Briti majú zo Západu najvyššie úmrtia na covid. Rusi s ďalším rekordom

Spojené kráľovstvo má najvyšší podiel nakazených koronavírusom a hlásených úmrtí v západnej Európe, upozorňujú The Times. Pri prepočte na počet obyvateľov zomiera v Británii na kovid dvakrát viac ľudí ako vo Francúzsku a v Nemecku a dokonca päťkrát viac než v Holandsku.

14.10.2021 06:15 , aktualizované: 21:00
debata (212)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:58 Mesto Bratislava zostáva aj na budúci týždeň v rámci Covid automatu v stupni ostražitosti (oranžová farba), hoci bolo navrhované zaradiť ho do fázy monitoringu (zelená farba). Ministerstvu zdravotníctva to odporučil regionálny hygienik Bratislavského kraja. Poukázal pritom na tunajšiu pandemickú situáciu, ktorá má zhoršujúcu sa tendenciu, a matematicky neuspokojivé epidemiologické parametre zodpovedajúce až červenej fáze v rámci COVID automatu. Vyplýva to z hodnotenia COVID automatu pre 18. až 24. október.

„Tiež bral do úvahy veľmi úzke funkčné a intenzívne prepojenie so susednými ‚oranžovými‘ okresmi v Bratislavskom kraji (Malacky, Pezinok, Senec) a vysokú dynamiku pohybu obyvateľstva medzi jednotlivými okresmi kraja,“ píše sa v odôvodnení, ktoré poskytlo ministerstvo zdravotníctva. Regionálny hygienik hľadel aj na vysokú spoločenskú aktivitu v hlavnom meste a tiež veľmi vysoký počet školských zariadení v bratislavských okresoch.

V prípade okresu Malacky z navrhovanej červenej fázy COVID automatu odporučil regionálny hygienik ponechať okres aj budúci týždeň v oranžovej farbe, a teda v stupni ostražitosti. „V tomto prípade bral do úvahy lepšie epidemiologické parametre v porovnaní s ostatnými vidieckymi okresmi Bratislavského kraja (i pri o niečo horšej zaočkovanosti,“ zdôvodnil rezort.

18:27 V Afrike odhaľujú len jeden zo siedmich prípadov COVID-19. Znamená to, že koronavírus na kontinente nakazil pravdepodobne 59 miliónov ľudí. Vyplýva to z novej štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Pri obmedzenom testovaní stále nemáme jasný obraz v príliš veľkom počte komunít v Afrike," uviedla vo štvrtok na tlačovej konferencii Matshidiso Moetiová, regionálna riaditeľka WHO pre Afriku. S cieľom presnejšie zistiť počet infekcií a lepšie brzdiť ich šírenie OSN plánuje zvýšiť rýchle testovanie v ôsmich afrických krajinách. Zámerom organizácie je na budúci rok otestovať 7 miliónov obyvateľov Afriky.

Od vypuknutia pandémie v Afrike podľa údajov afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb potvrdili viac ako 8 miliónov prípadov nákazy a 214-tisíc úmrtí na ochorenie COVID-19.

17:50 Štát bude vyplácať zariadeniam sociálnych služieb (ZSS) a centrám pre deti a rodiny (CDR), respektíve ich zamestnancom infekčný príplatok vo výške 405 eur na zamestnanca, ktorý v čase krízovej situácie vykonával pracovnú činnosť počas nariadených karanténnych opatrení vo svojom pracovisku.

Domov sociálnych služieb v Pezinku Čítajte viac Štát bude platiť karanténnym zamestnancom ZSS infekčný príplatok

17:37 Luxemburský premiér Xavier Bettel čelí vyhrážkam smrťou. Tvrdí, že je to kvôli proticovidovej politike vlády, napísala agentúra DPA.

Šéf luxemburskej vlády v parlamente povedal, že musela byť posilnená jeho policajná ochrana. Vyhrážky dáva do súvislosti so zosilneným tlakom na ľudí, ktorí sa odmietajú nechať očkovať proti covidu. „To, s čím sme prišli minulý týždeň, sme neurobili len tak pre zábavu,“ povedal v súvislosti so sprísnením opatrení. V Luxembursku majú mať do gastronomických podnikov prístup len zaočkovaní, ľudia, ktorí covid prekonali, a tí, ktorí majú negatívny test z oficiálneho laboratória. Za testy si ľudia musia platiť sami. Bežné testy, ktoré si ľudia môžu kúpiť v obchodoch, sa neuznávajú.

Bettel povedal, že autori vyhrážok mu oznamujú, že ho zabijú, alebo že si ešte musia obstarať zbraň a guľku.

Luxembursko muselo podľa neho opatrenia sprísniť kvôli tomu, že nemôže riskovať preťaženie zdravotníctva. „Sme si vedomí toho, že týmito opatreniami znepríjemníte život nezaočkovaným ľuďom,“ povedal Bettel minulý piatok. „Ale nemáme na výber,“ dodal.

V Luxembursku je proti covidu plne naočkovaných cez 63 percent obyvateľov.

V súvislostí s vakcináciou sa terčom vyhrážok v nedávnej dobe stali napríklad aj vládni politici v Taliansku.

17:28 U ľudí očkovaných vakcínou firmy Johnson & Johnson sa ukazuje väčšia imunitná reakcia, ak ako posilňovaciu dávku dostanú namiesto pôvodnej látky niektorú z vakcín od firiem Pfizer/BioNTech či Moderna.

Johnson & Johnson / J&J / Čítajte viac Vakcínu firmy J&J je lepšie posilniť Pfizerom či Modernou, uvádza nová štúdia

17:14 Trnavský samosprávny kraj začal očkovať proti COVID-19 v stredných školách, v ktorých je zriaďovateľom. Prví žiaci, zamestnanci a ich rodinní príslušníci boli výjazdovou očkovacou službou zaočkovaní v siedmich stredných školách v okresoch Senica a Skalica.

Podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča očkovaniu predchádzalo zisťovanie, aký záujem majú žiaci a zamestnanci o vakcínu. „Na základe spätnej väzby sme naplánovali výjazdy mobilnej očkovacej jednotky. Začali sme na Záhorí, kde je aktuálne najhoršia epidemická situácia. Našou prioritou je zvýšiť percento zaočkovanosti, ktoré je predpokladom, aby sa žiaci mohli vzdelávať prezenčne tak, ako doteraz,“ povedal Viskupič. Situácia na 45 župných stredných školách je podľa neho dobrá. V preventívnej karanténe je 152 študentov z 15 škôl. Pozitívny test na COVID –19 malo 30 študentov a 11 učiteľov.

Plnoletí záujemcovia o očkovanie si mohli vybrať medzi jednodávkovou vakcínou od Janssen alebo dvojdávkovou vakcínou od Pfizer/BioNTech.

Na začiatku nového akademického roka župa výjazdovo očkovala aj na troch univerzitách v Trnave, a to na Trnavskej univerzite, Univerzite sv. Cyrila a Metoda a na Materiálovo-technologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Zaočkovaných v nich bolo 109 záujemcov.

16:12 Posledná možnosť dať sa zaočkovať jednodávkovou vakcínou Janssen v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici je v piatok 15. októbra od 8.00 do 12.00 h. Po tomto termíne nebude očkovanie uvedenou vakcínou už dostupné. Informovala o tom vo štvrtok nemocnica na sociálnej sieti s tým, že stačí len prísť. Váhajúci, ktorí ešte len zvažujú očkovanie, nemusia byť zaregistrovaní.

Ako informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, prevádzku vakcinačného centra vzhľadom na maximálnu snahu zabezpečiť čo najvyšší rozsah zdravotnej starostlivosti vrátane plánovaných operácií od 18. októbra dočasne pozastavujú.

„Vo vakcinačnom centre denne jeho prevádzku zabezpečovalo minimálne 13 zdravotníkov, ktorí potom chýbali na oddeleniach,“ konštatovala koordinátorka centra Martina Flašková.

Podľa Maťašeje Rooseveltova nemocnica k tomuto kroku pristúpila po dohode so zriaďovateľom ministerstvom zdravotníctva aj na základe zvyšujúceho sa počtu hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 a tiež na základe skutočnej potreby zabezpečenia vakcinácie proti ochoreniu v okrese. Možnosť dať sa v Banskej Bystrici zaočkovať bude vo vyhradené dni zabezpečovať vakcinačné centrum zriadené Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK).

