovania, ktoré nie je nevyhnutné. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických zákonodarcov.

Uvoľnenie reštrikcií potvrdil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas, povedal líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer.

Kancelária americkej senátorky Kirsten Gillibrandovej uviedla, že Spojené štáty sa rozhodli povoliť vstup do krajiny plne zaočkovaným cestujúcim z Kanady a Mexika bez ohľadu na dôvod ich cesty. Presný dátum zatiaľ známy nie je.

Kanada otvorila svoje hranice pre zaočkovaných Američanov 9. augusta.

6:00 Rusko začne testovanie svoje vakcíny Sputnik V proti chorobe COVID-19 vo forme nosového spreja. Očkovanie bude podávané dospelým dobrovoľníkom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štátnu dokument uverejnený v utorok.

Rusko v reakcii na pandémiu covidu rýchlo vyvinulo vakcínu Sputnik V, krajine sa ale stále nedarí zvládnuť rastúce počty nakazených a obetí a očkovanie postupuje pomaly. Dôvodom je podľa Reuters nedôvera ľudí k úradom a obavy z nových lekárskych produktov.

O prvých testoch novej vakcíny v podobe nosového spreja, ktorá je vhodná pre deti vo veku od ôsmich do 12 rokov, informovali ruské úrady v júni. Nosový sprej bude aplikovaný v dvoch dávkach na klinike v Petrohrade.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus