Prokurátor žiada pre exšéfa kontrarozviedky SIS a expolicajta Vičana 11 rokov

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada pre exriaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča bývalého policajta Ladislava Vičana 11-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody so zaradením do ústavu s maximálnym stupňom stráženia, vrátane trestu prepadnutia majetku. Uviedol to v záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku.

14.10.2021 10:30 , aktualizované: 16:52
Peter Gašparovič / Ladislav Vičan / Foto:
Vľavo exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič a bývalý policajt Ladislav Vičan
debata (33)

Dvojica čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Dvojicu zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov.

„Inkriminované skutky oboch obžalovaných aj vina boli v doteraz realizovanom priebehu trestného konania a predovšetkým na hlavnom pojednávaní pred súdom dostatočne a nepochybne preukázané vykonanými dôkazmi,“ povedal prokurátor.

Vyhlásil tiež, že obžalovaných priamo usvedčujú svedkovia Dušan Bočkay, Ľudovít Makó aj Boris Beňa. Podotkol, že obžalovaní si od Bočkaya vyžiadali úplatok, pričom časť z neho si ponechali.

Za usvedčujúci dôkaz považuje Bočkayovu výpoveď. „Podrobne, logicky a aj opakovane vypovedal o stretnutí s obžalovaným Petrom Gašparovičom v saune na Zochovej chate, kde si obžalovaný vypýtal peniaze za riešenie a vyriešenie problému s odblokovaním zaisteného majetku,“ zdôraznil. Odovzdanie úplatku obžalovaným potvrdzujú podľa prokurátora aj ďalšie vykonané dôkazy.

Podľa prokuratúry mali obžalovaní za prijatie úplatku sľúbiť Bočkayovi zrušenie predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorým bol obchodnej spoločnosti Bopal zablokovaný majetok. Sľúbených mali mať 400-tisíc eur, napokon mali v roku 2018 prijať 200-tisíc eur.

Obhajoba navrhuje oslobodenie spod obžaloby

Vo svojej záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom obhajca dvojice obžalovaných Adrián Kucek navrhol, aby boli jeho klienti oslobodení spod obžaloby. Obaja obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní a skutok prijímania úplatku, ktorý je im kladený za vinu, nespáchali. Súd vyhlási rozsudok na budúci týždeň vo štvrtok.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry súdu nepredložil dostatok nespochybniteľných dôkazov, ktoré by bez najmenších pochybností dokázali, že sa skutok stal,“ povedal Kucek.

Kritizoval právnu kvalifikáciu skutku. Myslí si, že prokurátor neuniesol dôkazné bremeno. Spochybnil aj pravdivosť svedeckej výpovede podnikateľa Dušana Bočkaya. V súvislosti s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítom Makóom a exnámestníkom SIS Borisom Beňom hovorí o nepriamych svedectvách.

„Som nevinný a skutok, pre ktorý som obžalovaný, som nespáchal,“ povedal Peter Gašparovič. Tvrdí, že jeho stíhanie je účelové a počas prípravného konania bol na neho vyvíjaný tlak, aby sa priznal. Hovorí tiež o nasadení neprimeraných síl a prostriedkov pri zadržaní. Verí, že rozhodnutie súdu bude spravodlivé. Poukázal na účelovosť výpovedí svedkov Makóa a Beňu.

Na svojej nevine trvá aj Ladislav Vičan. „Pán Bočkay svojimi verziami a klamstvami zavádza, aby zakryl svoju daňovú trestnú činnosť, ako aj ľudí, ktorí mu napomáhali k páchaniu trestnej činnosti,“ podotkol bývalý policajt. Odmieta, že by od Bočkaya prijímal finančné prostriedky.

200-tisíc na výpalné

Svedok Peter Škorvaga pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku vo štvrtok potvrdil, že odovzdal hotovosť podnikateľovi Dušanovi Bočkayovi. Predtým mu mal povedať, že je „vypaľovaný“ a potrebuje peniaze na odblokovanie majetku.

„Pán Bočkay mi povedal, že mu zablokovali majetok, že ho ‚vypaľujú‘ a potrebuje vyplatiť hotovosť,“ podotkol Škorvaga s tým, že Bočkay mu najskôr poslal peniaze na firemný účet. Malo ísť o 200-tisíc eur, ktoré mu potom vyplatil v hotovosti. V tom čase ich firmy spolu obchodovali.

Svedok tvrdí, že sa nestaral o to, na čo boli peniaze použité. „Čím menej vieš, tým lepšie spíš. On potreboval pomoc, tak som mu pomohol. Mňa keď vypaľovali, tiež som o tom nikomu nehovoril,“ uviedol. Tvrdí, že na odovzdaní hotovosti sa s Bočkayom dohodol v priestoroch firmy Bopal.

Neštandardné daňové kontroly

Podnikateľ Dušan Bočkay na súde uviedol, že považoval daňové kontroly v jeho firme za neštandardné. Tvrdí, že za zariadenie ich ukončenia viackrát zaplatil Ladislavovi Vičanovi.

„Neviem pre koho tie peniaze boli. Robil som to preto, aby som mal pokoj od daňových kontrol,“ vyhlásil Bočkay s tým, že peniaze mohli smerovať do Kriminálneho úradu finančnej správy. Malo ísť o približne 5-tisíc eur. Vičan reagoval, že svedkova výpoveď sa nezakladá na pravde.

Bočkay tiež povedal, že sa so svojou firmou uchádzal o eurofondy, pričom splnil všetky podmienky. Naznačil, že v tejto súvislosti dával niektorým subjektom peniaze. „Bola taká doba,“ podotkol.

Podnikateľ vypovedal v tejto veci aj v závere júla. Vtedy vyhlásil, že ho obžalovaní vydierali a za zrušenie predbežného opatrenia, ktorým mu Kriminálny úrad v roku 2018 zaistil majetok, požadovali 400-tisíc eur.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #akcia Judáš #Ladislav Vičan #Peter Gašparovič