Nemocnica spustila vakcináciu proti ochoreniu medzi prvými zariadeniami na Slovensku vlani 27. decembra. V prvých dňoch poskytla vakcínu zdravotníkom banskobystrických nemocníc. Od začiatku tohto roka rozbehla očkovanie aj priorizovaných skupín. Podieľala sa na zaočkovaní 1100 zamestnancov zariadení sociálnej starostlivosti v BBSK a 2000 učiteľov materských, základných a stredných škôl. Výjazdová vakcinačná služba nemocnice v spolupráci s krajom zaočkovala v mesiacoch február až máj oboma dávkami 3742 klientov v 82 domovoch sociálnych služieb. Koncom júna rozbehla vakcináciu mladých od 12 do 18 rokov. V centre celkovo podali 58.634 prvých a 46.921 druhých dávok vakcíny.

K 13. októbru bolo v Rooseveltovej nemocnici hospitalizovaných 27 pacientov s ochorením COVID-19, dvaja na umelej pľúcnej ventilácii. Šesť zamestnancov zariadenia je pozitívnych na toto ochorenie.

16:05 Vedci objavili špecifickú protilátku, ktorá by podľa nich mohla mať silný neutralizačný účinok na viacero známych variantov koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News.

Výskumníci zo Zdravotného centra Vanderbiltovej univerzity v americkom štáte Tennessee objavili skupinu špecifických protilátok v tele 45-ročného muža, ktorý sa tri mesiace predtým zotavil z ochorenia COVID-19. Protilátky vedci izolovali pomocou technológie sekvenovania.

Jedna z týchto protilátok, označená ako 54042–4, ukázala silný neutralizačný efekt proti koronavírusu vrátane jeho variantov delta a alfa.

V štúdii publikovanej v odbornom časopise Cell Reports sa uvádza, že táto protilátka má „nezvyčajnú genetickú a štrukturálnu charakteristiku“, ktorou sa odlišuje od ostatných neutralizačných protilátok.

Vedci prišli so záverom, že objavená protilátka by sa mohla využívať na ochranu ľudí pred širokým spektrom koronavírusových variantov.

15:41 Na Slovensku pribúda už takmer 2 000 prípadov koronavírusových infekcií denne a do nemocníc sa prijíma takmer 700 pacientov týždenne. Informoval riaditeľ Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík.

Matej Mišík Čítajte viac V októbri môže podľa analytikov rezortu zdravotníctva zomrieť na covid 450 až 550 ľudí

15:08 Počet ľudí s vážnym priebehom COVID-19 v Izraeli naďalej klesá a dosahuje najnižšiu úroveň za posledné dva mesiace – v nemocniciach ich je v tomto stave len 403. Podľa bilancie ministerstva zdravotníctva sa pozitivita testov už piaty deň po sebe pohybuje pod dvomi percentami.

Rezort súčasne upozornil, že niektoré protiepidemické opatrenia sa budú musieť preventívne dodržiavať ešte mesiace, informoval vo štvrtok denník The Times of Israel (TOI).

Vo štvrtok ráno zverejnená aktualizácia údajov podľa ministerstva tiež ukázala, že po prvý raz od júla nedošlo za posledných 24 hodín k žiadnym úmrtiam v dôsledku covidu. Počet obetí pandémie v Izraeli tak zostal nezmenený – 7959.

Počet pacientov s vážnym priebehom covidu je v Izraeli považovaný za kľúčový ukazovateľ rozsahu šírenia koronavírusu a rezort zdravotníctva čakal, kým sa tieto údaje znížia, konštatoval TOI.

Generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Nachman Aš poznamenal, že začiatok školského roka v septembri, ktorého sa zdravotníci veľmi obávali, nespôsobil nárast počtu infikovaných. Dodal, že Izrael je v počte infikovaných „na zostupnej ceste“.

Aš informoval, že ministerstvo hľadá spôsoby, ako zrušiť niektoré pravidlá, ktoré platia v záujme obmedzenia rizika rozšírenia nákazy. Aj pritom však má na zreteli v prvom rade to, aby v krajine nedošlo k prepuknutiu ďalšej vlny epidémie.

Pripomenul, že príčinou súčasnej vlny bolo príliš rýchle zrušenie obmedzení v júni spolu s príchodom vysoko infekčného delta variantu koronavírusu SARS-CoV-2.

