Koalícia i prezidentka vyzvali Kažimíra k rezignácii. On hovorí: Nie

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii ako guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje. Dodala však, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd.

13.10.2021 11:28 , aktualizované: 16:05
Peter Kažimír Foto:
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír
debata (656)

„Je to jedno z mnohých obvinení. To, čo sa na Slovensku za posledné mesiace deje, je veľmi dôležitá očista a náprava správnym smerom. Nehovorím len o desiatkach obvinených, ale aj o tom, že vyše 20 ľudí sa už priznalo k spáchaniu korupčnej činnosti v minulosti. Je to nevyhnutný proces, ktorý musí pokračovať,“ skonštatovala prezidentka.

Prípadným návrhom na odvolanie Kažimíra z funkcie sa bude zaoberať, keď bude na stole. „Musia byť splnené zákonné dôvody, je to, samozrejme, na návrh vlády a po schválení parlamentom, ja som až na konci toho reťazca,“ poznamenala Čaputová.

„Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou Národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej,“ reagoval Kažimír. Svoje stanovisko poslal cez komunikačné oddelenie NBS.

Na margo slov prezidentky Čaputovej, že by mal odstúpiť, povedal: „Vážim si hodnoty, ktoré pani prezidentka predstavuje, svojím životom, aj výkonom svojej funkcie. Jej stanovisku rozumiem.“

Kažimír hovorí, že obvinenie pociťuje a vníma ako obrovskú nespravodlivosť. „Urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem,“ dodal.

Peter Kažimír Čítajte viac Petra Kažimíra obvinili z korupcie. Guvernér NBS a exminister financií sa necíti byť vinný

Kažimír by bol podľa predsedu opozičného Smeru Roberta Fica blázon, keby odstúpil z funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska. Podľa neho totiž pri Kažimírovom obvinení ide o vymyslený príbeh. Fico ďalej zdôraznil, že strana Smer odmieta toto obvinenie aj pre dôkaznú situáciu. V tejto súvislosti sa pýta, prečo stačí výpoveď jedného udavača, ktorý je obvinený alebo vo väzbe, na to, aby boli obvinení ďalší ľudia.

Video: Fico: Kažimír je obvinený a ten s ušami sa smeje v televízii.

Video

„Peter Kažimír je posledný človek, voči ktorému by som ja mal povedať niekoľko pozitívnych slov. Stál totiž za zradou v Smere viac ako ktokoľvek iný. Je to politik, ktorý v strane len bral funkcie a potom zradil a utiekol. Musím sa však za neho v tejto veci postaviť, lebo ho poznám, a to obvinenie voči jeho osobe je blbosť," uviedol Fico s tým, že trestné veci vychádzajúce z Úradu špeciálnej prokuratúry sú smiešne a bez šarmu.

Expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini tvrdí, že prezumpcia neviny platí aj pri obvinení Petra Kažimíra, a obvinenie mu nebráni vo výkone funkcie. Treba podľa neho počkať, či sa ukáže, že ide o skutočné a nie vykonštruované obvinenie.

„Kažimír je obvinený, ale platí prezumpcia neviny. Myslím si, že mu to nebráni naďalej vykonávať pozíciu guvernéra NBS až do času, keď bude definitívne rozhodnuté. Ja mu verím, aj jeho vyjadreniam, že sa nič také nestalo,“ skonštatoval Pellegrini s tým, že jeho obvinenie stojí len na výpovedi jedného človeka. Podotkol, že pri súčasnej situácii v polícii a podozreniach o manipulovaní vyšetrovania by na Kažimírovom mieste ostal vo funkcii.

Z medzinárodného hľadiska Pellegrini uviedol, že Kažimír je v pravidelnom kontakte so šéfkou Európskej centrálnej banky Christine Lagardovou. Tá podľa neho určite o aktuálnej kauze vie. „Je na nich dvoch, ako sa dohodnú, aby nedošlo aj k diskreditácii ECB,“ uviedol.

Ak sa však chceme porovnávať s vyspelými demokraciami, treba podľa Pellegriniho pripomenúť napríklad, že aj po plagiátorských kauzách súčasní predstavitelia vlády ostali vo funkciách. Hovorí o znižovaní politickej úrovne. Vládne špičky podľa neho mali ísť príkladom.

