SPF nečakane povedie exposlanec OĽANO, nebol ani na výberovom konaní

Vláda vo štvrtok na svojom rokovaní odvolala Janu Štilichovú z funkcie generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu (SPF). Zároveň do tejto funkcie vymenovala od 1. novembra 2021 Jána Marosza.

14.10.2021 14:53 , aktualizované: 18:22
marosz Foto: ,
Ján Marosz na zábere z novembra 2017.
debata (447)

Štilichová bola šéfkou SPF od konca mája potom, čo v pozícii nahradila Gabrielu Bartošovú, ktorá sa 22. mája 2021 vzdala funkcie.

Kabinet zvolil Marosza za nového šéfa SPF nečakane. Na agrorezerte totiž počas uplynulých týždňov prebiehali výberové konania do tejto funkcie, ktorých sa Marosz nezúčastnil. „Už sme nemohli čakať. Situácia na SPF bola kritická. Žiadne ďalšie výberové konania už nebudú. Výberové konania síce priniesli nejaké mená, no nebol som úplne presvedčený o tom, ako by zvládli napríklad mediálny tlak, ktorý možno vytvárajú skupiny, ktoré doteraz na kritickej situácii na SPF profitovali. Chcem sa ale poďakovať všetkým účastníkom konania. Verím, že sme sa ale rozhodli správne a stav na fonde sa výrazne zlepší," povedal vo štvrtok po rokovaní vlády agrominister Samuel Vlčan s tým, že napokon sa s Jánom Maroszom dohodol na poslednú chvíľu na nástupe do funkcie od 1. novembra 2021 a nie od 15. októbra ako sa uvádzalo v návrhu.

VIDEO: Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan o vymenovaní nového šéfa pozemkového fondu.
Video

Marosz po vymenovaní uviedol, že procesy v SPF musia byť nastavené tak, aby „občan bol na prvom mieste“. „Moje prvé kroky vo funkcii generálneho riaditeľa SPF budú viesť k tomu, aby sme všetky procesy nastavili tak, aby občan bol na prvom mieste. Aby sme zrýchlili proces vybavovania žiadostí a aby si fond zároveň plnil všetky svoje zákonné povinnosti,“ priblížil Marosz.

Uviedol, že boj proti korupcii je jeho životná misia. „Preto som s dôverou prijal túto výzvu a spolu s tímom odborníkov sa vrhneme od prvých dní do práce, sprehľadníme pravidlá na SPF a minimalizujeme akýkoľvek priestor pre korupciu.“

Nemajú čas čakať

„Situáciu (na SPF) potrebujeme riešiť urgentne a nateraz už nebudem organizovať ďalšie výberové konania a čakať, či víťazi výberových konaní prežijú aj mediálny tlak, ktorý sa vždy na nich spustí a je často manipulatívny, iniciovaný predovšetkým skupinami, ktoré dnes nezákonne profitujú z neprehľadnej situácie a nefunkčnosti SPF,“ uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) na otázku, prečo sa Marosz nezúčastnil výberového konania.

Na SPF má Maroszovi podľa ministra pôdohospodárstva pomáhať podporný tím. „Zatiaľ máme 5 ľudí, bol by som rád, ak na spoluprácu oslovíme minimálne troch ľudí. Máme čas do konca tohto mesiaca, aby sme pripravili kompletnú schému riadenia zmeny,“ dodal agrominister.

Heger nebol spokojný s kandidátmi

Zmena v SPF bola potrebná, keďže je to kľúčová inštitúcia. Marosz jej bude šéfovať z politického rozhodnutia, keďže jednotlivé výberové konania neboli veľmi úspešné. Uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Predseda vlády priblížil, že sa uskutočnili dve výberové konania. „Ale ja môžem za seba povedať, že som nebol spokojný s tým, ako prebehli, bolo tam podľa mňa málo kandidátov prihlásených,“ skonštatoval Heger. Nedáva to však za vinu ministrovi Vlčanovi. Myslí si, že sú to „dozvuky predchádzajúcich čias“, potenciálnych kandidátov podľa neho mohol odradiť napríklad nízky plat.

Poznamenal, že pre nedostatočný úspech výberových konaní tak museli pristúpiť k tomuto kroku, keďže to bolo neodkladné. „Preto sme povedali, že nateraz tam dáme, áno, Jána Marosza z politického rozhodnutia,“ pripustil premiér. Marosz má podľa neho pripraviť transformáciu na to, aby sa vystaval kvalitný tím odborníkov. „Toto je jeho úloha, a potom odovzdáme vedenie do tých rúk kvalitných,“ dodal Heger.

Marosz je absolventom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, filozofickej fakulty. V rokoch 2017 až 2020 bol poslancom Národnej rady SR za hnutie OĽANO (člen ústavnoprávneho výboru a výboru na kontrolu SIS). V období 2020 až 2021 bol poradcom premiéra pre oblasť dopravy.

Štilichová bola do funkcie generálnej riaditeľky SPF vymenovaná uznesením vlády SR zo dňa 26. mája 2021.

slovenský pozemkový fond, pozemky Čítajte viac Bývalú šéfku Slovenského pozemkového fondu prepustili z väzby

Kritika opozície

Menovanie Marosza kritizuje aj opozícia. Podľa mimoparlamentnej strany Hlas ide o absolútnu katastrofu pre fungovanie štátu, obcí, miest aj poľnohospodárov. Strana Smer kritizuje transparentnosť výberového konania.

„Vláda dnes schválila za šéfa SPF Jána Marosza, bývalého poslanca OĽANO, ktorý sa výberového konania ani nezúčastnil,“ povedal poslanec Hlasu Róbert Puci. Pokračoval, že OĽANO vedie Slovensko do krachu verejných financií a inštitúcií.

Matovičov človek

„Po korupčnom škandále na SPF, pre ktorý musel odstúpiť minister Mičovský, ho teraz povedie učiteľ náboženstva, ktorý v živote s pozemkovým právom neprišiel do styku,“ komentoval Puci. Ide podľa neho o nehoráznosť, pretože SPF je kľúčovou inštitúciou nielen pre poľnohospodárov, ale aj pre mestá, obce a občanov.

„Je do neba volajúce, akým spôsobom vládna koalícia netransparentne vyberá jednotlivých nominantov a ako funguje,“ reagoval podpredseda Smeru Richard Takáč, ktorý taktiež kritizoval výberové konanie generálneho riaditeľa SPF.

„Dozvedeli sme sa, že vláda dnes na rokovaní vymenovala svojho človeka z OĽANO, ktorý je Matovičov a Hegerov človek a ktorý sa ani nezúčastnil výberového konania,“ dodal Takáč.

Podľa zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov štatutárne orgány SPF vymenúva a odvoláva vláda SR na návrh ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

447 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský pozemkový fond #Ján Marosz