Prekrytie nosa a úst vo verejných uzavretých priestoroch zostane povinné aj počas celej zimy, dodal Aš, ktorý vysvetlil, že „je to jednoduchý a dôležitý spôsob prevencie infekcií, napríklad aj chrípky“.

Platiť zostane tiež pravidlo, že na verejné priestranstvá budú mať vstup len držitelia covidpasov, ktorými potvrdzujú svoje úplné zaočkovanie proti COVID-19, prekonanie choroby alebo nedávny negatívny výsledok testu na SARS-CoV-2.

Dodal, že aj keď v poradí štvrtá vlna pandémie v Izraeli ustupuje, úrady musia prijímať opatrenia na prípravu a zastavenie možnej piatej vlny. Prioritou je podľa Aša zabezpečiť, aby mala krajina dostatok vakcín pre prípad, že by bolo potrebné okrem súčasných troch odporúčaných dávok podať obyvateľstvu aj štvrtú.

14:18 Slovenskej polícii bude s ochranou zdravotníkov pred verbálnymi či fyzickými útokmi pomáhať aj armáda.

Koronavírus / Vojak / Vojaci / Čítajte viac V boji s pandémiou zdravotníkom opäť pomôže armáda, zabezpečí aj ich ochranu pred útokmi

14:12 Maďarsko nahlásilo najvyšší počet nových ochorení COVID-19 za päť mesiacov. V krajine potvrdili 1 141 nákaz, čo je najviac od 14. mája. Oproti rovnakému dňu pred týždňom išlo o rast o 37 percent. V Maďarsku je 742 hospitali­zovaných pacientov s ochorením COVID-19, čo je najviac od začiatku júna.

Väčšinu protipandemických opatrení v krajine začiatkom júla zrušili a rúška nie sú povinné v žiadnych verejných priestoroch. Maďarská akadémia vied však v pondelok odporučila nosenie rúšok v uzatvorených priestoroch, na podujatiach a vo verejnej doprave s cieľom „obmedziť štvrtú vlnu pandémie“.

Doteraz v Maďarsku úplne zaočkovali 66,6 percenta dospelej populácie, čo je menej ako priemer Európskej únie, ktorý je na úrovni 74,7 percenta.

Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó sa vyjadril, že jeho krajina by mala v tomto roku dostať technológiu potrebnú na výrobu ruskej očkovacej látky Sputnik V. Vakcínu by mali vyrábať v závode, ktorý v súčasnosti budujú, povedal minister vo štvrtok. Szijjártó uviedol, že dopyt po tejto vakcíne v celom svete znamená, že Maďarsko má ekonomický záujem podieľať sa na jej produkcii. Avšak ani Európska lieková agentúra ani Svetová zdravotnícka organizácia doteraz používanie vakcíny Sputnik V neschválili.

13:31 Od budúceho pondelka 18. októbra sa prvých päť okresov zafarbí na čierno. Pozrite sa, ktoré to budú a aké opatrenia v nich budú platiť.

kontrola Čítajte viac Prvé čierne okresy v tretej vlne. Ktoré to budú?

13:10 Pandémia koronavírusu v Česku naberá na sile. Laboratóriá v krajine v stredu odhalili 1 497 prípadov nákazy. Predchádzajúcu stredu pritom pribudlo 1 045 infikovaných, čo bolo o 43 percent menej. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Počet hospitalizácií v Česku sa od minulého týždňa výrazne zvýšil. Minulú stredu bolo v nemocniciach 320 pacientov s ochorením COVID-19, za týždeň ich počet stúpol na 407. V ťažkom stave je 80 z nich. Premiér Andrej Babiš preto na štvrtok zvolal Radu pre zdravotné riziká a oznámil, že ministerstvo zdravotníctva predstaví svoju ďalšiu stratégiu. Jej obsahom má byť silnejšia kampaň za očkovanie.

„Najdôležitejším preventívnym opatrením je očkovanie, nemáme zaočkovaných ani 60 percent populácie,“ uviedla na tlačovej konferencii po rokovaní Rady pre zdravotné riziká česká hlavná hygienička Pavla Svrčinová. Oznámila tiež, že budú platiť nové karanténne pravidlá. „Budeme meniť pravidlá, ale konkrétne to ešte nepoviem, pretože sa rokuje,“ konštatovala. Nové pravidlá by mali začať platiť 24. októbra. Skrátiť by sa mala aj platnosť testov. V prípade PCR testov na tri dni a v prípade antigénnych testov na 24 hodín.

