Pokračovanie článku: Kažimír nikam neodchádza. Politológ hovorí o bizarnom obvinení

Exprezident Finančnej správy František Imrecze je obvinený z viacerých trestných činov v troch konaniach, ktoré vyplynuli z policajnej akcie Mýtnik.

Od 29. januára 2021, keď bol zadržaný, čelí spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi obvineniu za machinácie pri verejnom obstarávaní, prijímanie úplatku a podplácanie. Medzi obvinenými sú aj podnikatelia Jozef Brhel a Michal Suchoba. Ako organizovaná skupina mali podľa vyšetrovateľov medzi rokmi 2013 až 2018 spoločne manipulovať tendre na dodanie softvérových riešení pre Finančnú správu tak, aby ich vyhrala firma Allexis. Štátu mali spôsobiť škodu viac ako 65 miliónov eur.

Z výpovedí viacerých obvinených vyplynulo 16. júna 2021 obvinenie aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii pri verejnom obstarávaní. Z analýzy výpisov z účtov polícia zistila, že zhruba 20 miliónov z trestnej činnosti sa skupina šiestich obvinených následne snažila zlegalizovať rôznymi prevodmi cez rad firiem z Českej republiky, Malty a Cypru.

Už po Imreczeho prepustení z väzby bolo 4. augusta 2021 proti nemu začaté trestné stíhanie za prijímanie úplatku. Spolu ním boli obvinení aj Michal Suchoba a známy podnikateľ Miroslav Výboh. Podľa polície sa rozdávali úplatky za pomoc pri zavedení projektu elektronickej registračnej pokladnice e-kasa.

© Autorské práva vyhradené

398 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #kajúcnici