Vyšetrovateľ NAKA Čurilla chce od Kollára ospravedlnenie a stotisíc eur

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Čurilla, ktorý je spolu s ďalšími tromi kolegami z tímu Očistec obvinený z marenia spravodlivosti a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, žaluje predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina) o ochranu osobnosti. Žiada od neho ospravedlnenie a 100-tisícové odškodné. Kollár však pripomína, že vyšetrovateľ je ešte stále obvinený.

15.10.2021 13:32 , aktualizované: 21:38
Boris Kollár / Sme rodina / Foto: ,
Predseda hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár
debata (275)

Šéfa parlamentu policajt žaluje pre jeho výrok zo 17. septembra, čo bolo krátko po tom, čo policajná inšpekcia obvinila a zadržala štvoricu vyšetrovateľov z NAKA. „Nebudem podporovať, aby na druhej strane vznikla nová mafia, môžem ju pokojne nazvať ‚čurillovská', a tá bude robiť to isté, len pod nejakým krásnym heslom a transparentom, ale bude zneužívať zákon,“ vyhlásil vtedy Kollár.

Video

Už krátko po Kollárovom vyhlásení advokát Jána Čurillu Peter Kubina žiadal od predsedu Národnej rady ospravedlnenie, v opačnom prípade avizoval podanie žaloby.

Čurillov právny zástupca Peter Kubina pre Pravdu povedal, že ide o civilnú žalobu na ochranu osobnosti, ktorá bola podaná vo štvrtok 14. októbra Okresnému súdu Bratislava I.

Portál Aktuality.sk disponuje kópiou žaloby a časti z nej zverejnil. Z nich vyplýva, že vyšetrovateľ NAKA Kollárovi pre jeho výrok prisudzuje neprimeraný spôsob zásahu do jeho osobnostných práv a nerešpektovanie prezumpcie neviny.

„Z vyjadrení predsedu parlamentu je zrejmé, že keď hovorí o ‚druhej strane‘, myslí tým skutočných mafiánov a členov organizovaných zločineckých skupín, proti ktorým žalobca ako vyšetrovateľ NAKA spolu so svojimi kolegami celý svoj profesijný život bojovali a bojujú a rozhodujúcou mierou sa pričinili o elimináciu tých najnebezpečnejších zločineckých skupín, ktoré na území Slovenskej republiky pôsobili,“ píše sa v žalobe.

K sume stotisíc eur dospel elitný policajt so svojím právnikom na základe „okolností, ktoré priamo zvyšujú intenzitu poškodenia dobrého mena“.

Ospravedlní sa až po zbavení obvinenia

Kollár v reakcii na žalobu v piatok uviedol, že Čurillovi sa ospravedlní, až keď bude úplne zbavený obvinenia. „Pokiaľ mu bude zrušené stíhanie generálnym prokurátorom alebo rozhodne súd, ktorý povie, že trestný čin nenaplnil, potom sa k tomu postavím čelom a pánovi Čurillovi sa ospravedlním. Dovtedy nemám dôvod to urobiť,“ skonštatoval šéf parlamentu. „Mám každý rok niekoľko takých žalôb, čiže ja si z tohto nejaký enormný problém nerobím,“ dodal Kollár.

Vyšetrovateľovi tiež vyčítal, že situáciu posudzuje dvojakým metrom, keďže aj iní politici mali rovnaké verejné vyjadrenia a žalobe čelí len on sám. Jeho slová o čurillovskej mafii po jeho septembrovom vyhlásení prevzali a šírili opoziční politici, napríklad poslanec Smeru Ľuboš Blaha. Kubina argumentuje, že Kollár vykonáva druhú najvyššiu ústavnú funkciu a váha jeho výrokov je vyššia ako radového poslanca parlamentu. Žalobou na Blahu mu nechceli prisudzovať väčšiu relevanciu, ako podľa nich poslanec má. Kollár na to reagoval, že zákon platí pre každého občana rovnako.

Povedal tiež, že rešpektuje prezumpciu neviny a pri výroku vychádzal z uniknutého uznesenia o obvinení vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu. Podľa neho policajti náročky zabránili návratu jedného z obvinených údajných členov zločineckej skupiny takáčovci Martina Mikulca z cudziny na Slovensko, aby si priťažil situáciu a bol umiestnený do väzby, hoci ten chcel spolupracovať a bol s nimi údajne pôvodne dohodnutý na návrate. Neskôr ho našli obeseného v českom Zlíne.

Druhý skutok, za ktorý čelia vyšetrovatelia z tímu Očistec obvineniu, súvisí s údajným manipulovaním svedeckých výpovedí na základe ktorých potom obvinili a umiestnili do väzby bývalého šéfa daňových kriminalistov Ľudovíta Makóa a exsiskára Františka Böhma. Jeden zo svedkov Csaba Dömötör sa ku krivej výpovedi priznal. Následne ho prepustili na slobodu a dostal podmienečný 32-mesačný trest.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

vyšetrovateľ NAKA Čítajte viac Vyšetrovatelia NAKA sú na slobode. Ako to vidia Heger či Fico?

© Autorské práva vyhradené

275 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #ospravedlnenie #Boris Kollár #NAKA #Akcia Očistec