Hlavná hygienička doplnila, že ak sa bude situácia ďalej zhoršovať, je možné, že sprísnia pravidlá pre nosenie rúšok a budú povinné vo všetkých vnútorných priestoroch. Ak by sa situácia zhoršila drasticky, Svrčinová nevylučuje, že budú uznávať len výsledky PCR testov.

Epidemická situácia nie je v celej Českej republike rovnaká. Momentálne je na tom najhoršie okres České Budějovice so 182,6 nakazenými na 100-tisíc obyvateľov. Zle sú na tom aj okresy na severovýchode ČR, a to Ostrava-mesto (171,75) a Opava (148,48).

12:17 Rusko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo rekordný počet 986 úmrtí pacientov s covidom za deň a rekordný prírastok 31 299 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. V oboch prípadoch sú to najvyššie čísla za jediný deň od začiatku pandémie, uviedli ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na vládny krízový štáb.

O deň skôr vládny štáb hlásil úmrtia 984 pacientov a 28 717 novo infikovaných. Počty úmrtí za deň sa držia nad hranicou 900 už deviaty deň v rade. Najviac nových prípadov a najviac úmrtí pripadajú na Moskvu a Petrohrad.

Kremeľ a vláda dávajú najavo znepokojenie z tempa, ktorým pribúdajú nové prípady. Zlú epidemickú situáciu pripisujú neochote ľudí nechať sa zaočkovať. Okrem pomalého tempa očkovania epidémia silnie aj za veľmi obmedzených reštriktívnych opatrení, upozornila agentúra AFP.

Od začiatku pandémie sa v Rusku nakazilo takmer 7,9 milióna ľudí, z ktorých podľa vládneho štábu 220 315 nákaze podľahlo.

Ruský štatistický úrad udáva už vyše 418 000 obetí. Vláda vysvetľuje rozdiel medzi číslami štábu a Rosstatu tým, že štatistici zahŕňajú do svojich čísel i mŕtvych, pri ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti.

Agentúra Reuters už skôr na základe porovnania s údajmi o priemernej úmrtnosti v rokoch 2015 až 2019 odhadla, že v Rusku medzi vlaňajším aprílom a tohtoročným augustom zomrelo „navyše“ 575 000 ľudí, a dodala, že niektorí experti pokladajú tento spôsob zisťovania počtu obetí pandémie za najpresnejší.

11:40 Český premiér Andrej Babiš dostal tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Očkovaciu látku si dal aplikovať v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici za prítomnosti médií. Po tretí raz dostal vakcínu Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

„Očkovanie je najdôležitejšie. Bol som na tretej dávke, ale my máme (v ČR) ešte mnoho seniorov, ktorí nie sú zaočkovaní vôbec,“ pripomenul Babiš. Podľa premiéra ide o vyše 400 000 ľudí vo vekovej skupine nad 65 rokov.

Predseda českej vlády zároveň oznámil, že očkovať vakcínou Comirnaty by mohli od 25. októbra aj praktickí lekári.

„Aj praktickí lekári budú môcť očkovať Pfizerom. Je to populárna vakcína, takže dúfame, že to bude ďalší impulz pre nezaočkovaných, aby sa dali zaočkovať,“ povedal Babiš.

„Máme dostatok vakcín – to nie je problém. Očkovacie centrá fungujú… Vakcíny sú jediné riešenie,“ zdôraznil Andrej Babiš. Predseda vlády zároveň zopakoval, že až 80 percent hospitalizovaných v českých nemocniciach tvoria nezaočkovaní pacienti.

10:25 Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka, potvrdil minister školstva Branislav Gröhling s tým, že ide o komunikáciu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Šéf rezortu školstva tiež potvrdil, že školy sa nebudú zatvárať ani v čiernych okresoch, ktoré by mali zrejme pribudnúť na budúci týždeň. Triedy sa majú zatvárať len na základe pozitivity.

Antigénové samotesty / Ag. test / Samotestovanie / Čítajte viac Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka

10:09 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 1141 nakazených novým druhom koronavírusu, o 327 viac než predchádzajúci deň. V súvislosti s covidom zomrelo 11 pacientov, o jedného viac než v stredu. Vyplýva to z údajov maďarského operačného štábu zverejnených vo štvrtok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Z 16 277 testov vykonaných za uplynulý deň bolo pozitívnych 7,01 percenta. Aktuálne je v krajine nakazených 11 398 osôb.

