Kajetána Kičuru po 18 mesiacoch prepustili, bude stíhaný na slobode

Bývalého riaditeľa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru prepustili z väzby. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry o tom rozhodol na základe žiadosti vyšetrovateľky.

13.10.2021 15:04 , aktualizované: 15:17
Kajetán Kičura Foto:
Bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura
debata (229)

Kajetán Kičura bol v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla. Informoval o tom to portál Aktuality.sk.

Kičurov advokát Rastislav Palovič potvrdil, že jeho klient je oddnes na slobode. Spresnil, že príkaz na prepustenie vydal samotný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. „Vyšetrovanie naďalej pokračuje, avšak môj klient bude stíhaný na slobode," uviedol podľa aktualít Palovič.

„Dôvodom je návrh vyšetrovateľky na jeho prepustenie, s ktorým sa prokurátor stotožnil, keďže kolúzna väzba obvineného bola predĺžená Najvyšším súdom SR len do 21. októbra 2021,“ spresnila Generálna prokuratúra. Prokurátor pôvodne žiadal predĺženie do januára 2022, s čím sa Najvyšší súd nestotožnil.

Generálna prokuratúra doplnila, že v súčasnosti nie sú naplánované žiadne konkrétne výsluchy svedkov ani iné úkony, pri ktorých by hrozilo ovplyvňovanie zo strany obvineného.

„Najvyšší súd pritom upozornil vo svojich predchádzajúcich rozhodnutiach, že na ďalšie trvanie väzby by museli orgány činné v trestnom konaní predložiť konkrétne naplánované výsluchy a zdôvodniť, prečo existuje obava z ich ovplyvňovania,“ uvádza Generálna prokuratúra.

Vyšetrovanie nie je možné ukončiť, lebo sú stále realizované iné procesné úkony, ktorými však nemožno odôvodniť ďalšie predĺženie väzby. „Prokuratúra by za tejto situácie v súčasnosti nevedela odôvodniť žiadosť o ďalšie predĺženie kolúznej väzby a stotožnila sa s podnetom vyšetrovateľky na prepustenie obvineného,“ doplnila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová s tým, že obvinení budú stíhaní na slobode.

Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach Správy štátnych hmotných rezerv pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala Národná kriminálna agentúra v marci 2020. Kajetán Kičura odmietol obvinenia súvisiace so zmluvami Správy štátnych hmotných rezerv, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Kajetán Kičura