V októbri môže podľa analytikov rezortu zdravotníctva zomrieť na covid 450 až 550 ľudí

Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík na štvrtkovom brífingu uviedol, že pre covid by mohlo v októbri zomrieť 450 až 550 osôb, čo by mohlo podľa neho predstavovať oproti iným rokom nadúmrtnosť na úrovni desiatich percent. Ku koncu októbra by denne mohlo pribúdať približne 3-tisíc prípadov koronavírusu.

14.10.2021 15:42 , aktualizované: 16:12
Matej Mišík Foto:
Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík
debata (73)

Analytik tiež uviedol, že epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa oproti predchádzajúcemu týždňu opäť zhoršila. Od pondelka bude na Slovensku v čiernej farbe päť okresov. Rastie aj pozitivita vykonaných PCR a antigénových testov.

Mišík priblížil, že aktuálne v nemocniciach pre nový koronavírus pribúda približne 100 prípadov. Ku koncu októbra by v nemocniciach mohlo denne pribudnúť asi 150 až 200 prípadov a ku koncu mesiaca očakávajú celkom 1 200 až 1 600 pacientov. V súvislosti s epidemiologickou situáciou poukázal aj na „veľké regionálne rozdiely“.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) uviedol, že by na jesenné sviatky nechceli obmedziť cestovanie. Či sa opatrenia budú meniť, podľa neho však nie je nateraz jasné. Ľudí vyzval na dodržiavanie opatrení.

Video: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík k aktuálnej epidemickej situácii.

Správu aktualizujeme…

kontrola Čítajte viac Prvé čierne okresy v tretej vlne. Ktoré to budú?
73 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Mišík