10:06 Za stredu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 1 871 nových prípadov koronavírusu pri 12 531 vykonaných testoch (pozitivita 14,9 percenta). Pribudlo 19 úmrtí na covid, počet hospitalizovaných osôb s potvrdeným koronavírusom, resp. podozrením naň stúpol o osem na 885.

Antigénové testovanie / Skríning / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Pribudlo takmer 1 900 prípadov covidu, počet obetí stúpol o 19

9:33 Ostrov Bali, ktorý je najvyhľadávanejšou turistickou destináciou v Indonézii, sa od štvrtka opäť otvára pre časť zahraničných návštevníkov. V dôsledku pandemických opatrení indonézskej vlády bol pre dovolenkárov uzavretý približne 18 mesiacov, informovala agentúra Reuters.

Znovuotvorenie ostrova sa týka len zhruba dvoch desiatok krajín, pričom prijímaní budú iba návštevníci zaočkovaní voči novému koronavírusu. Prvých päť dní po príchode do krajiny budú musieť cudzinci navyše stráviť v karanténe.

Masovému návratu turistov na Bali však nepraje skutočnosť, že prevádzku zatiaľ neobnovilo miestne medzinárodné letisko Ngurah Rai, ktoré počas pandémie uzavreli. Na letisku už prebehli prípravné simulácie, k jeho znovuotvoreniu však zrejme v blízkej dobe nedôjde.

9:18 Takmer 100-percentnú zaočkovanosť proti novému druhu koronavírusu dosiahol malý ostrovný štát Palau ležiaci v Austrálii a Oceánii. Ako vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených vo štvrtok, viac ako 99 percent tamojšej populácie už dostalo obe dávky proticovidovej vakcíny, informuje agentúra AFP.

Kompletne zaočkovaných je takmer 15.000 ľudí z celkového počtu približne 18-tisíc obyvateľov, uvádza ministerstvo zdravotníctva. Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vo vyhlásení ocenila „pozoruhodné“ tempo vakcinácie, avšak upozornila, že miera zaočkovanosti v iných oblastiach južného Tichomoria je nevyrovnaná.

Palau – republika nachádzajúca sa približne 1000 kilometrov východne od Filipín – sa môže podľa IFRC „uchádzať o prvenstvo na svete, čo sa týka miery zaočkovanosti proti COVID-19“. Išlo o jednu z mála krajín, ktorým sa podarilo zabrániť vlne nákazy tým, že aj napriek vysokým ekonomickým stratám, včas uzatvorila svoje hranice.

8:50 Nový Zéland zaznamenal vo štvrtok 71 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný prírastok novoinfikovaných za posledných šesť týždňov. Všetky nové prípady evidujú v najväčšom novozélandskom meste Auckland, píše agentúra Reuters.

Približne 1,7 milióna obyvateľov v Aucklande musí do pondelka dodržiavať prísny lockdown. Vzhľadom na epidemickú situáciu v tomto veľkomeste však hrozí jeho ďalšie predĺženie, približuje Reuters.

Novozélandského vicepremiéra Granta Robertsona podľa vlastných slov „nárast prípadov nákazy v Aucklande neprekvapuje, no stúpajú veľmi rýchlo“. Zhoršovanie epidemickej situácie pripisuje nelegálnym zhromaždeniam v domácnostiach občanov. Obyvateľov mesta zároveň vyzval, aby dodržiavali protipandemické opatrenia, na základe ktorých sa väčšina ľudí musí zdržiavať doma. Von pritom môžu vychádzať iba v nevyhnutných prípadoch.

Nový Zéland bol jednou z mála krajín sveta, ktorým sa vlani – v prvej fáze pandémie – podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu, a to aj vďaka prísnym reštrikciám v oblasti medzinárodného cestovania. Táto ostrovná krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu infekcie, až kým sa v polovici augusta nezačal v najľudnatejšom meste Auckland šíriť nový vysokonákazlivý variant delta.

8:03 Počet samovrážd detí v Japonsku je v súčasnosti najvyšší za viac ako štyri desaťročia – v čase, keď sa pre pandémiu COVID-19 zatvorili školy, si na život siahlo 415 žiakov základných až stredných škôl. Informovali o tom japonské médiá s odvolaním sa na údaje ministerstva školstva.

