Zsuzsová má prvý právoplatný trest, za vraždu Basternáka si odsedí 21 rokov

Najvyšší súd v stredu potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu z novembra minulého roka v prípade vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

13.10.2021 12:09 , aktualizované: 12:54
SÚDY: Kauza vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Foto: ,
Alena Zsuzsová
debata (105)

Trojica Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár si tak odsedí 21 rokov. Pre Zsuzsovú, obvinenú aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, je to prvé právoplatné odsúdenie.

Najvyšší súd zároveň zamietol odvolanie prokurátora, ktorý pre trojicu požadoval tresty 25 rokov väzenia. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné a nie je možné sa voči nemu odvolať.

VIDEO: Eskortovanie obžalovaných z vraždy hurbanovského exprimátora.
Video

V prípade Ostružlíka a Mosnára, ktorí sa dnešného verejného zasadnutia zúčastnili, nariadil najvyšší súd okamžitý výkon trestu. Zsuzsová požiadala o konanie v neprítomnosti. Keďže podala sťažnosť na Najvyšší súd v inom prípade, ten podľa predsedníčky senátu Jany Serbovej rozhodne o jej prepustení z väzby a zároveň o výkone trestu v tomto prípade.

Svedčí to o jej osobnosti

„Rešpektujeme rozsudok a po doručení sa s ním oboznámime a pravdepodobne využijeme mimoriadne opravné prostriedky,“ povedal po vyhlásení rozsudku Zsuzsovej obhajca Štefan Neszméry.

VIDEO: Štefan Neszméry, obhajca Aleny Zsuzsovej.
Video

„Vypočuli sme si rozhodnutie, ktorým bolo potvrdené prvostupňové rozhodnutie, rozsudok bol vyhodnotený ako zákonný a správny, všetky odvolania vrátane odvolania prokuratúry boli zamietnuté,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Nechcel hodnotiť, aký to bude mať dosah na iné konania, v ktorých figuruje Zsuzsová. „Minimálne to nasvedčuje o osobnosti obžalovanej,“ poznamenal prokurátor.

VIDEO: Prokurátor Michal Šúrek.
Video

Argument Andruskó

Obžalovaní vo svojich odvolaniach proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu argumentovali napríklad nedôveryhodnosťou niektorých svedkov vrátane Zoltána Andruskóa. Taktiež tvrdili, že skutok z júla 2010 nesúvisí s rivalitou zavraždeného, ktorý bol v tom čase hlavným kontrolórom Hurbanova a Romana Ostružlíka, ale s inými politickými aktivitami Basternáka, napríklad v rámci strany SMK. Podľa NS SR bol však verdikt prvostupňového súdu zákonný a správny.

thumbnail zsuzsova3 Čítajte viac Zsuzsová tvrdí, že si vraždu Basternáka nikdy neobjednala

Podľa rozsudku ŠTS si Roman Ostružlík pre predchádzajúce spory objednal vraždu bývalého primátora Hurbanova z rokov 2002 až 2006 Basternáka u Aleny Zsuzsovej, ktorá objednávku sprostredkovala Vladimírovi Mosnárovi. Ten vraždu zorganizoval spolu so Štefanom Kaluzom, ktorý je už za jej spáchanie právoplatne odsúdený na 25 rokov. Mosnár mu zabezpečil zbraň a vybral aj miesto činu.

Ostružlíkovi robila kampaň

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil. Alena Zsuzsová v minulosti robila Ostružlíkovi politickú kampaň na post primátora Hurbanova. Vladimír Mosnár bol bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú súkromnú bezpečnostnú službu.

Zsuzsová je okrem prípadov Basternák a Kuciak obvinená spolu so štvoricou Marian Kočner, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragica z objednávky vrážd v súčasnosti už generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Petra Šufliarskeho. Len v utorok Špecializovaný trestný súd potvrdil obvinenej pätici väzobné stihanie.

sud, kuciak, Zsuzsová Čítajte viac Zsuzsová a ďalší obvinení z objednávky vrážd prokurátorov zostávajú vo väzbe

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Alena Zsuzsová #László Basternák