Matovič vraj chráni peniaze pred schránkami. Lengvarský má o rozpočte rokovať s Hegerom

Ani jedno jediné euro nezoberie ministerstvo financií z tohtoročného rozpočtu na zdravotnú starostlivosť. Aspoň tak to tvrdí financmajster Igor Matovič (OĽaNO). Do konca roka by malo ísť podľa daňovej prognózy do sektora o 232 miliónov eur menej.

13.10.2021 19:05
lengvarský Foto: ,
Vladimír Lengvarský
debata (57)

VIDEO: Zdravotníci považujú situáciu s rozpočtom za vážnu. Zišli sa v reprezentatívnom zložení.

Video

Najskôr sa Matovič vyjadril, že peniaze zo „zdravotníctva neberie, len ich presúva na obdobie, keď budú potrebné“. Pôvodným dôvodom mala byť podľa neho odložená zdravotná starostlivosť a s tým súvisiace znížené výdavky na výkony ambulancií a nemocníc. Minister financií toto rozhodnutie v stredu však predstavil inak. Po novom tvrdí, že súkromné zdravotné poisťovne by si peniaze vyplatili na svoje účty na Cypre a „pre chorých ľudí by potom neboli“.

„Chránime peniaze pre chorých ľudí na čas, kedy poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú poskytovať reálnu zdravotnú starostlivosť,“ dodal Matovič s tým, že peniaze rezort dostane vtedy, keď ich bude reálne potrebovať.

VIDEO: Vyhlásenie Vladimíra Lengvarského k rozpočtu.

Video

„Strašenie pacientov vyplácaním peňazí na Cypre je na úrovni krčmových rečí,“ ohradil sa hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. Priblížil, že z každého eura v zdravotníctve predstavuje zisk zdravotnej poisťovne len asi jedno percento. „Viac ako 90 centov z každého eura je použitých na úhradu zdravotnej starostlivosti, a ďalšie peniaze na rôzne poplatky, prevádzku Operačného strediska, Národného centra zdravotníckych informácií, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a najmenší podiel za posledné roky tvorí zisk zdravotnej poisťovne,“ dodal.

Zdravotné poisťovne Union a Dôvera vyjadrenia Matoviča urážajú a tvrdia, že „nechcú byť súčasťou boja Igora Matoviča s Pentou“. „Dlhodobo podnikáme na Slovensku eticky, slušne, transparentne a poctivo. Nemáme za sebou žiadne škandály ani schránky na Cypre,“ uviedla Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Unionu. Dodala, že ušetrené peniaze z odloženej zdravotnej starostlivosti budú beztak musieť doplatiť. „Kvôli odloženej starostlivosti sa pacientom bude zhoršovať stav a ich liečba bude ešte drahšia,“ doplnil Štepiansky.

Zdravotníctvo sa v prípade potreby dofinancuje

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) stroho spresnil, že tohtoročné „financie budú uvoľňované podľa potreby“. No v stredu po stretnutí so zástupcami zdravotníckych organizácií priznal, že peňazí je v rezorte málo. Zdravotníci pri rozpočtovej otázke hovoria o výsmechu a postupnom zániku tak ambulancií, ako aj nemocníc.

„V sektore spokojnosť nie je. Hlavným cieľom zdravotníctva musí byť stabilizácia personálu, a žiaľ sa v tomto návrhu tieto požiadavky nezohľadňujú,“ skonštatoval minister Lengvarský.

Priblížil, že ak chce zvyšovať zdravotníkom platy, rokovania musia ešte pokračovať. Dodal, že sa ešte v stredu večer sa má stretnúť s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a majú rokovať o nových rozpočtových podmienkach. Ministerstvo zdravotníctva pracuje s pätnástimi variantmi rozpočtu a o finálnej podobe by mala rozhodnúť vo štvrtok vláda. Následne ho musí schváliť parlament.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #zdravotníctvo #Vladimír Lengvarský #rozpočet 2022