Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka

Na školách sa bude pokračovať so samotestovaním do konca roka. Pred štvrtkovým rokovaním vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ide o komunikáciu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Šéf rezortu školstva tiež potvrdil, že školy sa nebudú zatvárať ani v čiernych okresoch, ktoré by mali zrejme pribudnúť na budúci týždeň. Triedy sa majú zatvárať len na základe pozitivity.

14.10.2021 10:25 , aktualizované: 10:42
Antigénové samotesty / Ag. test / Samotestovanie / Foto:
Testovanie žiačky základnej školy domácim antigénovým samotestom
debata (4)

„Distribúcia samotestov bude naďalej prebiehať a budeme opätovne kontaktovať školy,“ povedal minister školstva. Poukázal na to, že sa budú môcť zapojiť aj tí rodičia, ktorí nevyužili túto možnosť v predošlom období.

Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 95,1 percenta žiakov, k utorku sa vzdelávalo 4,9 percenta dištančným spôsobom. „Niekde okolo troch percent žiakov sa vzdeláva online a jedno percento rozdelene, a to buď cez konzultácie cez telefón alebo na základe pracovných listov a osobných kontaktov,“ povedal minister školstva.

Na udržanie čísiel má podľa neho vplyv aj to, že sa podarilo skrátiť dobu individuálnej karantény. Minister taktiež informoval, že dáta už poskytuje 85 percent škôl.

Gröhling povedal, že budúci týždeň bude zrejme už prvý týždeň v čiernej farbe. Pripomenul, že aj v týchto okresoch budú školy otvorené a triedy sa zatvárajú len na základe pozitivity.

„Uplynulý týždeň bol rekordný týždeň v rámci vykonania testov, na školách sa vykonalo 276 912 antigé­nových testov. Pozitivita je z nich stále nízka, je na úrovni 0,81 percenta,“ oznámil minister.

Poznamenal, že evidujú osoby, ktoré mali potvrdený covid cez PCR test. Ide o 0,7 percenta zamestnancov a 0,3 percenta žiakov pozitívnych na koronavírus, čo je 2 420 žiakov.

Branislav Gröhling Čítajte viac Gröhling: Plošné uzatváranie škôl už nebude, test nebude potrebný
4 debata chyba
Viac na túto tému: #samotestovanie