Pokračovanie článku: Kažimír nikam neodchádza. Politológ hovorí o bizarnom obvinení

Obvinenie Kažimíra by sa mohlo považovať za maslo na hlave strany Hlas, teda odídencov zo Smeru okolo Petra Pellegriniho. Ten je tiež pomerne nekompromisný.

„Budem reagovať rovnako ako minister vnútra v prípade obvinených vyšetrovateľov. Platí prezumpcia neviny a obvinenie ešte neznamená, že človek je aj vinný. V tomto prípade by som sa ja oficiálne vyjadril na adresu guvernéra NBS Kažimíra takto: Je obvinený, ale platí prezumpcia neviny a myslím si, že mu to nebráni naďalej vykonávať funkciu guvernéra NBS až do času, kedy bude definitívne rozhodnuté,“ vyhlásil Pellegrini.

VIDEO: Pellegrini bráni Kažimíra a verí mu.

Video

Poukázal pritom na obvinenie štyroch vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú stíhaní z manipulovania výpovedí. Tak minister vnútra Mikulec, ako aj dočasný policajný prezident Štefan Hamran sú presvedčení, že vyšetrovatelia sú obvinení neprávom, a teda by nemali byť postavení mimo služby. Pellegrini tvrdí, že Kažimírovi verí.

„A verím aj jeho vyjadreniam, že nič také sa nestalo. Ako som počul, jeho obvinenie je postavené na jednej výpovedi jedného človeka, ktorý ako jediný dôkaz poskytol trestné oznámenie na Petra Kažimíra. Je to jeden jediný človek, kajúcnik, ktorý sa takto mstí Kažimírovi za to, aký mali vzťah a že musel odstúpiť zo stoličky prezidenta Finančnej správy,“ myslí si šéf strany Hlas. Poukázal pritom na to, že vzťah medzi ministrom Kažimírom a šéfom Finančnej správy Imreczem nebol v minulosti dobrý.

Podľa Pellegriniho nemožno vylúčiť, že sa „účelovo narába so silovými zložkami“. „Preto by som na jeho mieste zostal na mieste guvernéra. Takýmto spôsobom by do budúcna mohli odkrágľovať hocikoho. To by už musela byť odídená polka vlády… a zatiaľ tu máme všetkých… aj plagiátorov, aj podvodníkov, aj ministra vnútra, na ktorého Imrecze porozprával horšie,“ opäť obrátil pozornosť na Mikulca Pellegrini.

Predstaviteľom koalície pripomenul ich kauzy falšovaných a zbabraných diplomoviek. Za tie dosiaľ nikto z nich neniesol zodpovednosť.

„Pri tomto marazme, ktorý je vo vyšetrovaní, si myslím, že počkajme si, či sú to reálne obvinenia, alebo vykonštruované. Momentálne si nemyslím, že by mal Peter Kažimír odísť z postu. Dnes by asi nikto nedal ruku do ohňa, že sa vyšetruje poctivo,“ dodal Pellegrini s tým, že podľa neho sú Imreczeho výpovede nedôveryhodné.

© Autorské práva vyhradené

398 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #kajúcnici