Kollár v Poľsku hovoril o medziparlamentnej spolupráci, covide i EÚ

Predseda parlamentu SR Boris Kollár v stredu vo Varšave absolvoval stretnutia s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, predsedom poľského Senátu Tomaszom Grodzkim a predsedníčkou dolnej komory poľského parlamentu Elžbietou Witekovou. V rámci stretnutí sa venovali medziparlamentnej spolupráci, pandémii ochorenia COVID-19, Európskej únii či ochrane hraníc. TASR o tom informovala Kancelária NR SR.

13.10.2021 23:07
Poľsko  Kollár Foto: ,
Predseda parlamentu SR Boris Kollár (vľavo) a maršál Senátu Tomasz Grodzki.
debata (2)

Prvé oficiálne stretnutie s prezidentom Poľskej republiky Andrzejom Dudom Kollár absolvoval v stredu popoludní. Na stretnutí s Witekovou sa predtým venovali predovšetkým téme ďalšieho rozvoja medziparlamentnej spolupráce medzi SR a Poľskom.

„Nakoľko sa vzťahy medzi našimi parlamentmi dlhodobo tešia dynamike a vzájomnej priazni, chceme rozvíjať a posilňovať pracovné interakcie na úrovni vybraných parlamentných výborov, ako aj skupín priateľstva,“ povedal Kollár. Dôkazom toho je podľa jeho slov aj tohtoročné spoločné stretnutie členov parlamentných výborov pre hospodárstvo a infraštruktúru v Žiline, vďaka ktorému sa otvorila diskusia na mnohé otázky spoločného záujmu.

„Môžem potvrdiť, že medziparlamentná spolupráca nám pomáha podporovať aj naše exekutívy,“ dodala predsedníčka Sejmu (dolná komora poľského parlamentu). Počas bilaterálneho stretnutia sa nevyhli ani stále aktuálnej téme pandémie Covid-19. V tejto súvislosti jej šéf parlamentu Kollár poďakoval za prejavené gesto solidarity počas najhoršej fázy pandémie na Slovensku.

„Úprimne Vám chcem ešte raz poďakovať za vyslanie skupiny poľských zdravotníkov k nám na Slovensko, ktorí pomohli pri skríningovom testovaní obyvateľstva, ale aj za poskytnutie kapacít lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti v poľských nemocniciach,“ povedal.

Stretnutie s Grodzkim sa zameriavalo na témy týkajúce sa Európskej únie a ochrany jej hraníc, či aktuálnej situácii medzi susednými krajinami. „Každý máme svoje korene a históriu, sme svojbytní a práve týmto obohacujeme EÚ,“ uviedol predseda NR SR. Kollár s predsedom hornej komory poľského parlamentu (Senát) však neopomenuli ani tému možného rozšírenia EÚ o ďalšie štáty, píše Kancelária NR SR.

„V možnosti rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu sme jednoznačne za ich pripojenie,“ konštatoval Grodzki. Na tejto oficiálnej návšteve Poľskej republiky sa zúčastnili aj poslanci Národnej rady SR Michal Šipoš a Jaroslav Karahuta.

Kollárova oficiálna návšteva v Poľskej republike sa dlhodobo odkladala z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19, pripomína Kancelária NR SR. Predseda NR SR, Grodzki a Witeková už predtým spoločne absolvovali niekoľko stretnutí v rámci rokovania vo formáte Vyšehradskej štvorky (V4). Popoludní si šéf parlamentu Kollár vo Varšave uctil pamiatku padlých vojakov 1.svetovej vojny položením venca k hrobu neznámeho vojaka a nezabudol ani na pamiatku 535. čaty Slovákov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Boris Kollár