Video: Peter Pellegrini o Kažimírovi.

Video

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič uviedol, že ak sú obvinenia voči Kažimírovi pravdivé, vo funkcii by nemal ostať. „Je to vážne obvinenie, ak by to bola pravda, samozrejme, vo funkcii by nemal zostať,“ skonštatoval Matovič pred novinármi.

Dodal, že Kažimír je vo svojej funkcii „neodvolateľný“. „Musí to byť asi o jeho slobodnom rozhodnutí v tejto situácii, lebo to nemáte ako vyriešiť vzhľadom na to, že má imunitu ako guvernér národnej banky,“ doplnil.

Vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že Peter Kažimír by si mal vziať príklad z rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza a odstúpiť.

„Ja si myslím, že pán Kažimír by mal odstúpiť sám. Videli sme to pri všetkých funkcionároch, nominantoch Smeru, či už to bol špeciálny prokurátor, šéf finančnej správy a ďalší funkcionári,“ poznamenala ministerka a dodala, že je nenáležité, aby na čele nejakej inštitúcie bol niekto obvinený.

„Nemôžete mať guvernéra NBS, pri ktorom je podozrenie, že nosil niekomu úplatky,“ dodala. Vyzvala ho, aby odstúpil aspoň do času, kým sa celá vec nevyšetrí a súd nerozhodne o vine alebo nevine.

Na otázku, či Remišová bude iniciovať odvolanie Kažimíra, ak sám neodstúpi, ministerka odpovedala, že odvolať guvernéra národnej banky je podľa súčasnej legislatívy mimoriadne ťažké, ak nie nemožné. „Preto apelujem na pána Kažimíra, aby si zobral príklad z rakúskeho kancelára Kurza, ktorý pri podozreniach jednoducho odstúpil z funkcie.

Strana SaS vyzvala Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. „Nejde tak ani o to, že Peter Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska,“ skonštatovala SaS.

Poukázala na to, že guvernér NBS je aj členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky, a teda reprezentuje krajinu. „Takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov,“ dodala strana.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s obvinením guvernéra Národnej banky Slovenska poznamenala, že treba zachovať dôveryhodnosť inštitúcie. „Treba zvážiť, čo treba urobiť, aby sa zachovala dôveryhodnosť inštitúcie. Každý predstaviteľ inštitúcie vie, čo treba robiť,“ povedala na stredajšej tlačovej konferencii.

Peter Kažimír Čítajte viac Guvernér NBS Kažimír vypovedal na NAKA v kauze Mýtnik

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) nechce predčasne robiť sudcu pri obvinení Kažimíra, ale ak sa preukáže jeho vina, mal by odísť z funkcie. „Neviem z čoho presne bol obvinený, ale kým platí prezumpcia neviny, nebudem to politicky komentovať. Je to plne v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Pokiaľ sa mu preukáže vina, z pochopiteľných dôvodov by na svojom poste ostať nemal, ale predčasne by som tu nerád robil sudcu,“ povedal Kollár.

Poslanec a šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský vyjadril opatrnosť a nevyzval Kažimíra k odchodu z funkcie. „Osobne to neviem vyhodnotiť. Nepoznám obsah obvinenia a ani vyšetrovací spis. Ťažko sa mi k tomu vyjadruje vzhľadom na skúsenosti z uplynulých mesiacov, keď môj brat bol nezákonne obvinený a nezákonne vo väzbe. Radšej som opatrný,“ povedal Pčolinský.

Za celý poslanecký klub nechcel hovoriť. „My sme sa o tom vôbec nebavili. Zajtra (vo štvrtok -pozn. red.) máme klub a budeme sa o tom rozprávať,“ doplnil Pčolinský.

Kažimír čelí obvineniu z podplácania. Avizoval, že proti nemu podá sťažnosť. Bývalý minister financií tvrdí, že sa „necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu“ a zároveň je podľa neho skutkový stav v uznesení nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy.

© Autorské práva vyhradené

656 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Peter Kažimír #NBS #Smer #Národná banka Slovenska