Počet samovrážd maloletých v Japonsku je o takmer 100 vyšší než vlani a predstavuje najvyšší počet od začiatku vedenia takýchto záznamov v roku 1974, uviedli vo štvrtok noviny Asahi.

Rezort školstva uvádza, že viac ako 196.127 školákov pre pandémiu vymeškalo v škole 30 alebo viac dní. Na správanie detí mali obrovský vplyv zmeny v školách a domácnostiach súvisiace s epidemiologickými opatreniami, citovala predstaviteľa ministerstva stanica NHK.

6:26 Holandská vláda sa pre výrazný nárast prípadov nákazy koronavírusom, ku ktorému došlo za posledný týždeň, obáva blížiacej sa novej vlny ochorenia COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

V Holandsku aktuálne evidujú o 62 percent viac nakazených než minulý týždeň. Podľa tamojšieho inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) ide o najväčší nárast od polovice júla. Len v stredu pritom RIVM hlásil denný prírastok 3746 prípadov nakazených, čo je takmer dvojnásobne viac, než prírastok evidovaný minulú stredu.

Výrazne sa zvýšil aj počet osôb hospitalizovaných s covidom. V krajine momentálne evidujú 524 hospitali­zovaných covidových pacientov, vrátane 137 ľudí, ktorí sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vláda v súvislosti s rizikom nákazy zvýšila v celej krajine stupeň výstrahy na „znepokojivý“, píše DPA.

6:15 Británia v stredu ohlásila 42 776 nových prípadov nákazy koronavírusom, najviac od polovice júla, keď bolo v Británii vyše 54 000 prípadov denne. Za posledný deň v krajine zomrelo 136 ľudí v súvislosti s COVIDOM-19, počas júlovej vlny pandémie v ostrovnom kráľovstve umieralo v priemere desaťkrát menej ľudí než teraz, v januári to ale bolo desaťkrát viac, vyplýva z údajov britského ministerstva zdravotníctva.

„Spojené kráľovstvo má najvyšší podiely nakazených koronavírusom a hlásených úmrtí v západnej Európe. Vlna (pandémie) sa začala v lete a stále má vzostupnú tendenciu. Kým Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko úspešne potlačili vlnu vyvolanú variantom delta, Británia hlási 40 000 nových prípadov,“ píšu The Times.

Vládne poradca Patrick Vallance uviedol, že vakcína mala krajine umožniť návrat k fungovaniu, ale Británia je naďalej v neistej situácii. Pri prepočte na počet obyvateľov zomiera v Británii na kovid dvakrát viac ľudí ako vo Francúzsku a v Nemecku a dokonca päťkrát viac než v Holandsku, vypočítal denník The Times. Predseda Konzervatívnej strany Oliver Dowden sa v stredu ospravedlnil za vládne prehmaty pri zvládaní pandémie.

Vo Francúzsku v stredu zdravotníci zachytili 4 341 nových prípadov, v nemocniciach leží 6 601 pacientov s kovidom. Obidve tieto čísla majú pri započítaní priemeru posledných siedmich dní veľmi mierne klesajúcu tendenciu. Tridsať nakazených v stredu v krajine z 67 miliónmi obyvateľov zomrelo.

Francúzska vláda požiadala parlament, aby predĺžil zdravotný stav núdze až do júla budúceho roka, oznámil vládny hovorca Gabriel Attal. Vláda by tak podľa neho, „ak by sa situácia naozaj výrazne zhoršila“, mohla opäť s pomocou dekrétov zaviesť kovidový pas pre vstup do niektorých verejne prístupných zariadení, napríklad barov a kín. Stav núdze a povinné pasy preukazujúce bezinfekčnosť bez schválenia požadovaného zákona prestanú platiť 15. novembra.

V Belgicku takisto stúpajú počty novo infikovaných, najmä v severnej časti krajiny, holandskom Flámsku. Belgicko nezverejňuje denné údaje, ale priemery za sedem dní. Za posledný týždeň sa denne nakazilo 2 095 ľudí, o desať percent viac než v týždni predchádzajúcom. Naopak, počty novo hospitalizovaných klesajú, konštatuje stanica RTBF. V desaťmiliónovom Belgicku teraz umiera s kovidom v priemere desať ľudí denne.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus